selaa koulutuksia
Perustutkinto

Koulu alkaa! Mitä, missä, milloin???

Kesäloma alkaa olla pian takanapäin ja on aika palata takaisin koulunpenkille! Tästä blogista löydät tärkeimmät tiedot siitä, mitä huomioida ennen koulun alkua – etenkin, jos olet tulossa POKElle ensimmäistä kertaa! 🤩

Milloinkas se koulu alkaakaan?

Lähdetäänpä liikkeelle perusasioista: uusi lukuvuosi alkaa uusien opiskelijoiden osalta 9.8.2023 toimipisteissämme seuraavasti:

  • Äänekoski Piilola klo 10.00. Vastuuopettajat kokoavat oman ryhmänsä opiskelijat pääsisäänkäynnin piha-alueella.
  • Äänekoski Opinahjo klo 9.00. Kokoontuminen ala-aulaan ja juhlasaliin.
  • Saarijärvi klo 10.00 päärakennuksen edessä sisäpihalla. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 päärakennukseen.
  • Viitasaari klo 10.00 päärakennuksen (SAKKI -rakennus) aulassa. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 päärakennuksen aulaan.
  • Laukaa klo 10.00 Laukaan POKEn tiloissa, Saralinnantie 3. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 POKEn U-rakennuksessa.
  • Jatkavat opiskelijat aloittavat pääsääntöisesti maanantaina 14.8.

Mikäli olet uusi opiskelija, otathan alkuperäiset koulu- ja työtodistukset mukaasi ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkastaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset. Todistuksia tarvitaan myös opintojen alussa, kun opintoja suunnitellaan kanssasi. Näillä tiedoilla pääset jo pitkälle!

>> Lue lisää opintojen aloituksesta

Opiskelun tuki

Oletko jo ehtinyt tutkia, millaista tukea voisit saada opintoihisi? Jos et, niin vielä ehtii! Tukia voit hakea Kelan sivuilta. Mitä eri vaihtoehtoja sitten esimerkiksi on?

💶 Opintotuki
>> Kela voi myöntää ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevalle opintotukea päätoimisiin opintoihin. Opinnot ovat päätoimisia, kun suoritat ammatillista perustutkintoa tai sen osaa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta. Opintotukeen kuuluvat: opintoraha, opintorahan oppimateriaalilisä ja opintolainan valtiontakaus.

💶 Opintoraha
>> 17 vuotta täytettyäsi voit saada opintorahaa. Sen määrään vaikuttaa ikä, asumismuoto, siviilisääty ja lasten lukumäärä. Vanhempien tulot voivat pienentää tai korottaa opintorahaa tai estää sen saamisen.

📚 Opintorahan oppimateriaalilisä
>> Voit saada oppimateriaalilisää jo 15- tai 16 –vuotiaana, jos vanhempiesi tulot ovat vuodessa 41 100 euroa tai vähemmän. Oppimateriaalilisän suuruus on 47,26 euroa kuukaudessa. Jos voit saada oppimateriaalilisää ja et saa vielä opintorahaa, hae oppimateriaalilisää opintotukihakemuksella.

🏦 Opintolaina
>> Voit rahoittaa opintojasi myös ottamalla pankista opintolainaa. Voit hakea valtiontakausta Kelasta. Opintolainan myöntää pankki.

🏡 Yleinen asumistuki
>> Yleisen asumistuen tarkoitus on auttaa sinua asumismenojen maksamisessa. Asumistukea voi saada yksi henkilö tai useamman henkilön ruokakunta.

🚌 Koulumatkatuki
>> Voit saada tukea päivittäisiin koulumatkoihin, jos matka yhteen suuntaan on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa. Omavastuu on 43 e/kk.

Jos sinua mietityttää, mihin tukiin sinulla voisi olla oikeus, käy lukemassa Kelan sivuilta, mitä opintotukea ja asumistukea voit saada.

>> Lue lisää opiskelijan toimeentulosta

Asuminen

Ovatko asumiskuviot opintojen ajalle vielä auki? POKElla on asuntolat Saarijärvellä ja Äänekoskella. Asuntolapaikat on ensisijaisesti tarkoitettu pitkämatkalaisille oppivelvollisille opiskelijoille.

Mikäli et saanut asuntolapaikkaa tälle syksylle, Saarijärven toimipaikassa on tarjolla myös maksullista majoituspalvelua sekä vuokra-asuntoja opiskelijoille, joilla ei ole oikeutta maksuttomaan asuntolapaikkaan. Lisätietoja löydät Saarijärven asuntolaoppaasta. Äänekosken asuntolassa maksullista majoitusta tarjotaan, mikäli asuntolassa on tilaa.

Jos sinulla ei ole asuntolapaikkaa, vuokra-asuntoja POKEn toiminta-alueella tarjoavat:

👉🏻 Laukaan vuokrakodit Oy
👉🏻 Saarijärven kaupunki, Saarijärvi
👉🏻 Viitasaaren Vuokra-asunnot Oy, Viitasaari
👉🏻 Ääneseudun Asunnot Oy, Äänekoski.

Jäikö opiskelupaikka saamatta? Jatkuvan haun kautta voit vielä hakea!

POKEn jatkuva haku mahdollistaa sen, että voit hakea opiskelemaan ympäri vuoden. Mikäli siis et päässyt opiskelemaan, kannattaa kokeilla hakea vielä jatkuvan haun kautta!

Tällä hetkellä POKElla on vapaita opiskelupaikkoja jatkuvan haun kautta esimerkiksi liiketoiminnan alalla, ravintola- ja cateringalalla, kasvatus- ja ohjausalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla. Myös Viitasaaren yksikköön mahtuu vielä opiskelijoita, kuten myös Piilolaan rakennusalalle. Jos esimerkiksi jokin näistä aloista kiinnostaa, käy jättämässä hakemuksesi, niin ehdit vielä syksyn starttiin mukaan!

Jos et vielä tiedä, mitä haluaisit tehdä tai opiskelupaikka uupuu, hyvä vaihtoehto on myös TUVA, eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. TUVAan on haku 19.6.-30.7. Lisäksi TUVAan voi hakea joustavasti milloin vain!

Jännittääkö koulun aloitus? Muista, että samassa tilanteessa on monia muitakin ja me olemme tukenasi 🫶🏻

Etenkin, jos olet tulossa meille uutena opiskelijana, saattaa uusi ympäristö, uusi ala, uusi arki ja uudet ihmiset jännittää. Tämä on aivan normaalia ja lohdutuksen sananen: varmasti moni muukin uusi opiskelija jännittää opintojen aloitusta. Tukenasi on kuitenkin paljon ihmisiä, joiden puoleen kääntyä eri asioissa:

❤️ Opinto-ohjaajat auttavat opintojen suunnittelussa, etenemisen seuraamisessa, valintojen tekemisessä sekä jatko-opintoihin ja työelämään hakeutumisessa.

❤️ Kasvatusohjaajat tukevat ja edistävät opiskeluhyvinvointia, kasvua ja elämänhallintaa.

❤️ Vastuuopettaja ja erityisen tuen vastuuopettaja suunnittelevat kanssasi tukitoimia ja ohjausta opintojen suorittamiseen, mikäli sinulla on erityisen tuen tarpeita.

❤️ Terveydenhoitajat palvelevat sinua terveyteen ja sairauteen liittyvissä asioissa.

❤️ Kuraattorin ja psykologin puoleen voit kääntyä opiskeluun ja omiin henkilökohtaisiin asioihisi liittyvissä ongelmissa.

❤️ Pääset myös pian tutustumaan opiskelukavereihisi, joilta saat arvokasta vertaistukea niin opintojen aikana kuin vapaa-ajallakin.

Muistathan, että meillä et jää yksin! Nähdään pian!

Tervetuloa POKElle! ❤️

_________________________________

Seuraa meitä somessa @meollaanpoke. Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

5+1 vinkkiä opintojen aloitukseen
Jatkuva haku – mitä, miten, kenelle? 
Huomio ysiluokkalainen, tämä blogi on sinulle! ❤️