selaa koulutuksia
Poken ystäväkirja

Ystäväkirja: Vaatetusalalta markkinointiviestinnän ammattilaiseksi

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen. Aikuisten ystäväkirjassa nostamme esiin erityisesti ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelua sekä sitä näkökulmaa, kannattaako aikuisena täydentää omaa osaamista tai vaihtaa kokonaan alaa!

Nimi

Janika Utriainen

Mitä opiskelet POKElla?

Opiskelen liiketoiminnan ammattitutkintoa myynnin ja markkinoinnin osaamisalalla. Opintoihini kuuluu mm. markkinointiviestinnän toimeksianto, sekä tilan ja esillepanon visuaalinen suunnittelu ja toteutus.

Mikä sai sinut opiskelemaan aikuisena? Millainen opiskelu -ja tai työtausta sinulla on?

Olen opiskellut lähinnä vaatetusalaan liittyviä tutkintoja eri oppilaitoksissa ammattikoulusta ammattikorkeakouluun saakka. Ammattinimikkeinä mm. artesaani, pukeutumisneuvoja ja vestonomi. Olen työskennellyt monissa erilaisissa kaupan alan työtehtävissä, sekä ompelun ja teatteripuvustusten parissa. Viimeisimpänä olen työskennellyt visualisti-myyjänä usean vuoden ajan. Syksyllä 2020 minut irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja päätin hankkia todistuksen visualistitaidoistani ja samalla opiskella uutta ja ajankohtaista mm. somemarkkinointiin liittyen.

Miksi valitsit opiskelupaikaksi nimenomaan POKEn?

Asun Jyväskylässä, joten oppilaitos oli sijainniltaan sopiva ja siellä on mahdollisuus opiskella visualistin ammattiin liittyviä opintoja sekä markkinointia.

Millaista opiskelu on käytännössä? Millainen on esimerkiksi tyypillinen opiskelupäivä?

Opiskelu on varsinkin näin poikkeusaikana ollut erittäin joustavaa. Suurin osa opinnoista on onnistunut sujuvasti etänä. Saatavilla on ollut monipuoliset opiskelumateriaalit peda.net alustalla. Opettajiin on saanut tarvittaessa sujuvasti yhteyden sähköpostilla tai puhelimitse. Etäopiskelupäivinä (noin 2-4 kpl / kk) opetus alkaa etäyhteydellä noin klo 9. Opettaja käy opiskeltavan aiheen läpi ja sen jälkeen teemme iltapäivällä tehtäviä itsenäisesti. Etäopetuksen ulkopuoliset opiskelupäivät voi aikatauluttaa vapaasti ja edetä omaa tahtia etäkurssien parissa. Olen myös kevään aikana ollut työharjoittelussa, joten osa päivistä on ollut työssäoppimista, sekä näyttöjen suunnittelua ja toteuttamista työssäoppimispaikalla.

Mikä on parasta oman alasi opiskelussa? Tiedätkö jo, millaisiin työtehtäviin haluaisit työllistyä? Jos kyllä, minne?

Markkinointi on kiinnostanut minua jo pitkään. Koulutuksen myötä olen oppinut paljon uutta esimerkiksi asiakkaiden ostokäyttäytymisestä ja markkinoinnin mahdollisuuksista. Mielenkiintoisinta on ollut oppia myös kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmien käyttöä, sekä videoiden editointia. Haluaisin työllistyä monipuolisiin ja vaihteleviin työtehtäviin vaatetusalan ja markkinoinnin pariin.

Millaista opiskelun yhdistäminen muuhun arkeen on ollut?

Monimuoto-opiskelu on joustavaa ja mielestäni sopii erilaisiin elämäntilanteisiin. Olen ollut nyt päätoimisena opiskelijana, joten opiskeluun on ollut mielestäni hyvin aikaa. Olen aikaisemmin opiskellut myös työn ohella ja se on ollut myös hyvin mahdollista, toki tarkempaa aikataulutusta vaativaa. Suuren osan tehtävistä, sekä näytöt voisi hyvin suorittaa omalla työpaikalla työn ohessa eikä erillistä harjoittelujaksoa silloin tarvitsisi.

Liittyykö aikuisena opiskeluun mielestäsi jonkinlaisia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä? Onko opiskelu ollut sellaista kuin kuvittelit?

Minulla on aikaisempaa kokemusta aikuisopiskelusta, joten tiesin mitä odottaa. Joskus olen kuullut ennakkoluuloja siitä, ettei koulutus olisi tarpeeksi joustavaa ja sitä olisi hankala yhdistää työelämään.

Millaisia terveisiä lähettäisit ihmiselle, joka pohtii kannattaako aikuisena opiskella vielä lisää (joko kokonaan uutta alaa tai täydentää nykyistä osaamista?) Miksi tulla nimenomaan POKElle?

Opiskelu kannattaa aina! Vaikka kokemusta löytyisi jo paljon, opiskelun myötä oppii aina uutta ja saa uusia kontakteja ja suuntia uralle. Ammattitaidon päivittäminen on myös tarpeellista aika ajoin alalla kuin alalla.

Kuva: Sonja Hietala

Kiinnostuitko?

Nautitko asiakaspalvelusta ja myynnistä tai sytytkö visuaalisesta myyntityöstä, viestinnästä ja markkinoinnista? 😍  Valitse sinua parhaiten palvelevat tutkinnon osat, joista saat hyvät lähtökohdat mm. asiakaslähtöiseen myyntiin, markkinoinnin suunnitteluun ja toteuttamiseen, oman vastuualueen ja tuoteryhmän hallintaan, kaupallisen tilan ja esillepanon suunnitteluun sekä toteuttamiseen tai tapahtumamarkkinointiin. Opintojen jälkeen voit toimia myynnin ja markkinoinnin sekä visualistin tehtävissä. Koulutukseen on jatkuva haku – sovitaan sinulle sopiva aloitusajankohta!

Lue lisää liiketoiminnan ammattitutkinnosta (myynti ja markkinointi)!

Koskaan ei ole myöhäistä oppia uutta. Olet lämpimästi tervetullut POKElle! ❤️

_______________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat:

Täydennä osaamistasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnon kautta

POKEssa opiskelu – mitä, kenelle, miten?

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Poken ystäväkirja: Tuleva visualisti Katja

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke