Työnohjaus lähihoitajaopiskelijoiden työpaikkaohjaajille ja arvioijille

Haluamme tukea Poken lähihoitajaopiskelijoiden työpaikkaohjaajia ja näyttöjen arvioijia heidän ohjaustyössään. Opiskelijoiden ohjaaminen on vaativaa ja usein kuormittavaa työyhteisöjen arjessa. Ohjaajien tukeminen työnohjauksellisesti lisää myös motivaatiota ohjaustyöhön. Työnohjauksen avulla voimme yhdessä parantaa ohjauksen laatua sekä tukea opiskelijoiden oppimisprosessia ja tutkinnon suorittamista.

Kohderyhmä

Työnohjaus on suunnattu Poken lähihoitajaopiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksojen työpaikkaohjaajille ja näyttöjen arvioijille.

Sisältö ja toteutus

Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä. (Suomen Työnohjaajat ry)

Lähihoitajaopiskelijoiden ohjaukseen painottuvan työnohjauksen teemoja ovat:

  • roolini työpaikkaohjaajana ja arvioijana
  • palautteen antaminen ja vastaanottaminen
  • erilaisten opiskelijoiden kohtaaminen ja ohjaaminen
  • haasteelliset ohjaustilanteet
  • muut osallistujien esiin nostamat teemat

Työnohjaus toteutetaan ryhmämuotoisesti ja se on osallistujille maksutonta. Tarjoamme iltapäiväkahvit tapaamisten yhteydessä.

Kesto

Työnohjaustapaamiset toteutuvat Poken Opinahjon yksikössä
torstaisin klo 14.00-16.00.

  • 14.9.
  • 28.9.
  • 12.10.
  • 26.10.
  • 9.11.
  • 23.11.

Hakeutuminen

Ryhmään mahtuu 8-10 henkilöä. Haku päättyy ryhmän täyttyessä tai viimeistään 8.9.2023.

Ilmoittautumaan tästä!

Lisätietoja

Tiina Silvennoinen
voimavarakeskeinen työnohjaaja, mielenterveys- ja päihdetyön opettaja, YAMK-sairaanhoitaja (johtamisen ja kehittämisen koulutus)

tiina.silvennoinen@poke.fi
puh. 040 589 6960

 

Biotalouskampuksen avoimet ovet lauantaina 9.9.2023 klo 10 – 15.

Teemapolkuina

Ruoka
kasvutekijät, viljelytoimet ja koneet, eläintilat avoinna, älymaatalous, Lähiruokatori, Puoti Kultavilja on avoinna 10-15

Energia
biokaasu, kaukolämpö, aurinkoenergia, Avoin Laboratorio Biotalouteen

Metsä
suometsien hoito, metsän mittaus, koneet

Hyvinvointi
perinteet, luonto, DigiLab

Kestävä kehitys
ympäristö, kiertotalous, sivuvirtojen hyödyntäminen

Taide
työpaja, näyttely, runopolku, yhteistyössä Tapperien taideseura

Puhujina mm. europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen ja metsänhoidon asiantuntija Tatu Viitasaari Metsäkeskuksesta.
Maksuton bussikuljetus Saarijärven keskustasta (Aarresaaren P-paikka) tasatunnein.

BIOTALOUSKAMPUS
Tuumalantie 17 ja Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala Saarijärvi

Ohjelma ja lisätietoja biotalouskampus.fi -sivulla.

Biotalouskampuksen kartta ja toimintapisteet
Hanna Virtanen on toiminnan ihminen, joka rakastaa luontoa, nauttii ongelman ratkaisusta ja tarttuu mielellään lapioon. Ympäristönhoitajana saa tehdä tuota kaikkea.

Hanna Virtanen, 40, aloitti ympäristönhoitajan koulutuksen Pokella viime syksyllä 2022. Kaksi vuotta kestävään tutkintoon sisältyy lähi-ja etäopintoja, ja paikan päällä Poken Laukaan toimipisteessä opiskellaan keskimäärin viikko kuukaudessa.

Mistäpä harjoittelupaikka ja alan töitä, pohti Virtanen heti opintojen alettua.

-Kyselin Facebookissa harjoittelupaikkaa, ja sitä kautta kyselyni osui oikeiden ihmisten silmiin, hän kertoo.

Virtanen pääsi harjoitteluun Laukaan vesihuoltoon jo viime vuoden puolella.  Ajoissa oleminen kannatti, sillä hyvin sujunut pesti toi hänelle samasta paikasta kesätyön.

-Olen tykännyt työstä kovasti, sillä saan olla ulkona ja tehdä fyysistä työtä. Tässä näkee heti työnsä tuloksen, hän kehuu.

Ympäristönhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi kuntien ja yritysten ympäristönhuollossa, energia-ja vesihuollon tehtävissä sekä neuvojina.

 

Hanna Virtanen tykkää vaihtelevasta työstä, jossa oman käden jälki näkyy heti. Vapaa-ajalla Virtanen retkeilee puolison ja lasten kanssa sekä etsii geokätköjä.

 

Hups vain,
hetki hurahti

Laukaalainen Hanna Virtanen teki pitkään töitä ravintola-alalla, mutta alkoi hiljalleen tympääntyä yötyöhön, kiireeseen ja humalaisiin asiakkaisiin. Oli aika etsiä jotain muuta.

-Pääsin opiskelemaan metallipuolelle 2008 ja valmistuinkin, mutta sitten tuli taantuma eikä koneistajille ollut töitä. Lähdin väliaikaisesti töihin kauppaan ja hups, siellä meni 13 vuotta, hän nauraa.

Työskentely S-ryhmän kaupoissa toi Virtaselle vuosien myötä uuden haasteen, käsien nivelvaivat. Pariin otteeseen operoidut ranteet kipeytyivät staattisessa työssä, eikä Virtasella ollut toistuvien sairaslomien lomassa muuta vaihtoehtoa kuin alkaa suunnitella uutta uraa. Ja olihan ajatus ollutkin tehdä töitä kaupassa vain väliaikaisesti.

-Luonto on minulle tärkeä ja retkeilemme paljon perheen kanssa. Etsin tietoa eri koulutusvaihtoehdoista, ja kun tämä tuli esiin, ajattelin että siinä se on, kertoo 8-ja 10-vuotiaiden tyttöjen äiti.

Työnantaja suhtautui Virtasen opintovapaaseen kannustavasti, ja niinpä koulun penkille lähtivät viime syksynä niin äiti kuin tyttäretkin. Äiti saa opiskeluunsa Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea.

-Olen tykännyt opinnoista kovasti. Monet kysyvät, mitä ympäristönhoitaja tekee, ja itsekin mietin sitä välillä. Uskon kuitenkin, että löydän alalta töitä, Virtanen kertoo.

Monipuolinen
työnkuva

Ympäristönhoitajan linja on toiminut Pokella pitkään. Se ei ole kiinteistönhuoltoa eikä eräoppaana toimimista, vaan jotain siltä väliltä. Opintoihin sisältyy niin kaavoitusta, eläinten ja kasvien tunnistusta, ympäristölainsäädäntöä kuin käytännön ympäristönhoidollista työtä. Kaiken takana on kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimiminen.

-Teimme esimerkiksi kasvion, ja perinnebiotoopin tehtävään piti käyttää aikaa ja mielikuvitusta, Virtanen kertoo.

Moottorisahan ja muiden pienkoneiden käytön opettelu kuuluu myös opetusohjelmaan.

Ripaus
rohkeutta

Kesätyössään Virtanen esimerkiksi kiertää työparinsa kanssa kunnan eri vesilaitoksissa, ottaa näytteitä, huoltaa laitteistoa ja tarkistaa että kaikki on kunnossa. Nurmikon leikkaamistakin työhön kuuluu. Erityisesti Virtanen pitää ”monttuhommista”.

-Tehtävänä oli kaivaa vesiputki esiin ja tehdä siihen uusi kaivo. Kaivettaessa huomattiin, että lähellä kulkee sähköjohto, jolloin työtä ei voitu jatkaa vaan odotettiin paikalle sähköasentajaa. Olisi harmi, jos kaivuri osuisi väärään kohtaan ja lähistöltä menisi sähköt, Virtanen kuvailee.

Lapiointi työtehtävissä ei rasita ranneniveliä, kun sitä ei tee koko päivää.

Hanna Virtanen suositteleekin ympäristönhoitajan opintoja kaikille, jotka pitävät ulkona luonnossa olemisesta. Vähän rohkeuttakin tarvitaan.

-En ollut aikaisemmin käyttänyt puukkosahaa tai ajanut moottorikelkalla, mutta niin vain ajoin, hän kertoo.

Kiinnostuitko ympäristönhoitajan koulutuksesta? Hae mukaan Laukaassa alkavaan ryhmäämme!

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä hakee kiinteistönhoitajaa Viitasaaren yksikköön toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 1.9.2023 alkaen.

Tehtävä edellyttää rakennus-, kiinteistö-, sähkö- tai LVI-alan ammatillista tutkintoa tai vastaavasti pitkää kokemusta monipuolisista kiinteistönhuollon tehtävistä. Tehtävä edellyttää myös voimassa olevaa b-ajokorttia sekä mahdollisuutta oman auton käyttöön.

Työtehtäviin kuuluu kiinteistönhuolto- sekä mahdolliset päivystystehtävät Poken Viitasaaren yksikössä sekä tarvittaessa muissa Poken yksiköissä.

Kiinnostuitko?

Lue lisää ja jätä hakemuksesi 25.8. mennessä Kuntarekry.fi-palvelun kautta!