selaa koulutuksia
Ammattitutkinto

Mehiläistarhaaja - Maatalousalan ammattitutkinto

järjestämispaikkakunta
Saarijärvi
opiskelun ajankohta
7.11.2024 - 11.8.2026
opiskelun laajuus
150 osaamispistettä
haku alkaa
9.2.2024
haku päättyy
31.12.2024

Kuvaus

Syksyllä 2024 alkava koulutus. Mukaan mahtuu vielä!

Mehiläistarhauksen osaamisalan koulutus antaa ammatilliset valmiudet ja osaamisen mehiläistalouden alalle. Koulutus toteutetaan pääosin Saarijärven Tarvaalassa.

Mehiläistarhauksen osaamisalan suorittanut mehiläistarhaaja osaa perustaa mehiläistarhauksen ja hoitaa mehiläisiä kannattavasti ja eettisesti valitun tuotantosuunnan mukaan. Hän osaa huolehtia mehiläispesien terveydestä, ravitsemuksesta ja tuotantokunnosta. Hän osaa mehiläisten kaupan, kuljettamisen ja lisäämisen. Hän osaa sadonkorjuun sekä käsitellä hunajan ja vahan säilyttäen niiden korkean laadun.

Mehiläistarhauksen osaamisalan suorittanut voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana, yrittäjänä tai työntekijänä mehiläistalouden alalla.

hae koulutukseen

Lisätietoa koulutuksesta

Koulutus on tarkoitettu mehiläistalouden alalla työskenteleville tai alalle hakeutuville, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja ammattitaitoaan mehiläisten hoidossa.

Koulutuksessa opit

- suunnittelemaan ja perustamaan mehiläistarhauksen
- käyttämään ja huoltamaan pesäkalustoa sekä muita tuotantoon tarvittavia välineitä
- hoitamaan mehiläisiä
- suunnittelemaan ja käyttämään hunajan tuotantoon sopivia tiloja ja laitteita
- kuorimaan kakut ja linkoamaan hunajan
- käsittelemään, pakkaamaan ja varastoimaan hunajan
- puhdistamaan mehiläisvahan

Valinnaisten tutkinnon osien kautta voit erikoistua mehiläisalan palvelujen tuottamiseen tai raaka-aineiden tuotteistamiseen. Erikoistuessasi palvelutuotantoon osaat ideoida kannattavan palvelun sekä valmistella ja toteuttaa sen. Palvelu voi olla esimerkiksi mehiläisemojen tai mehiläisyhteiskuntien tuotanto tai mehiläistalouden pölytys-, neuvonta- ja elämyspalvelu.

Erikoistuessasi tuotteistamiseen osaat kaupallistaa mehiläispesän tuotteita, hankkia tarvittavat raaka-aineet sekä valmistaa tai valmistuttaa tuotteet myytäviksi. Voit erikoistua esimerkiksi laji- ja kennohunajan tuottamiseen tai mehiläisvahan tuotteistamiseen.

Tutkintoon ja sen koko sisältöön voit tutustuta osoitteessa: https://eperusteet.opintopolku.fi

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopetusta sekä työssä oppimista. Osallistujan osaaminen kartoitetaan koulutuksen alkaessa. Kartoituksen pohjlata jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Ammattitutkinto suoritetaan osallistujan itse suunnittelemilla näytöillä omalla työpaikalla. Kysy myös opiskelumahdollisuutta työttömyysetuudella tai oppisopimuksella.

500 €

Opinnot kestävät n. 2 vuotta. Yksilöllisellä opinpolulla voidaan vaikuttaa opintojen kestoon.