selaa koulutuksia
Opiskelu

Uuden opiskelijan muistilista

Kalenterit on käännetty elokuulle ja syksyn lähestyminen tietää sitä, että tällä viikolla tuhannet nuoret ovat pakanneet koulureppunsa ja aloittaneet lukuvuoden. Erityisen jännittävät paikat on uusilla opiskelijoilla ja mielessä on saattanut pyöriä kysymyksiä, kuten millaista siellä Pokella oikein on? Mitä kaikkea olisi hyvä tietää?

Kokosimme sinulle uuden opiskelijan muistilistan!

5+1 asiaa, jotka on hyvä tietää

1. Opiskelu käytännössä

Tulitpa Pokelle suoraan peruskoulusta, lukiosta tai vaikka työelämästä, saattavat opiskelu ja käytännön asiat mietityttää. Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä eli siinä korostuu taitojen hankkiminen käytännössä harjoitellen. Opintojen alussa jokaiselle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opinto-ohjaajat ovat tukenasi koko opiskelupolkusi ajan. Opinnot etenevät niin, että ensin hankitaan alan perusosaamista pakollisilla tutkinnon osilla. Sen jälkeen syvennytään johonkin osa-alueeseen osaamisalaopinnoilla. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit puolestaan hankkia osaamista sinua kiinnostavista osa-alueista.

Oppimisympäristöt Pokella ovat erittäin monipuolisia. Pelkän luokassa istumisen sijaan opiskelu tapahtuu niin verkossa, virtuaaliympäristöissä kuin ihan konkreettisesti siellä, missä työ tehdään. Ja koska tekemällä oppii, opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä opintojen aikana.

Osoitat osaamisesi näytöissä eli käytännön työtehtävissä, jotka on sijoitettu aitoihin työtilanteisiin ja –prosesseihin. Näyttö arvioidaan asteikolla 1-5 opettajan ja työelämän edustajan toimesta. Lue lisää opiskelusta käytännössä!

2. Jaksot, lomat ja vapaapäivät

Heti näin lukuvuoden alussa on hyvä merkitä kalenteriin ylös tiedossa olevat päivämäärät. Lukuvuosi 2020 on aloitettu kaikissa Poken toimipisteissä maanantaina 10.8. ja lukuvuosi etenee seuraavasti:

  • syysloma 12. – 18.10.2020 (viikko 42)
  • syyslukukausi päättyy pe 18.12.2020
  • kevätlukukausi 2021 alkaa maanantaina 11.1.2021
  • talviloma 1.3. – 7.3.2021 (viikko 9)
  • pääsiäinen 2. – 5.4.2021
  • helatorstai 13.5.2021
  • kesäjakso 2021 on 7.6.-2.7.2021

3. Opintojen rahoitus, tuet ja etuudet

Opintotuki, aikuiskoulutustuki, koulumatkatuki, asumistuki… Erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoitukseen on monenlaisia. Tukia ja etuuksia myönnetään pääasiassa päätoimiseen opiskeluun eli jos suoritat ammatillista perustutkintoa, sen osaa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta.

Lue lisää opintojen rahoituksesta, tuista ja etuuksista täältä!

4. Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet

Opiskeluun liittyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Oikeuksiin kuuluu mm. turvallinen opiskeluympäristö, opetussuunnitelman mukainen opetus ja opinto-ohjaus, maksuton opetus sekä yksi maksuton ateria koulupäivinä. Velvollisuuksia puolestaan ovat mm. opetukseen osallistuminen, asiallisesti käyttäytyminen ja opintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen.

Tutustu myös heti näin lukuvuoden alussa Poken järjestyssääntöihin ja siihen, kuinka ilmoittaa mahdollisista poissaoloista.

5. Asuminen ja ruokailu

Uuteen kouluun ja elämänvaiheeseen siirtyminen on voinut merkitä osalle myös muuttoa uuteen kotiin. Pokella on maksuttomat opiskelija-asuntolat Piilolassa Äänekoskella ja Tarvaalassa Saarijärvellä niitä opiskelijoita varten, jotka eivät voi kulkea päivittäin omasta kotoaan oppilaitokseen. 

Tutustu Piilolan asuntolaan tarkemmin täällä ja Saarijärven asuntolaan täällä!

Opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen koulupäivän aikana. Lounasravintoloidemme lisäksi voit ostaa esimerkiksi välipalaa, suolaisia ja makeita leivonnaisia, kahvia ja virvoitusjuomia Äänekosken kampuksella sijaitsevista kahviloistamme. Lue lisää ruokailusta ja kahviloista!

+1 Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus!

Uuden koulun aloittaminen on jännittävää ja edessäsi on varmasti ikimuistoinen elämänvaihe. Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus ja moni opiskelukaverisi saattaa pohtia samoja asioita kuin sinä. Vanha sanonta “kysyvä ei tieltä eksy” pätee myös uuden opiskelijan kohdalla eli uskalla rohkeasti kysyä, tutustua uusiin ihmisiin ja ole avoimin mielin. Me täällä Pokella olemme parhaamme mukaan tukenasi koko opintojesi ajan ja tarvittaessa vielä niiden jälkeenkin. 

Tiesithän, että saatavillasi on oman vastuuopettajasi lisäksi myös mm. opinto-ohjaaja, koulukuraattori ja koulupsykologi, kasvatusohjaaja, opintotoimisto ja opiskeluterveydenhuolto? Näiden lisäksi sinua auttavat myös vanhemmat opiskelijat, tutorit sekä Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken Opinahjon ja Piilolan yksiköissä toimivat opiskelijakunnat, jotka järjestävät toimintaa ja toimivat opiskelijoiden äänenä yksiköissään.

Ajankohtaiset uutiset löydät helposti täältä Poken verkkosivuilta ja blogista, ja lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa Poken Instagram @meollaanpoke seurantaan!

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa Pokelle!
_________________


Joko tutustuit tarkempiin ohjeisiin lukuvuoden aloitukseen liittyen?
Millaista opiskelu Pokella on? Lue aiempia blogeja ja ystäväkirjoja!