Poken Äänekosken Piilolan kampuksen etäopetuksessa olevat ryhmät palaavat normaaliin lähiopetukseen maanantaina 28. syyskuuta. Joitain opetusryhmiä on asetettu karanteeniin sen jälkeen, kun etäopetukseen siirryttiin 14. syyskuuta, ja nämä ryhmät palaavat lähiopetukseen, kun heidän karanteeninsa on päättynyt.

Maanantaista alkaen Pokella on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perustason maskisuositus niissä tilanteissa, joissa ei voida pitää tarvittavia turvavälejä. Muissa opetustilanteissa toimitaan kuten tähänkin asti noudattaen turvavälejä ja käsihygieniaa. Kertakäyttömaskeja on tarjolla oppilaitoksessa kaikille halukkaille. Tämä suositus noudattaa THL:n 24. syyskuuta antamaa linjausta.

-Kuten terveysviranomaiset ovat todenneet, Äänekosken tartuntatilanne on toistaiseksi hallinnassa ja tartuntaketju tunnetaan, mutta jotta tilanne säilyisi hyvänä, se edellyttää jokaiselta viruksen torjuntaan käytettyjen ohjeiden noudattamista sekä koulussa että vapaa-ajalla. Tällä hetkellä tilanne on se, että kouluun voi palata turvallisesti. Jos terveysviranomaisilta tulee muuta tietoa, siitä tiedotetaan välittömästi, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Tartuntariskien mitätöiminen arjen tilanteissa on ensisijaista eli käsienpesu, turvavälien noudattamien ja tarpeettomien kontaktien välttäminen.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 16 77

 

Keksintöjen viikko XR järjestetään ensimmäistä kertaa virtuaalimaailmassa

Jo 14. kertaa järjestettävä Keksintöjen viikko siirtyy virtuaalimaailmaan.

Keksintöjen Viikko XR on Kehittämisyhtiö Witaksen ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Poken yhteistyössä rakentuva lisätyn todellisuuden messutapahtuma.

Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäisestä ja kansainvälisestikin harvinaisesta messutapahtumasta, jossa niin messuvieraat, puhujat kuin näytteilleasettajatkin liikkuvat avattarina virtuaalisessa messukeskuksessa.

Virtuaalimessut järjestetään 2.-3.10. Messut avautuvat perjantaina 2.10. klo 12. Messut ovat kaikille avoimet ja niitä voi seurata joko YouTubessa live-videona tai osallistumalla tietokoneella Altspace-virtuaaliympäristössä joko VR-lasien kanssa tai ilman. Osallistuminen virtuaaliympäristöön vaatii tietokoneen, jossa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä.

Tulevaisuuden ammatteja oppimassa

Poken opiskelijat ovat rakentaneet virtuaalisen messuympäristön Poken Digilabin henkilökunnan ohjauksessa. Osa opiskelijoista on toiminut kevytyrittäjinä ja osalle se on kuulunut Tulevaisuuden teknologiat -opintokokonaisuuteen.

Opiskelijat ovat oppineet tässä aivan uusia ammatteja työelämälähtöisesti eli virtuaalimessujen sisällöntuotantoa ja järjestämistä. Nyt, kun fyysisiä messuja ei ole voitu koronaviruksen vuoksi järjestää, voidaan tapahtumia järjestää verkossa. Uskon, että virtuaalimessut lisääntyvät tulevaisuudessa. Virtuaalimessujen hyvä puoli on myös se, että ne ovat globaaleja. Tähänkin tapahtumaan on tulossa messuvieraita ulkomailta, esimerkiksi Intiasta ja Puolasta, sanoo digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija Pekka Ouli Pokelta.

Pokella uskotaan, että uudenlaiset etäläsnäolon muodot lisääntyvät kokouksissa, koulutuksissa ja tapahtumissa.

Etäläsnäolo on vaikea selittää, se pitää kokea. Virtuaalimaailmassa pystyy olemaan samassa tilassa toisen ihmisen kanssa ja tehdä yhdessä asioita. Se eroaa perinteisistä etäpalavereista siinä, että niissä vain kuunnellaan ja katsellaan, mutta ei tehdä yhdessä asioita samassa tilassa, sanoo Ouli.

Pokella on opetettu jo pari vuotta sisällön tuottamista virtuaalimaailmassa. Asia on tuttu tietokonepelimaailmassa, ja pelejä Suomessa suunnitellaan, mutta muunlainen sisällöntuotanto virtuaalimaailmassa on vielä uutta.

Media on tervetullut tutustumaan etukäteen tulevaisuuden teknologioihin ja Keksintöjen viikko XR -tapahtumaan torstaina 24.9. klo 10 Poken Digilabiin, Piilolantie 17, G-rakennus, 44100 Äänekoski. Kahvitarjoilu.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Tapani Laitinen, Kehittämisyhtiö Witas, p. 040 152 0112
digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija Pekka Ouli, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 358 9198

Tilaa sisäänpääsysi Keksintöjen Viikko XR messuille 2.-3.10 alla olevan linkin kautta

https://www.keksintojenviikko.fi/vierailijat/tilaa_sisaanpaasysi_tapahtumaan_355

Tiedote 22.9.2020

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä hyväksyy 01.11.2020 alkaen yritys- ja yhteisöasiakkaidensa ostolaskut ainoastaan verkkolaskuina. Muutos perustuu 01.04.2020 voimaantulleeseen lakiin verkkolaskuista (241/2019). Tämä tarkoittaa siis sitä, että mainitusta ajankohdasta alkaen emme vastaanota lainkaan paperisia ostolaskuja.

Verkkolaskuosoitteemme on:

 • Operaattori: Keski-Suomen Osuuspankki
 • Verkkolaskun välittäjän tunniste: OKOYFIHH
 • Verkkolaskuosoite: FI4755430110002105

Lisätiedot

vt. talousjohtaja Mervi Tall, 040 8222 561 tai reskontranhoitaja Marina Rossi, 040 835 1229.

Ajankohtaisaamukahvit joka tiistai klo 9-10

10.11. tiistaina klo 9-10 Kahvit näppäimistölle ja käytännön tietoturva

24.11. tiistaina klo 9-10 aiheena Google-näkyvyys

1.12. tiistaina klo 9-10 aamukahvit someasioiden merkeissä

Yritysneuvoja paikalla koko ajan

ÄäneHub on yritysneuvoja Sanna Kiurun etätyöpiste. Tervetuloa tapaamaan ja juttelemaan yrittäjyydestä tai yrityksen perustamisesta!

Äänehub on siis avoinna arkisin klo 8-16. Tervetuloa tutustumaan!

Tapahtumia

Äänekosken aloittavan yrittäjän info – Kysy starttirahasta

4.11. keskiviikkona klo 14-16

2.12. keskiviikkona klo 14-16

Kysy Starttirahasta! Mukana tapahtumassa TE-toimiston asiantuntija virtuaalisesti. Kaikille avoin tilaisuus, jossa käydään läpi yrittäjyyden teemoja kuten:

 • yrityksen perustamisen vaiheet
 • yrittäjävalmiudet
 • kannattavuuden laskeminen
 • eri yritysmuodot
 • sivutoiminen yrittäjyys

Mahdollisuus kysyä yritysneuvojalta omasta ideasta ja varata infon jälkeen henkilökohtainen neuvonta-aika yritysidean ja yrityksen perustamisen läpikäymiseen.

Tilaisuus ja neuvonta on maksutonta!

Tapahtuma järjestetään ÄäneHubilla, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen sanna.kiuru@aanekoski.fi

Ryhmiin mahtuu 10 henkilöä/ tilaisuus ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koronatilanteen mahdollisessa pahentumisessa tilaisuus voidaan järjestää myös etäyhteyksillä.

Tapahtuman järjestäjänä on Äänekosken kaupungin Elinvoimayksikkö yhteistyössä ÄäneHubin kanssa

 

Seuraa ÄäneHubia Facebookissa!

Ruoanjakelu etäopetuksessa oleville Piilolan perustutkinto-opiskelijoille maanantaina 21.9.

Etäopetuksessa oleville Piilolan perustutkinto-opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta hakea ruokakassi maanantaina 21.9. Piilolasta Piilolantien puoleiselta keittiön pääovelta klo 14-15. Etuus ei koske ammatti- ja erikoisammattitutkintoa suorittavia eikä oppisopimuskoulutuksessa, työvoimakoulutuksessa tai henkilöstökoulutuksessa olevaan opiskelijaa eikä perustutkintoa suorittavaa opiskelijaa, joka saa ateriakorvauksen (3,50€ / työpaikalla toteutunut koulutuspäivä).

Ruokatarvikkeiden määrän selvittämiseksi ruokaan oikeutetuille opiskelijoille on lähetetty Wilma-viesti maanantaina 14.9. Tarvitsemme tiedon keskiviikkoon 16.9. klo 12 mennessä. Sitovat ilmoittautumiset viestin sisältämän linkin kautta.

Ruokakassiin tulee 2 viikon ruokatarpeita kuten mm. riisiä, kaurahiutaleita, porkkanoita ja perunoita. Tämän hetken tietojen mukaan etäopiskelu jatkuu kaksi viikkoa. Jos etäopetus jatkuu 25.9. jälkeen teemme uuden kyselyn ruokatarvikkeiden määrän selvittämiseksi.

 

 

Jokilahti Anna-Maija
matkapuhelin: 040 5948 724
sposti: anna-maija.jokilahti@poke.fi

Poken Äänekosken Piilolan kampus siirtyy etäopetukseen maanantaina 14. syyskuuta alkaen terveysviranomaisten suosituksesta. Kampuksella on ilmennyt kuusi koronavirustartuntaa, jonka seurauksena kaikki opiskelijat ja opettajat siirtyvät etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Opettajat ovat viimeistään maanantaina yhteydessä omiin opiskelijoihinsa opetuksen järjestämistä varten. Piilolan kampuksen opiskelijat eivät myöskään saavu Poken asuntolaan kahteen viikkoon. Äänekosken Opinahjon kampuksella opetus jatkuu toistaiseksi normaalisti. Opinahjon opiskelijat voivat asua asuntolassa normaalisti.

-Tartuntaketjut ovat niin laajoja ja niiden selvittämiseen menee aikaa, joten päädyimme tähän ratkaisuun kaikkien Piilolan opiskelijoiden ja henkilökunnan turvaamiseksi, sanoo johtaja Jouni Kurkela Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta.

Äänekoskella todettiin lauantaina yhteensä 12 uutta koronatartuntaa, jotka liittyvät aiempaan nuorten tartuntaketjuun. Altistuneita on useita kymmeniä. Terveysviranomaiset ovat yhteydessä altistuneisiin ja heidät asetetaan karanteeniin. Tartuntaketjut selvitetään ja tartuntatautitilannetta seurataan aktiivisesti.

-Korostan nyt jokaisen omaa vastuuta, sillä muuta keinoa ei ole. Jos ei ole pakko mennä esimerkiksi juhliin tai yleisötilaisuuksiin, niin ei mentäisi, sanoo Kurkela.

Opiskelijoita kehotetaan seuraamaan Wilmaa, jonne tulee lisäohjeita.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 5891 677

Kuudella Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Äänekosken Piilolan kampuksen opiskelijalla on todettu koronavirus. Perjantaina 11. syyskuuta ilmeni yksi koronatartunta ja tänään lauantaina varmistui viisi tapausta lisää.

Äänekoskella todettiin lauantaina yhteensä 12 uutta koronatartuntaa, jotka liittyvät aiempaan nuorten tartuntaketjuun. Altistuneita on useita kymmeniä. Terveysviranomaiset ovat  yhteydessä altistuneisiin ja heidät asetetaan karanteeniin. Tartuntaketjut selvitetään ja tartuntatautitilannetta seurataan aktiivisesti.

Sunnuntaina 13. syyskuuta Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä kertoo, miten opiskelu Poken Piilolan kampuksella jatkuu. Opiskelijoiden on seurattava Wilmaa, joka on Poken virallinen tiedotuskanava opiskeluun liittyvissä asioissa.

On erityisen tärkeää, että kaikki noudattavat aiemmin annettuja ohjeita: hyvä käsihygienia, turvavälit, Poken tiloihin tullaan vain terveenä ja oireiden ilmaantuessa jäädään kotiin ja otetaan yhteyttä oman kunnan terveysasemalle. Oireista on myös ilmoitettava oman ryhmän vastuuopettajalle.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 5891 677

 

Yksi Poken Äänekosken Piilolan kampuksen opiskelija on saanut koronatartunnan. Hän altistui koronavirukselle viime viikonloppuna yksityistilaisuudessa, jossa on ollut yksi koronapositiivinen henkilö.

Kyseinen opiskelija ja hänen ryhmänsä ovat viranomaisten asettamassa karanteenissa, ja tartuntaketjua selvitetään. Terveysviranomaisten selvityksen mukaan yhteensä kuusi Poken opiskelijaa altistui virukselle yksityistilaisuudessa. Altistuneita on testattu, ja testituloksia saadaan todennäköisesti viikonlopun aikana. Yhteensä tilaisuudessa virukselle altistui 25 henkilöä.

-Tilanne on Poken osalta hallinnassa, ja noudatamme viranomaisten ohjeita. He päättävät karanteeneista. Me huolehdimme turvallisuudesta, kuten käsihygieniasta, turvaväleistä ja muista THL:n ohjeista, sanoo Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.

Opiskelu Pokella jatkuu toistaiseksi normaalisti lähiopetuksella ja mahdollisten muiden positiivisten tulosten ilmaantuessa ryhdytään toimenpiteisiin, joita ovat esimerkiksi rajoitettu etäopetus.

-Siihen asti, kunnes koronaan saadaan rokote, mahdollisia tartuntoja voi tulla. Poken osalta toimintamalli on rajoitettu etäopetus, joka tarkoittaa, että tartunnan saanut opiskelija ja hänen ryhmänsä siirtyvät etäopetukseen. En pidä sitä tarkoituksenmukaisena, että näin suuri oppilaitos olisi kokonaan etäopetuksessa pitkiä aikoja, sanoo Kurkela.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 5891 677

 

Opinahjon kampuksen liikuntapäivä 10. syyskuuta

Liikuntapäivän tavoitteena oli aktivoida opiskelijoita ja henkilökuntaa liikkumaan. Aamupäivän aikana Opinahjolta lähdettiin porukalla maastopoluille Fatbikeillä ja ympäri Äänekosken kaupunkia pelattiin virtuaalista Seppo-peliä kännyköillä ja haettiin rasteja. Vähintään kolme rastia löytäneiden kesken arvotaan palkinto ja eniten löytänyt palkitaan.

Alla olevassa kartassa näkyy osa pelialueesta Äänekosken keskustassa. Keltaiset pisteet ovat aktiivisia pelaajia ja harmaat ja punaiset merkit ovat tehtäviä. Kuvassa olevassa tehtävässä piti käydä katsomassa missä avantouintipaikka Äänekoskella sijaitsee.

Syksyllä 2020 osallistumme LIITU -tutkimukseen (Lasten ja nuorten liikuntakäyttätyminen Suomessa). Opiskelijat pääsevät halutessaan osallistumaan liikkumisen, paikallaanolon sekä unen liikemittarimittaukseen. Liikemittarimittausten toteuttamisesta vastaa UKK-instituutti yhteistyössä alueellisten tutkimuskeskusten kanssa.

Lisätietoja Liikkuva Poke -hankkeesta

Terveys- ja hyvinvointialat, Yhteiset ja muut opinnot
Martinmäki Ulla
matkapuhelin: 040 129 2856
sposti: ulla.martinmaki@poke.fi

Poken opiskelijoita on altistunut koronavirukselle lauantaina 5. syyskuuta Äänekoskella yksityistilaisuudessa, jossa on ollut yksi koronapositiivinen henkilö. Yhteensä tilaisuudessa altistui 25 henkilöä, joista kaikki eivät ole Poken opiskelijoita.

Terveysviranomaiset ovat yhteydessä altistuneisiin ja asettavat näitä karanteeniin. Viranomaiset selvittävät myös tartuntaketjut. Terveysviranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti.

-Nyt on tärkeää, että ne opiskelijamme, jotka ovat olleet tilaisuudessa tai ovat olleet tekemisissä altistuneiden kanssa, tarkkailevat vointiaan ja jos on oireita, ottavat yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Oireilevia opiskelijoita on jo mennyt koronatesteihin.

-Ryhdymme kaikkiin varotoimenpiteisiin, joita tilanne vaatii. Tarkennamme ohjeita, kun testien tuloksia tulee, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Opiskelu Pokella jatkuu toistaiseksi normaalisti lähiopetuksella ja mahdollisten positiivisten tulosten ilmaantuessa ryhdytään toimenpiteisiin, joita ovat esimerkiksi rajoitettu etäopetus.

Testituloksia odotetaan perjantaina ja lauantaina.

Opiskelijoille on tiedotettu asiasta Wilma-viestillä.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 5891 677

Biotalouskampuspäivä on lauantaina 12.9.2020!

Teemana on Green Tarvaala:

kestävä kehitys, luonnon monimuotoisuus ja innovatiiviset ratkaisut tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin – historiaa ja perinteitä unohtamatta.

JAMK biotalous ja POKE maa-, metsätalous- ja luonnonvara-ala ovat perinteisesti järjestäneet Saarijärven Tarvaalassa, Biotalouskampuksella kaikille avoimen yleisötapahtuman, jossa on päässyt tutustumaan kampuksen toimijoihin ja yhteistyökumppaneihin. Koronarajoitusten vuoksi yleisötapahtuma siirtyy verkkoon! 

Live-lähetys ZOOMin kautta klo 10 – 12, tule mukaan tästä: https://urly.fi/1IQM (salasana: 037337) tai seuraa Biotalouskampuksen Facebookista!

Lue lisätietoja ja osallistumisohjeet Biotalouskampus.fi-sivuilta.

Ohjelmassa mm.

 • Biotalouskampuksen uuden lämpölaitoksen avajaiset
 • Tarinoita yritysyhteistyöstä: mitä iloa siitä on yrityksille ja opiskelijoille?
 • Biotalouden testaus- ja tuotekehitysympäristö: mitä kaikkea on testattu ja voidaan testata JAMKin laboratorioissa?
 • Tutustuminen rakenteilla olevaan hyönteiskasvattamoon
 • Forestori: POKEn simulaattorimaailma
 • Hiiliviljely: mistä on kyse – ja mistä ei?

Ohjelmassa on myös tutustumista sellaiseen, johon yleisö ei muuten pääse, kuten esimerkiksi:

 • Eläinten muutto Puuhapuisto Veijarista Tarvaalaan talvikaudeksi
 • Navetan aamutoimet
 • Aquaponinen vesiviljely yhdistää kalanviljelyn ja kasvien vesiviljelyn. Se on ympäristöystävällinen tapa tuottaa puhdasta ruokaa! Miten se tehdään? Tervetuloa kurkistamaan JAMKin testausympäristöön!

BioPaavon pihalla, Paavonaukiolla on lauantaina 12.9.2020 lähiruokatori klo 10 – 14. Luvassa on Roppilaxin loimulohta, muikkuja Juha Piilolalta, Sahinahon hunajaa, Luotolan tilan ja Hukanmäki Highlandin tuotteita. Lisäksi mukana ovat Wilawood ja Voimavalokuva / Leena Aijasaho. BioPaavon Vintillä Liikelataamo / Jaakko Kuusimäki esittelee uutta kuntosalia, ja Neilos / Janne Rutanen esittelee yrityksen toimintaa.

Tervetuloa!

Poke on nimetty jälleen Microsoft Showcase Schooliksi. Tunnustus on kansainvälinen ja sen voi saada oppilaitos, joka kehittää uusia oppimisen tapoja ja tuo digitaalisia oppimisympäristöjä jokapäiväiseen oppimiseen.

-Tunnustus myönnetään aina vuodeksi kerrallaan ja olemme saaneet sen kerran aiemmin. Minusta tämä on hieno tunnustus ja kertoo siitä, että olemme ottaneet ennakkoluulottomasti uusia oppimismenetelmiä käyttöön. Ammatillisessa koulutuksessa Suomessa tämä tunnustus on nyt vain yhdellä oppilaitoksella Poken lisäksi, ja me olimme aikanaan ensimmäinen ammatillinen oppilaitos Suomessa, joka tämän sai, sanoo digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija Pekka Ouli Pokelta.

Pokella on kehitetty uusia oppimisympäristöjä ja -menetelmiä pitkäjänteisesti jo vuosia. Esimerkiksi Pedanetia, Office 365:n, Adoben kuvan, grafiikan ja videon käsittelyohjelmia sekä simulaattoreiden mahdollisuuksia hyödynnetään laajasti. Nämä taidot valmentavat opiskelijoita myös työelämään ja jatko-opintoihin.

Oppimisympäristömme kiinnostavat myös kansainvälisesti. Pokella on käynyt vierailijoita muun muassa Intiasta, Libanonista, Puolasta, Alankomaista, Indonesiasta ja Kiinasta, sanoo Ouli.

Poken digitaaliset oppimisympäristöt ovat saaneet myös muita tunnustuksia. Vuonna 2018 Poke voitti Atean Vuoden digitaalisin teko -palkinnon. Poke osallistui kilpailuun metsäkone- ja hitsaussimulaattoreilla, VR-tekniikalla sekä pelillisellä oppimisella. Suurin osa digitaalisista oppimislaitteista on hankittu Pokelle Biotar-hankkeen rahoituksella.

-Olemme ajan hermolla pelillisessä oppimisessa. Digitaalinen oppiminen ja esimerkiksi virtuaalitekniikka yleistyvät nyt nopeasti. Myös yhteistyötkumppanimme Ponsse ja Valtra tekevät jo virtuaalisia sisältöjä, joilla opitaan koneiden huoltoa, sanoo Pekka Ouli.

Hän on myös itse saanut vuonna 2019 Microsoftin arvostetun kansainvälisen MIE Fellow-arvonimen. Microsoft Innovative Educator Fellow (MIE Fellow) –henkilöitä valitaan vuodeksi kerrallaan. Microsoft Innovative Educator verkosto on ylin asiantuntijajoukko Microsoftin kansainvälisessä opetusalan asiantuntijaverkostossa. Valinta tehdään MIE Expert jäsenistä,  joita on maailmalla  7600 henkilöä  yli 80 maasta.

Pekka Ouli on päässyt arvonimen kautta tutustumaan uusiin kansainvälisiin verkostoihin, kuten esimerkiksi Lontoon BETT-konferenssin asiantuntijatapaamisiin. Tapahtuma on maailman suurin opetusteknologian konferenssi, jossa käy vuosittain yli 35000 asiantuntijaa.

Digilabissa kaikki saavat kokeilla

Pokella toimii myös Digilab. Se on kaikkien alojen opiskelijoille tarkoitettu oppimisympäristö, jossa he löytävät uusia käyttökohteita omalle osaamiselleen.

Digilabissa on esimerkiksi erilaisia VR-laitteistoja ja kameroita, kuten 360-kameroita ja kuvauskoptereita sekä striimauslaitteet. Digilabin henkilökunta ohjaa uden teknologian käytössä opiskelijoita ja Poken henkilökuntaa. Digilabissa voi opiskella myös Tulevaisuuden teknologiat-tutkinnon osan. Siinä opiskelijat tekevät työelämälähtöisen projektin, jossa käytetään jotain uutta teknologiaa.

Esimerkiksi yksi lähihoitajaopiskelija, joka harrastaa tietokonepelaamista, ryhtyi pitämään kevytyrittäjänä pelikerhoja. Hän piti esimerkiksi kesällä verkossa Indonesiaan Minecraft-leirejä.

-Digilab mahdollisti tämän kehityspolun. Siellä opiskelija sai ajatuksen, että pelikasvattaminen on työtä ja löysi yhteistyökumppanit, joiden kanssa toteuttaa kerhoja ja leirejä. Kun hän tuli opiskelemaan, hän ei tiennyt, että peliohjaajana voisi ansaita rahaa.

Digilabissa on myös tehty konseptidemoja yrityksille, kuten virtuaalisia esittelytiloja Moisio Forestille. Samalla opiskelijatkin ovat oppineet tekemään virtuaalisia ympäristöjä. Tämän seurauksena yksi opiskelija tekee tällä hetkellä virtuaalisia messuja Viitasaaren Keksintöjen viikolle.

Tällä hetkellä Poke on mukana KoKemus-hankkeessa yhdessä Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on koulutuspalveluiden ekosysteemin kehittäminen fysiologisen mittaustiedon ja älykkäiden järjestelmien avulla. Hankkeessa tutkitaan ja mitataan muun muassa Poken opiskelijoita, kun he käyttävät simulaattoreita ja VR-laseja.

Lisätietoja: digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija Pekka Ouli, p. 040 358 9198