Biotalouskampuspäivä 11.9.2021

Kestävää kehitystä, luonnon monimuotoisuutta ja innovatiivisia ratkaisuja tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin – historiaa ja perinteitä unohtamatta!

Tapahtuma järjestetään vain verkossa.

Biotaloudessa on kestävän maailman tulevaisuus

Perinteinen Biotalouskampuspäivä järjestetään lauantaina 11.9.2021 VAIN etänä. Biotalouskampuspäivässä esitellään kampuksen toimintaa, maaseudun sidosryhmiä sekä yhteistyökumppaneita. Päivän pääteemana on älymaatalous. Seuraa ohjelmaa Biotalouskampuksen Facebookissa, tai katso kooste myöhemmin kampuksen YouTube-kanavalta. Ohjelma päivittyy tälle sivulle sekä Facebookiin.

Live-lähetykset Biotalouskampuksen Facebook-kanavalla:

  • klo 10 Älybiotalous, testausnäytökset laboratoriosta
    klo 11 Virtuaalivierailu navettaan ja muiden eläinten luo, yritysyhteistyö
    klo 12 Mustasotilaskärpäset, hanketyö maaseudun kehittämisessä
    klo 13 Metsäkoneet ja simulaattorit, moniarvoinen metsä, paneelikeskustelu
    klo 14 Green care
    klo 15 Kurkistus kulisseihin

Lisätietoa osoitteessa www.biotalouskampus.fi ja Biotalouskampuksen Facebook-sivulla.

Biotalouskampus on biotalousalan osaamisen ja liiketoiminnan kohtaamispaikka, jossa alan yrittäjät, investoijat, tutkijat, kehittäjät ja opiskelijat kohtaavat. Päätoimijat ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKEn maa-, metsätalous- ja ympäristöala.

Lisätietoja
Annemari Sinikorpi
Viestintävastaava
JAMK Biotalousinstituutti
p. 040 661 2376
annemari.sinikorpi(at)jamk.fi

Opiskelijoiden ja henkilökunnan koronarokotukset järjestetään Pokella Äänekoskella, Laukaassa ja Saarijärvellä elo-syyskuussa. Äänekoskella Piilolan kampuksella rokotuspäivä on torstaina 19. elokuuta ja Opinahjon kampuksella torstaina 2. syyskuuta. Tällöin annetaan vain ensimmäinen rokotus eli jos sen on jo saanut aiemmin, on toiseen rokotukseen mentävä terveyskeskuksesta annetun aikataulun mukaan. Niille, jotka ottavat ensimmäisen rokotuksen Poken rokotuspäivissä, järjestetään tehosterokotuspäivät koululla marraskuussa.

Rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta koulupäivän aikana kello 9-15.30 kummallakin kampuksella liikuntasalissa. Rokotukseen voivat mennä myös Äänekoskella opiskelevat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat.

Laukaassa Poken opiskelijat voivat mennä rokotukseen ilman ajanvarausta koulupäivän aikana Sydän-Laukaan koululla 17., 18., 24., 27.8. ja 2.9. kello 9-14.30. Myös Laukaassa annetaan tehosterokote marraskuussa. Tarkemmat ajat ilmoitetaan myöhemmin.

Saarijärvellä kouluterveydenhoito tarjoaa mahdollisuuden koronarokotteen ottamiseen keskiviikkona 25.8., jolloin annetaan ensimmäinen tai  toinen koronarokote (tehosterokote), jos ensimmäisestä rokotteesta on aikaa vähintään 8 viikkoa. Rokotukseen voivat mennä sekä opiskelijat että henkilökunta. Rokotukset annetaan terveydenhoitajan huoneessa B-talon toisessa kerroksessa klo 10 – 14.

Opiskelijat saavat tarkemmat ohjeet päivän kulusta Wilma-viestillä.

 

Lisätietoja: koulutusjohtaja Riitta Salmijärvi-Korhonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (Opinahjo), p. 040 358 6560

koulutusjohtaja Hannu Pönkä, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (Piilola), p. 040 054 9288

 

 

Opiskelijoiden koronarokotukset Äänekoskella

Piilolan yksikössä 1. rokotuspäivä on torstaina 19.8. ja Opinahjossa rokotetaan torstaina 2.9.

2. rokotuspäivä on Piilolassa 11.11. ja Opinahjossa 25.11.

Opettajat tiedottavat ryhmiään.

Tiedote Poken Piilolan ja Opinahjon opiskelijoille ja heidän huoltajilleen

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut Suomessa ja Ääneseudulla viime aikoina huolestuttavasti. Koronarokotus antaa hyvän suojan koronatartuntoja vastaan. Rokotuksen ottaminen on suositeltavaa, mutta täysin vapaaehtoista. Lisätietoa koronaviruksesta ja rokottamisesta saat thl.fi –sivustolta.

Äänekosken Terveyspalvelut järjestää pop up -koronarokotuspäivän Poke Piilolan tiloissa torstaina 19.8.2021 ja Opinahjon tiloissa 2.9.2021. Rokotamme sekä äänekoskelaisia että ulkopaikkakuntalaisia ensimmäisen koronarokotteen ottavia Pokella opiskelevia nuoria.

Koronarokotteen voi saada rokotuspäivinä klo 9.00-11.30 ja klo 12.00-15.30 välisenä aikana yksiköiden liikuntasalissa. Opettajat tiedottavat asiasta lisää. Rokote annetaan olkavarteen, joten rokotuspäivänä kannattaa varata ylle lyhythihainen pusero. Rokotteena käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnaty –rokotetta.

Alaikäisten ammattiin opiskelevien nuorten huoltajilta ei pyydetä erillistä kirjallista lupaa rokotteen ottamiseen, sillä nuorten arvioidaan jo olevan itse kykeneviä tekemään päätöksen rokotteen ottamisesta tai ottamatta jättämisestä.

Keijo Lukkarinen, ylilääkäri
p. 040 500 4313

Riina Kainu
osastonhoitaja / tartuntatautihoitaja
p. 020 632 2485

Ohjeita kaikille Pokessa opiskeleville ja työskenteleville

Noudatamme viranomaisten antamia määräyksiä, ohjeita ja suosituksia.

  • Nuhaisena, yskäisenä, kuumeisena tai muuten kipeänä jää kotiin. Edes lieväoireisena ei saa tulla Poken tiloihin.
  • ​​Jos saat oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli, lihassärky, pahoinvointi, hengenahdistus, väsymys) ota puhelimitse yhteys kotikuntasi koronavastaanottoon. Asuntolassa asuvat ilmoittavat asiasta välittömästi asuntolaohjaajalle, joka antaa toimintaohjeen. Piilolan asuntolassa asuvat noudattavat Äänekosken tartuntatautien vastuulääkärin Keijo Lukkarisen ohjetta, joka heille on jaettu. Ilmoita asiasta vastuuopettajalle. Toimi sen jälkeen terveydenhuollosta saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Vältä lähikontakteja. Pidä etäisyyttä muihin, älä oleskele ryhmissä tarpeettomasti.
  • Mikäli etäisyyttä (2 metriä) ei voi sisätiloissa säilyttää, tulee käyttää maskia toisten opiskelijoiden ja henkilökunnan suojaamiseksi. Oppilaitos antaa maskeja opiskelijoille ja henkilökunnalle.
  • Pese kätesi ennen luokkatilaan menoa, sieltä lähtiessäsi ja kotiin mennessäsi. Käytä myös käsidesiä varsinkin, jos ei ole mahdollisuutta käsien pesuun.
  • Yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.
  • Puhdista käyttämäsi välineet (esim. tietokoneen näppäimistö, hiiri, yhteiset työkalut) ennen käyttöä ja käytön jälkeen.
  • Noudata ruokailu- ja taukoaikoja. Ne on porrastettu lähikontaktien välttämiseksi.
  • Noudata ruokailuista ja opiskelujärjestelyistä annettuja ohjeita.​
  • Seuraa Wilmaa, sinne tulevat ajantasaiset tiedot
  • Jos koronatilanne huolettaa tai pelottaa sinua, ota yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon.
  • Toistaiseksi ulkomaille suuntautuvat opinto- tai koulutusmatkat, opiskelijavaihdot tai henkilökunnan työmatkat ovat Pokessa kiellettyjä.
  • Lataa THL:n Koronavilkku-sovellus puhelimeesi. Lisätiedot ja latausohjeet koronavilkku-fi-sivulla.

Ohjeita noudattamalla varmistamme, että saamme olla lähiopetuksessa ja hankkimassa ammatillista osaamista työelämässä. Ammattilaiseksi on vaikea oppia etäopetuksessa ja siksi haluamme taata kaikille opiskelijoillemme laadukasta lähiopetusta asianmukaisissa oppimisympäristöissämme.

Jatkuva oppiminen on osa nykyajan työelämää. Uudet työvälineet ja käytännöt, digitalisaatio ja muutokset yksilön työuralla haastavat oppimaan, omaksumaan ja opiskelemaan. Pelkkä työssäoppiminen ei kuitenkaan yleensä riitä, vaan lisäksi työhön tarvitaan koulutusta niin alakohtaisista kuin yleisistäkin työelämän taidoista. Keski-Suomessa on kartoitettu työntekijöiden osaamisen tarpeita osana OsaajaKS-palveluketjun rakentamista.

Keski-Suomessa kartoitettiin keväällä 2021 työelämän osaamistarpeita sosiaali- ja terveysalalla, ICT-alalla sekä kone- ja tuotantotekniikan alalla. Kartoituksen toteutti OsaajaKS-palveluketjua rakentava Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke (2020–2023), jossa on mukana Poke sekä useita keskisuomalaisia oppilaitoksia.

”Sosiaali- ja terveysala, ICT-ala sekä kone- ja tuotantotekniikan ala kärsivät eniten työvoimapulasta Keski-Suomessa. Meidän työnämme on auttaa työnhakijoita hankkimaan sellaista osaamista, että he voisivat työllistyä esimerkiksi näille aloille”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistosta.

Osaamistarvekartoitukseen vastasi yli 80 keskisuomalaista työnantajaa kohdealoilta. Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset suunnittelevat kysyntään vastaavia koulutuksia sekä uraohjausta kartoituksesta saatujen tietojen perusteella.

Työntekijöiltä toivotaan vuorovaikutustaitoja, aloitteellisuutta ja ongelmanratkaisukykyä

Yleisten työelämätaitojen merkitys on kartoituksen perusteella kaikilla toimialoilla suuri. Työnantajat pitivät tärkeinä muun muassa viestintä- ja vuorovaikutustaitoja sekä yhteistyökykyä. Tuloksista ilmenee myös, että työntekijöillä on oltava paineensietokykyä. Lisäksi heidän on osattava johtaa itseään ja ratkaista työtehtävissä eteen tulevia ongelmia.

”Alakohtaisen osaamisen lisäksi vastaajat toivovat työntekijöiltä yleisiä työelämä- ja viestintätaitoja eli sitä, että työpaikalla tehdään mitä sovitaan, ollaan aloitteellisia sekä käyttäydytään ystävällisesti ja yhteistyökykyisesti työkavereita ja asiakkaita kohtaan. Digitaalisten viestintätaitojen osalta tämä tarkoittaa vähintään nykytekniikan ja viestintävälineiden perustason hallitsemista”, Maarit Viljakainen kertoo.

Nämä yleiset työelämätaidot nousivat esiin kaikilla osaamistarvekartoituksen toimialoilla. Sosiaali- ja terveysalalla, ICT-alalla ja kone- ja tuotantotekniikan alalla tarvitaan kuitenkin myös alakohtaista osaamista. Koulutus tukee ammattitaidon kehittymistä ja kehittämistä.

”Työntekijällä on oltava sopivaa ammattitaitoa, jota saa koulutuksen kautta. Työ opettaa tekijäänsä monissa asioissa, mutta se ei korvaa opinnoista saatavia tietoja ja taitoja, sillä tutkimus ja innovaatiot uudistavat tietoa ja välineitä”, Maarit Viljakainen toteaa.

Mitä osaamista Keski-Suomessa tarvitaan nyt ja lähitulevaisuudessa?

Työnantajien vastausten mukaan sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuden osaamistarpeita ovat voimavaralähtöinen ja osallisuutta edistävä työskentelyosaaminen, asiakkaan palveluohjausosaaminen sekä kuntouttavat työmenetelmät. Toisen asteen tutkinnoista lähihoitajille, hoitoapulaisille ja hoiva-avustajille sekä korkeakoulutuksen puolelta sairaanhoitajille ja varhaiskasvatuksen opettajille on vastausten perusteella kysyntää sosiaali- ja terveysalalla tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Erilaiset pilviteknologiat, tietoturva, tekoäly ja sen mahdollisuudet sekä teknologian jatkuvan kehittymisen mukana pysyminen ovat ICT-alan tulevaisuuden osaamistarpeita. Korkeakoulutasoisen koulutuksen edellyttämiä ammatteja, joille kartoituksen perusteella on kysyntää, ovat muun muassa ohjelmisto- ja full stack -kehittäjät sekä konsultit ja projektipäälliköt.

Kone- ja tuotantotekniikan puolella tarvitaan työnantajien mukaan kykyä sopeutua työelämän muutoksiin, moniosaajuutta sekä jatkuvaa itsensä kehittämisen taitoa ja halua. Kone- ja tuotantotekniikan alalla laserleikkaajat, koneistajat sekä kokoonpanijat työllistyvät tällä hetkellä todennäköisimmin. Alalla on kysyntää työntekijöille myös sellaisissa työtehtävissä, joissa edellytetään ohjelmointitaitoa.

Kielitaito – niin suomen kielen kuin englannin kielen osaaminen – on tärkeää kaikilla kolmella alalla niin maahanmuuton kuin kansainvälistymisen näkökulmista.

”Työelämässä tarvitaan suomen kielen taitoa, mutta toisaalta myös englannin kieltä muun muassa vieraskielisten asiakkaiden kohtaamiseen ja uusien välineiden opetteluun. Esimerkiksi ICT-alalla koko työyhteisön kieli voi olla englanti”, Maarit Viljakainen summaa.

Tutustu tästä OsaajaKS-osaamistarvekartoituksen raporttiin (julkaistu 5/2021).

 

Niko Kanerva on ponnistanut Poken opeilla keittiömestariksi Helsinkiin. Ravintola-alalla kiehtoo sen vaihtelevuus.

Kun perusasiat opettelee kunnolla, hoitaa työnsä hyvin ja on sopivassa hetkessä rohkea – siinä on hyvän ravintolakokin resepti.

Näin ajattelee restonomi ja keittiömestari, Äänekoskelta kotoisin oleva Niko Kanerva, 28.

Hän valmistui kymmenen vuotta sitten Pokelta ravintolakokiksi ja luotsaa tällä hetkellä Hakaniemen Memphis-ravintolaa keittiömestarina.

Kanervalla on itsellään vuosikymmenen kokemus niin eri työpaikoista kuin jatko-opinnoistakin. Omia opiskeluvuosia Pokella Kanerva muistelee lämmöllä.

– En ollut hirveän varma ihminen, kun tulin kouluun, mutta opettajat tsemppasivat luottamaan itseen ja omaan tekemiseen. Kun teet ja haluat oppia, pystyt siihen. Se on ollut tärkein oppi, hän muistelee.

Varmuutta työhön saa hänen mukaansa harjoitteluissa ja töitä paiskimalla.

– Harjoitteluja voisi olla enemmänkin, sillä työn oppii tekemällä. Kun teet harjoittelut hyvin, niistä voi aueta ovia työpaikkoihin, hän muistuttaa.

Omat harjoittelunsa Kanerva teki aikanaan suomalaisessa ravintolassa Espanjan Fuengirolassa sekä Hirvaskankaan ABC:llä.

– Halusin nimenomaan ABC:lle harjoitteluun, sillä halusin saada nopeutta työskentelyyn. Kyllä sitä tulikin, kun oli pari kesää kesätöissä.

Toisessa kesätyöpaikassa, Holiday Club Saimaan kalaravintolassa, hän saikin yllätyksekseen vastata koko ravintolan keittiöpuolesta keittiömestarin jäädessä kesälomalle.

– Se kyllä opetti vastuuta, laatua ja tarkkuutta, hän naurahtaa.

Kanerva jatkoi opiskelujaan Haaga-Heliassa Helsingissä valmistuen restonomiksi ja teki harjoittelunsa Virgin Oil -ravintolassa. Valmistumisen jälkeen hän jäi suoraan töihin ravintolaan ja eteni vuoromestariksi. Tässä työssä Kanerva viihtyi kolme vuotta.

Niko Kanerva viihtyy nykyisessä työssään Memphisin keittiömestarina Helsingissä.

 

Eräänä iltana vuonna 2019 Kanervan puhelin soi.

– Puhelu tuli illalla vähän kummalliseen aikaan, en melkeinpä vastannut siihen. Ryhmäpäällikkömme soitti ja kertoi, että Hakaniemeen oltiin perustamassa uutta Memphis-ravintolaa. Minua kysyttin sen keittiömestariksi. Ei tarvinnut miettiä monta sekuntia, kun vastasin kyllä, Kanerva muistelee.

Keittiömestarina hän on muun muassa vastuussa ravintolan keittiön tuotteista ja palvelun sujuvuudesta.

– Vastaan myynnistä ja katteista, teen työvuorot, valvon keittiössä mitä toiset tekevät, otan kopin asiakkaiden palautteista ja kehittelen uusia tuotteita, Kanerva luettelee työtehtäviään.

– Päivät ovat hyvin vaihtelevia, ja se on tässä työssä parasta. Ravintola-alalla on monia mahdollisuuksia edetä urallaan. Seikkailunhalusta on hyötyä, vinkkaa Niko Kanerva.

Keittiömestarin työ on monipuolista, ja se sopii Nikolle.

 

Innostuitko kokin ammatista? Meille voit hakea jatkuvassa haussa opiskelemaan kokiksi Äänekoskelle ja Viitasaarella. Lue lisää!

 

 

 

 

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä hakee rakennusalan päätoimista tuntiopettajaa Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Viitasaaren yksikköön toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Työtehtäviin kuuluvat rakennusalan monipuoliset opetustehtävät sekä niihin liittyvät kehittämis- ja hallintotehtävät. Lisäksi työtehtäviin kuuluvat työpaikoilla tapahtuvan oppimisen ohjaus sekä opiskelijoiden henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien (hoks) ohjaaminen.

Tehtävään valittavalta edellytämme hyviä vuorovaikutus- ja työyhteisötaitoja, työkokemusta rakennusalan työtehtävistä, tietoteknistä osaamista sekä valmiutta työn kehittämiseen.

Kelpoisuusvaatimuksena tehtävään on asetuksen opetustoimen henkilöstön kelpoisuuksista (986/1998) 13 §:n mukainen ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuus. Kelpoisuus koostuu soveltuvasta korkeakoulututkinnosta, vähintään kolmen vuoden opetussisältöä vastaavasta alan käytännön työkokemuksesta ja opettajan pedagogisista opinnoista. Kelpoisuusehtojen muutoin täyttyessä on kuitenkin mahdollista tulla valituksi myös ehdollisesti siten, että sitoutuu suorittamaan kelpoisuuteen vaadittavat opettajan pedagogiset opinnot työn ohessa kolmen vuoden kuluessa tehtävässä aloittamisesta.

Palvelussuhteen ehdot määräytyvät Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti (OVTES osio C). Tehtävässä on kuuden (6) kuukauden koeaika.

Ennen tehtävän aloittamista valitun tulee esittää lain 504/2002 mukainen rikostaustaote. Valitun tulee palvelussuhteen alkaessa 30 päivän sisällä toimittaa lääkärintodistus terveydentilastaan.

Tehtävä alkaa sopimuksen mukaan.

Lisätietoja

koulutusjohtaja Hannu Pönkä
p. 0400 549 288

hannu.ponka(at)poke.fi

Hakemukset ja CV

Hakemukset ja CV pyydetään toimittamaan 18.8.2021 klo 12.00 mennessä toimisto(at)poke.fi osoitteeseen.