selaa koulutuksia
Opiskelu

Käytännönläheistä oppimista – Laukaan opiskelijat rakentavat itselleen ja tuleville Poken opiskelijoille koulua

Ajattele, jos rakentaisit koulun itse itsellesi! Poken opiskelijat ovat olleet vahvasti tämän ajatuksen äärellä, sillä he rakentavat Laukaaseen uutta toimipistettä itselleen sekä tuleville rakennusalan opiskelijoille. Kuinka rakennustyöt ovat sujuneet ja mitä matkan varrella on tullut opittua? Lue opiskelijoiden mietteitä!

Ei mikä tahansa projekti – mukana opiskelijoita monelta eri alalta

Sydän-Laukaan koulun ja Laukaan lukion viereen on parhaillaan valmistumassa uudet oppimistilat rakennusalalle. Tiloihin tulee iso halli, jonka sisällä voidaan rakentaa melko suuriakin rakennelmia. Lisäksi rakennukseen tulee luokka-, toimisto- ja sosiaalitiloja. Uusien oppimistilojen on tarkoitus valmistua syksyksi 2025.

Kyseessä ei ole mikä tahansa rakennustyömaa, sillä rakentamiseen osallistuvat Poken eri alojen opiskelijat: rakennusalan opiskelijat rakentavat, talotekniikan opiskelijat tekevät putkiasennukset, sähköalan opiskelijat vetävät sähköt ja logistiikan opiskelijat kuljettavat tarvikkeita. Koossa on siis hyvin monialainen tiimi ja kyseessä on erittäin käytännönläheinen ja ainutlaatuinen tapa oppia oman alan työskentelystä.

Sashaa ja Roopea innostavat käytännön työt

Toisen vuoden rakennusalan opiskelijat, laukaalaiset Sasha Kirvesmäki, 17, ja Roope Piilonen, 17, rakentavat innoissaan uutta koulua.

– Tykkään siitä, kun täällä saa tehdä oikeita juttuja. Onhan se hienoa, kun osataan tehdä tällainen iso koulu. Toivottavasti kuitenkin olen jo valmistunut, kun tämä otetaan käyttöön, hymyilee Sasha.

– Olen aina ollut rakentamisesta kiinnostunut, sillä moni sukulaisistani on alalla, joten olen seurannut alaa pienestä asti. Tykkään, kun täällä saa tehdä käytännönläheistä työtä, sanoo Roope.

Kumpikin on ehtinyt jo olla omakotitalotyömaalla, joten kokemusta ehtii kertyä opiskeluaikana monenlaisesta rakentamisesta. Sasha suosittelee rakennusalaa kaikille, joita käsillä tekeminen ja käytännön työt kiinnostavat. Roope kannustaa myös nuoria alalle. Ensimmäisenä vuotena asiat selitetään hyvin ja ala alkaa tulla tutuksi, joten rakentamisesta ei tarvitse olla kokemusta ennen opiskelun alkua. Kiinnostus ja innostus riittävät.

– Mukavinta on, kun näkee heti kädenjäljen. Lisäksi virheistä oppii nopeasti, kun joutuu tekemään asian uudestaan, sanoo Roope.
Sashasta opiskelussa on mukavaa se, ettei luokassa tarvitse istua liikaa, vaan enemmän keskitytään käytännön töihin. Toki hän ymmärtää, että teoriaakin on opiskeltava. Mitään huonoa pojat eivät keksi opiskelusta.

– Jos nyt jotain pitää sanoa, niin joskus harmittaa, kun työkalut on varattuja ja väkeä on paljon, jolloin opettaja ei heti ehdi neuvomaan, sanoo Roope.

Opiskelijoiden motivaatio on kohdillaan 💪🏻

Itse rakennuspuuhiin päästiin vuoden 2023 aikana. Laukaan rakennusalan opettajaa Ismo Permikangasta projekti on työllistänyt jo pitkään, sillä hän osallistui alusta asti kilpailutus- ja hankintaprosesseihin.

– Kun näin suurta projektia normaalisti tehdään, niin mukana olisi vastaava rakennusmestari ja hanketiimi. Nyt olen itse ollut mukana kaikessa suunnittelussa, joten sekin kertoo tämän hankkeen laajuudesta näin Poken näkökulmasta.

Hän iloitsee kuitenkin siitä, että näin suuressa hankkeessa eri alojen opiskelijat pääsevät tekemään monia eri vaiheita. Näin he ovat valmistuessan hyvin perillä perusasioista ja valmiita työhön.

– Jokainen opiskelija pääsee tekemään kaikkia vaiheita ja näin he oppivat julkisen rakennuksen prosessit. Voi sanoa, että rakennusalan opetussuunnitelman kaikki vaiheet pääsee oppimaan tällä työmaalla. Jos opiskelijat pystyvät rakentamaan itselleen koulun, ei se osaaminen kovin huonolla tasolla silloin voi olla, sanoo Permikangas.

Lisäksi hän kehuu opiskelijoiden motivaatiota: kovallakin pakkasella opiskelijat ovat halunneet tulla työmaalle, vaikka ei olisi ollut pakko. Myös käytännönläheinen oppiminen lisää motivaatiota.

– Meillä rakennetaan muutenkin koko ajan oikeita omakotitaloja, ja se motivoi opiskelijoita. Kyllä he mieluummin tekevät oikeita taloja kuin että vaan harjoiteltaisiin koululla tai tehtäisiin pelkästään pieniä tilaustöitä. Oikeissa kohteissa oppi ei jää irrallisiksi asioiksi. On tärkeää, että teoria kiinnittyy oikeaan tekemiseen, jolloin se on helpompi hahmottaakin. Esimerkiksi matematiikan tunneilla laskemme oikeiden kohteiden asioita.

Jos sinua kiinnostaa opiskella talonrakentajaksi tai joksikin muuksi, tutustu Poken hakijan oppaaseen ja muista hakea yhteishaussa!

Yhteishaku 20.2.-19.3.2024. Mikä susta tulee isona? Älä unta näe, tee siitä totta! 

_________________

Ysiluokkalainen: näin valmistaudut yhteishakuun 🔎
Päiväni POKElla: Kurkkaa logistiikka-alan opiskelija Eetun koulupäivään
Huomio ysiluokkalainen, tämä blogi on sinulle! ❤️