selaa koulutuksia
Oppimaan

Valma

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

VALMA – Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

VALMAsta alku opinnoille?

Hyvä vaihtoehto sinulle, joka mietit vielä, mitä isona tekisit!

Toivotun opiskelupaikan ovet eivät aina avaudu heti peruskoulun jälkeen. Eikä jokaisen tarvitse peruskoulua lopettaessaan vielä tietää, mihin ammattiin haluaa.

VALMA-koulutuksessa huomioidaan opiskelijan henkilökohtaiset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet. Se helpottaa siirtymistä ammatilliseen peruskoulutukseen.
Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu perusopetuksen päättäneille nuorille, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien vahvistamista sekä ohjausta ja tukea koulutuksen ja ammatin valintaan. Koulutuksessa on mahdollista korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja.

VALMA-koulutus on hyvä vaihtoehto myös niille, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka etsivät itselleen soveltuvaa ammattia.

VALMA-koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä. Koulutus muodostuu valinnaisista tutkinnon osista. Opiskelijan kanssa laaditaan hänen valintojensa ja osaamistarpeidensa mukainen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).

Vähintään 30 osaamispistettä suorittavat saavat seuraavassa yhteishaussa 6 lisäpistettä.

VALMAssa on mahdollista korottaa perusopetuksen päättötodistuksen numeroita.

Koulutuksen osat

  • Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiuksien hankkiminen 0-10 osp
  • Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen 0-30 osp
  • Osallisuuden ja käytännön taitojen vahvistaminen 0-20 osp
  • Työpaikalla järjestettävään koulutukseen valmentautuminen 0-20 osp
  • Ammatilliset tutkinnon osat tai osa-alueet 0-15 osp
  • Muut valinnaiset tutkinnon osat (0-5 osp)

VALMA-koulutuksen yhteishaku

Ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutuksen VALMAn hakuaika on 23.2.-23.3.2021. VALMAan haetaan Opintopolku.fi -sivuston kautta (Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku). Kaikki hakijat haastatellaan. Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija tekee kielikokeen, jolla selvitetään opetuskielen osaamista. Opiskelijaksi ottamisen tulokset ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 17.6.2021.

Hakijan on ilmoitettava opiskelijapaikan vastaanottamisesta viimeistään 1.7.2021.

VALMA-koulutuksen Jatkuva haku

VALMAan voi hakea joustavasti.  Etusivun  Koulutushaussa valitse tutkintotaso perustutkinto tai valitse paikkakunta Äänekoski. Löydät VALMAn tiedot ja voit tehdä sähköisen hakemuksen. Hakijat haastatellaan. Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, opetuskielen eli suomen kielen taitosi selvitetään todistuksilla tai kielikokeella.

Lisätietoja

Äänekoski Opinahjo
Opettaja Heli Pesonen
puh. 040 5786 006
heli.pesonen(at)poke.fi