selaa koulutuksia
Opiskelu

5+1 vinkkiä opintojen aloitukseen

Helteisen kuuma kesäloma alkaa pian olla takana ja kalenteri käännetty elokuulle. Syksy on monesti raikas tuulahdus jotain uutta ja innostavaa – erityisesti sinulle, joka olet nyt aloittamassa opintojasi meillä. Kuten kesäkuussa kerroimme, meillä aloittaa tänä syksynä ennätysmäärä, 398 nuorta, oman alansa perustutkinnon. Kokosimme tähän blogiin vinkit sinulle, joka olet aloittamassa opintojasi. Mitä kaikkea pitäisi tietää? Miten valmistautua koulujen alkuun?

1. MITÄ, MISSÄ, MILLOIN?

Tänä syksynä uudet opiskelijat aloittavat opintonsa keskiviikkona 11.elokuuta seuraavasti:

🟠  Äänekoski Piilola klo 10.00. Vastuuopettajat kokoavat oman ryhmänsä opiskelijat pääsisäänkäynnin piha-alueella ja vievät ryhmät opiskelutiloihin.
🟠  Äänekoski Opinahjo klo 9.00. Kokoontuminen ala-aulaan ja juhlasaliin.
🟠  Saarijärvi klo 10.00 päärakennuksen edessä sisäpihalla. Katso video: Tervetuloa opiskelemaan Tarvaalaan!
🟠  Viitasaari klo 10.00 päärakennuksen (SAKKI-rakennus) aulassa
🟠  Laukaa klo 10.00 Laukaan POKEn tiloissa, Saralinnantie 3

Tuo alkuperäiset koulu- ja työtodistukset ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkastaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset.

2. POKELLA OPISKELU KÄYTÄNNÖSSÄ

Tulitpa Pokelle suoraan peruskoulusta, lukiosta tai vaikka työelämästä, saattavat opiskelu ja käytännön asiat mietityttää. Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä eli siinä korostuu taitojen hankkiminen käytännössä harjoitellen. Opintojen alussa jokaiselle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opinto-ohjaajat ovat tukenasi koko opiskelupolkusi ajan. Opinnot etenevät niin, että ensin hankitaan alan perusosaamista pakollisilla tutkinnon osilla. Sen jälkeen syvennytään johonkin osa-alueeseen osaamisalaopinnoilla. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit puolestaan hankkia osaamista sinua kiinnostavista osa-alueista.

Oppimisympäristöt Pokella ovat erittäin monipuolisia. Pelkän luokassa istumisen sijaan opiskelu tapahtuu niin verkossa, virtuaaliympäristöissä kuin ihan konkreettisesti siellä, missä työ tehdään. Ja koska tekemällä oppii, opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä opintojen aikana.

Osoitat osaamisesi näytöissä eli käytännön työtehtävissä, jotka on sijoitettu aitoihin työtilanteisiin ja –prosesseihin. Näyttö arvioidaan asteikolla 1-5 opettajan ja työelämän edustajan toimesta.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Jos olet kiinnostunut kahden tutkinnon opinnoista, ilmoittaudu opintoihin Wilmassa. Syksyn ensimmäisinä koulupäivinä uusille opiskelijoille on infotilaisuus kahden tutkinnon opinnoista, joissa pääset kuulemaan opiskelun käytänteistä. Kahden tutkinnon opinnoissa yhteistyölukiot ovat Laukaa, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski.

Lue lisää opiskelusta käytännössä!

3. OPINTOJEN RAHOITUS, TUET JA ETUUDET

Opintotuki, aikuiskoulutustuki, koulumatkatuki, asumistuki… Erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoitukseen on monenlaisia. Tukia ja etuuksia myönnetään pääasiassa päätoimiseen opiskeluun eli jos suoritat ammatillista perustutkintoa, sen osaa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta. Tutustu koulumatkatuen ehtoihin KELAn sivuilla. Koulumatkatukiasiasi käsitellään opintojen alettua oman yksikkösi opintotoimistossa.

Lue lisää opintojen rahoituksesta, tuista ja etuuksista täältä!

4. OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

Opiskeluun liittyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Oikeuksiin kuuluu mm. turvallinen opiskeluympäristö, opetussuunnitelman mukainen opetus ja opinto-ohjaus, maksuton opetus sekä yksi maksuton ateria koulupäivinä. Velvollisuuksia puolestaan ovat mm. opetukseen osallistuminen, asiallisesti käyttäytyminen ja opintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen. Huomioithan, että POKE on savuton ja päihteetön yhteisö. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaan oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestausta koskevan todistuksen, jos lain säätämät edellytykset täyttyvät.

Tutustu Poken järjestyssääntöihin ja siihen, kuinka ilmoittaa mahdollisista poissaoloista.

5. ASUMINEN JA RUOKAILU

Uuteen kouluun ja elämänvaiheeseen siirtyminen on voinut merkitä osalle myös muuttoa uuteen kotiin. Pokella on maksuttomat opiskelija-asuntolat Piilolassa Äänekoskella ja Tarvaalassa Saarijärvellä niitä ensisijaisesti niitä opiskelijoita varten, jotka eivät voi kulkea päivittäin omasta kotoaan oppilaitokseen. Hae asuntolapaikkaa Wilmassa heti opiskelupaikan saatuasi. Tutustu Piilolan asuntolaan tarkemmin täällä ja Saarijärven asuntolaan täällä!

Opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen koulupäivän aikana. Lounasravintoloidemme lisäksi voit ostaa esimerkiksi välipalaa, suolaisia ja makeita leivonnaisia, kahvia ja virvoitusjuomia Äänekosken kampuksella sijaitsevista kahviloistamme. Lue lisää ruokailusta ja kahviloista!

+1 OLE AVOIMIN MIELIN JA USKALLA KYSYÄ

Uuden koulun aloittaminen on jännittävää ja edessäsi on varmasti ikimuistoinen elämänvaihe. Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus ja moni opiskelukaverisi saattaa pohtia samoja asioita kuin sinä. Vanha sanonta “kysyvä ei tieltä eksy” pätee myös uuden opiskelijan kohdalla eli uskalla rohkeasti kysyä, tutustua uusiin ihmisiin ja ole avoimin mielin. Me täällä Pokella olemme tukenasi koko opintojesi ajan ja tarvittaessa vielä niiden jälkeenkin.

Tiesithän, että saatavillasi on oman vastuuopettajasi lisäksi myös mm. opinto-ohjaaja, koulukuraattori ja koulupsykologi, kasvatusohjaaja, opintotoimisto ja opiskeluterveydenhuolto? Näiden lisäksi sinua auttavat myös vanhemmat opiskelijat, tutorit sekä Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken Opinahjon ja Piilolan yksiköissä toimivat opiskelijakunnat, jotka järjestävät toimintaa ja toimivat opiskelijoiden äänenä yksiköissään. Ajankohtaiset asiat löydät helposti täältä Poken verkkosivuilta ja blogista. Lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa Poken Instagram @meollaanpoke seurantaan.

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa Pokelle! ❤️

_________________

Millaista opiskelu Pokella on? Lue aiempia blogeja ja ystäväkirjoja!