Poke järjestää Äänekoskella lyhyen sähköajoneuvokoulutuksen syksyllä. Koulutus järjestetään kolmena arki-iltana sekä itsenäisenä työskentelynä, joten se sopii erinomaisesti työn ohessa käytäväksi. Koulutus on suunnattu ajoneuvoalan osaajille, jotka eivät vielä tee sähköajoneuvojen korjauksia.

Koulutuksesta saa edellytykset ymmärtää, mitä vaaditaan sähköajoneuvojen korjaamiseen. Koulutuksessa avataan lainsäädäntöä ja polkua kohti sähköautojen korjausta ja harjoitellaankin muun muassa jännitteettömäksi tekemistä. Koulutus ei anna erityistä pätevyyttä, vaan antaa lähtökohdat osallistujille siitä, mitä sähköajoneuvojen korjaus vaatii.

Koulutus on maksuton ja järjestetään Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) valtionavustuksella. Koulutus järjestetään, jos tarvittava osallistujamäärä saadaan täyteen. Maksimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Henkilöitä voidaan ottaa myös varasijoille. Osallistujilla on ennakkovaatimuksena autoalan sähköturvallisuus SFS6002 –kurssi sekä EA1 kurssi.

Koulutuksen sisältö

Autoalan SFS 6002 käytännössä

SFS6002 standardin mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus tulee olla voimassa koulutuksen alkaessa. Käydään läpi, mitä sähköturvallisuuskoulutuksessa määritellyt asiat tarkoittavat käytännössä ja mitä asioita korjaamon pitää huomioida. Käsitellään mitä hankintoja korjaamon pitää tehdä ja minkälaisia vastuita sähkötöihin liittyy. Edelleen käydään läpi minkälaisia töitä SFS 6002 työturvallisuuskoulutuksen jälkeen saa tehdä ja mitä muuta sähköautojen korjaaminen vaatii. Työohjeet ja niiden merkitys sähköautojen kanssa työskenneltäessä.

Sähkö- ja hybriditekniikka

Opiskellaan sähkö- ja hybridiautotekniikkaa sekä korkeajännitekomponentit. Käsitellään huoltojen erityispiirteitä.

Jännitteettömäksi tekeminen

Opetellaan sähköauton jännitteettömäksi tekemistä ja mitä siihen liittyy. Miten jännitteettömyys todetaan.

Työturvallisuus on keskeinen teema

Koulutus on informatiivinen paketti sähkö- ja hybridiautojen korjaamisesta, mutta ei sinällään anna sähköturvallisuuslain mukaista perehdytystä yksittäiseen automalliin.  Laissa vaaditaan perehtyneisyys aina kyseisen ajoneuvomallin sähköjärjestelmään.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja ja tarkemmat päivämäärät julkaistaan viimeistään elokuussa. Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan: Juho Alpua, juho.alpua(at)poke.fi, puh. 040 1439 222

EU-lippu-logo

Huoltaja, otathan Wilma -tunnukset käyttöön

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on meille tärkeää. Wilma on oppilaitoksemme virallinen tiedotus- ja yhteydenpitoväline opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa suuntaan. Otathan siis Wilma-tunnukset käyttöösi mahdollisimman pian.

Uusien opiskelijoiden huoltajille on lähetetty sähköposti, josta löytyy ohjeet Poken Wilma-tunnusten ottamiseksi käyttöön. Mikäli et ole saanut meiltä sähköpostia, katso myös roskapostit. Mikäli tunnusten käyttöönotossa ilmenee ongelmia, voit olla yhteydessä 27.6. saakka Kimmo Raitioon:

kimmo.raitio(at)poke.fi tai
p. 040 485 9799.

Oppivelvollinen, jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Pokessa on vapaita opiskelupaikkoja seuraavissa tutkinnoissa. Huomioithan kuitenkin, että paikkatilanne päivittyy koko ajan ja hakuajat eri tutkinnoissa vaihtelevat.

Äänekoski Piilola:

  • rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
  • ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki
  • talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja (muutama paikka)

Äänekoski Opinahjo:

  • kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, lastenohjaaja tai nuoriso- ja yhteisöohjaaja, HUOM! pakollinen pääsy- ja soveltuvuuskoe pe 2.8. klo 9-16
  • liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi
  • TUVA, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus: hakuaika 17.6.-28.7. Haastattelut 1.-2.8.
  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: tiedustelut opinto-ohjaaja Marika Marttinen, marika.marttinen(at)poke.fi tai p. 040 5233 471

Viitasaari:

  • logistiikan perustutkinto, kuorma-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
  • rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
  • ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki
  • TUVA, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus: hakuaika 17.6.-28.7. Haastattelut 1.-2.8.

Laukaa:

  • rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
  • TUVA, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus: hakuaika 17.6.-28.7. Haastattelut 1.-2.8.

Saarijärvi:

  • Maatalousalan perustutkinto: voit kysyä vapaita opiskelupaikkoja opinto-ohjaaja Anna-Maija Koskenlahdelta, anna-maija.koskenlahti(at)poke.fi tai p. 0400 351 516

Hakeutuminen:

Hae opiskelupaikkaa Poken nettisivujen kautta joko täyttämällä hakemus sinua kiinnostavaan tutkintoon tai tee avoin hakemus, jossa kerrot tilanteestasi.

Opiskelupaikka-asioissa voit olla yhteydessä 19.6. saakka:

  • opinto-ohjaaja Maarit Ikonen p. 0400 646 718
  • opinto-ohjaaja Maija Salmelin p. 040 7083 710
  • opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio p. 040 4859 799, tavoitettavissa 27.6. saakka

Tervetuloa uudet opiskelijat aloittamaan opinnot keskiviikkona 7.8.2024.

Uusien opiskelijoiden lukuvuoden aloitukset:

  • Äänekoski Piilola klo 10.00. Vastuuopettajat kokoavat oman ryhmänsä opiskelijat pääsisäänkäynnin piha-alueella.
  • Äänekoski Opinahjo klo 9.00. Kokoontuminen ala-aulaan ja juhlasaliin.
  • Saarijärvi klo 10.00 päärakennuksen edessä sisäpihalla. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 B-rakennuksen aulaan.
  • Viitasaari klo 10.00 päärakennuksen (SAKKI -rakennus) aulassa. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 päärakennuksen aulaan.
  • Laukaa klo 10.00 koulun ruokalan aulassa, Saralinnantie 3. HUOM! TUVA -opiskelijat kokoontuvat klo 10 POKEn U-rakennuksen TUVA-luokkaan. Laukaan koulukeskuksen aluekartta pdf-muodossa täällä.

Jatkavat opiskelijat aloittavat pääsääntöisesti maanantaina 12.8.

Ohjeita alkuun

Ota alkuperäiset koulu- ja työtodistukset mukaasi ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkastaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset. Todistuksia tarvitaan opintojen alussa, kun opintoja suunnitellaan kanssasi.

Koulumatkatuki kannattaa hakea jo kesällä sen jälkeen, kun olet vastaanottanut opiskelupaikan. Tutustu koulumatkatuen ehtoihin Kelan sivuilla https://www.kela.fi/koulumatkatuki ja tee hakemus verkossa OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Huolehdithan siis ajoissa, että sinulla on käytössäsi tunnukset tai varmenne.

Mikäli sinulla on ruoka-aineallergioita, toimita heti lukuvuoden alussa terveydenhoitajan tai lääkärin todistus allergioistasi oppilaitokseen.

Asuntolat Äänekoskella ja Saarijärvellä on tarkoitettu ensisijaisesti pitkämatkalaisille ensimmäisen vuoden oppivelvollisille ja alaikäisille opiskelijoille. Asuntolat ovat Äänekosken Piilolassa ja Saarijärven Tarvaalassa. Hae asuntolapaikkaa Wilmassa heti opiskelupaikan saatuasi. Lue asuntola-asumisesta lisää: https://poke.fi/opiskelijalle/asuminen

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Jos olet kiinnostunut kahden tutkinnon opinnoista, ilmoittaudu opintoihin Wilmassa. Järjestämme syksyn alussa uusille opiskelijoille infotilaisuudet kahden tutkinnon opinnoista.

 

Laukaan koulukeskuksen aluekartta

Ohje yhteishaun opiskelupaikan vastaanottamiseen

Lähetämme valituiksi tulleille opiskelijoille valintakirjeen sähköpostissa torstaina 13.6. siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hakija on ilmoittanut Opintopolussa. Valintakirje lähtee kirjepostina vain niille, jotka eivät ole antaneet suostumustaan sähköpostin lähettämiseen. Mikäli valittu ei saa sähköpostia, kannattaa tarkistaa myös roskapostit.

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 27.6.2024 mennessä Poken Wilmassa. Mikäli opiskelupaikkaa ei ole määräaikaan mennessä otettu vastaan, valinta peruuntuu. Myös asuntolapaikkaa tulee hakea 27.6. mennessä.

Wilmaan kirjaudutaan selaimen kautta osoitteessa: https//poke.inschool.fi. Opiskelijan Wilma -tunnukset löytyvät valintakirjeestä.

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä 27.6.2024 saakka Kimmo Raitioon:
kimmo.raitio(at)poke.fi tai
p. 040 485 9799

Uusien opiskelijoiden huoltajille on myös lähetetty sähköposti, josta löytyy ohjeet Poken Wilma-tunnusten ottamiseksi käyttöön. Mikäli et ole saanut meiltä sähköpostia, katso myös roskapostit. Mikäli tunnusten käyttöönotossa ilmenee ongelmia, voit olla yhteydessä 27.6. saakka Kimmo Raitioon.

auringonkukka

Uusien opiskelijoiden ja kotiväen tutustumispäivä Saarijärvellä 25. kesäkuuta

Järjestämme uusien opiskelijoiden tutustumispäivän POKEn Saarijärven yksikössä tiistaina 25.6.2024 klo 10 alkaen.

Kokoontuminen B-talon alakerran juhlasalissa (Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala).

Tutustumispäivässä on paikalla koulutusjohtaja, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa.

POKE tarjoaa lounaan noin kello 11.30, jonka jälkeen on mahdollista tutustua asuntolaan ja kierrellä kampuksella.
Erillistä ilmoittautumista tutustumispäivään ei tarvita.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan POKElle Saarijärven Tarvaalaan uudet opiskelijat ja kotiväki!

POKE Saarijärvi maatalousala

Suosituimmat yhteishaun alat olivat kone- ja tuotantotekniikka, sähkö sekä metsä

Kevään yhteishaun tulokset selvisivät torstaina 13. kesäkuuta. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa aloittaa elokuussa 359 nuorta oman alansa perustutkinnon. Luku on enemmän kuin viime vuonna, jolloin aloitti 351 opiskelijaa. Tänä vuonna suosituimpia aloja olivat kone- ja tuotantotekniikka, sähkö sekä metsä.

Valittujen nimet on julkaistu verkkosivuillamme.

-Yhteishaun tulosten julkaisupäivä on varmasti jokaiselle nuorelle jännittävä päivä. Toivottavasti suurin osa pääsi opiskelemaan itselleen mieluisaan ammattiin. Nuorten oppivelvollisten lisäksi syksyllä aloittaa opinnot moni aikuinenkin. Toivotamme heidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Pokelle, sanoo opinto-ohjaaja Maarit Ikonen.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien ja vailla toisen asteen tutkintoa olevien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Perustutkintoihin voi lisäksi hakeutua jatkuvan haun kautta, samoin kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.  Lisäksi voi hakeutua oppisopimuskoulutukseen läpi vuoden sekä työvoimakoulutukseen te-hallinnon kautta.

Tällä hetkellä Pokella on vapaita opiskelupaikkoja jatkuvan haun kautta esimerkiksi rakennusalalla, liiketoiminnan alalla, ravintola- ja catering-alalla, kasvatus- ja ohjausalalla sekä putkiasentaja-alalla.  Myös Viitasaaren yksikössä on vapaita opiskelupaikkoja monilla aloilla oppivelvollisille eli rakennus, logistiikka, kokkiala, sote ja TUVA.

– Jos nuori on vielä ilman opiskelupaikkaa tai haluaa lisäaikaa tulevaisuuden pohdintaan, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus  TUVA on silloin hyvä vaihtoehto. Jatkuva haku TUVAan on 17.6.-28.7., sanoo Maarit Ikonen.

Pokella oli yhteishaussa valittavana 15 perustutkintoa eri yksiköissä Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella. Lisäksi TUVA-koulutusta järjestetään Äänekoskella, Laukaassa ja Viitasaarella.

Yhteishaussa valituksi tulleen opiskelijan pitää ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta oppilaitokseen viimeistään 27.6. Ohjeet ovat sähköisessä valintakirjeessä.

Uusien opiskelijoiden opinnot alkavat keskiviikkona 7. elokuuta. Tervetuloa opiskelemaan elokuussa Pokelle.

Lisätietoja: opinto-ohjaaja Maarit Ikonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 064 6718

 

Onnea yhteishaussa Pokeen valituille!

Yhteishaun tulokset on julkaistu tänään 13. kesäkuuta.

Alla on Pokeen yhteishaussa valittujen uusien opiskelijoiden nimet. Julkaisemme vain niiden henkilöiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimen julkaisuun.

Onnea valituille ja tervetuloa opiskelemaan meille!

Jussi Paananen vaihtoi alaa ja saa nyt tehdä sitä, mikä tuntuu tärkeältä.

Hyvinvointia mielelle saavutettavasti eli Hymis. Se on Jyväskylässä kehitetty valmennuskonsepti vammaisille ja autisminkirjolla oleville nuorille itsenäisen elämän ja päätöksenteon tueksi.

Erityistä hankkeessa on se, että Hymis on syntynyt yhteistyössä kohdenuorten kanssa. Esimerkiksi omiin rahoihin, tulevaisuuden hahmottamiseen, omiin vahvuuksiin ja itsenäiseen asumiseen liittyviä kysymyksiä pohditaan Hymiksessä pelillisyyden avulla.

Koko homman räätälinä eli hankepäällikkönä toimii Jussi Paananen, Pokelta  lähihoitajaksi valmistunut yhteisöpedagogi ja urheiluhieroja.

Hänen mukaansa Hymis syntyi tavoittamaan ne nuoret, jotka muuten jäävät apua vaille.

– Tällä kohderyhmällä eli autisteilla ja vammaisilla ei ole oikeutta mielenterveyspalveluihin. On vain diagnoosi, mutta ei palveluita tarjolla. Me teemme sitä työtä, mikä kunnilta jää tekemättä, Paananen kiteyttää.

Jussi Paananen rohkaisee nuoria unelmoimaan ja verkostoitumaan. Hän myös kannustaa tuomaan omia ideoita muiden nähtäväksi, vaikka ne eivät olisikaan täydellisen valmiita.
– Riitävän hyvä on tarpeeksi. Suunnitelmaa voi aina korjata matkan varrella, hän sanoo.

Ala alkoi kiinnostaa

Hymis syntyi tarpeesta tehdä jotain konkreettista apua tarvitsevien nuorten hyväksi. Mutta miten hierojayrittäjä Paanasesta kehkeytyi erityisnuorten puolestapuhuja?

– Tein urheiluhierojan työtä 20 vuotta. Sitten totesin, että toista samanlaista ei oma kroppa tule kestämään, itsekin kilpahiihtoa harrastanut Paananen kertoo.

Elämä oli mullistunut muutenkin.

– Perheeseeni oli syntynyt erityislapsi, ja se oli muuttanut elämää kovasti. Hänen myötään sote-ala alkoi kiinnostaa uudella tavalla, Paananen kertoo.

Palokassa asuva Paananen päätti lähteä opiskelemaan Pokelle lähihoitajaksi. Hän oli myös juuri ehtinyt saada töitä silloisen Onerva Mäen koulun (nykyinen Valteri) asuntolasta, erityisen tuen lasten parista.

Opiskelun ja työn yhdistäminen onnistui kuitenkin hyvin, ja opinnot etenivät sujuvasti.

– Koulussa suhtauduttiin hyvin sijaisuuksiin ja töihin. Opiskelu oli joustavaa, hän muistelee.

Paananen teki harjoitteluja Keski-Suomen vammaispalvelusäätiössä, lastensuojelussa ja mielenterveyskuntoutujien parissa, ja kaikissa paikoissa hän olisi voinut kuvitella olevansa töissä. Monissa olikin.

– Mies sote-alalla saa töitä. Jokaisessa harjoittelupaikassa kysytiin töihin, hän kertoo.

Paananen kannustaakin opiskelijoita panostamaan harjoitteluihin, sillä sitä kautta on mahdollista työllistyä.

 

Entisestä hyötyä

Valmistumisen jälkeen vuonna 2016 Paananen teki töitä muun muassa alaikäisten maahanmuuttajien kotouttamisen parissa. Hän myös jatkoi opintojaan yhteisöpedagogiksi Humakissa Korpilahdella.

Aspa-säätiön palkkalistoille Paananen päätyi lastensuojelutyön kautta. Säätiön toimenkuvaan kuuluu tarjota palveluja itsenäiseen asumiseen eri puolilla Suomea. Siellä sai alkunsa myös Hymis.

Sekä työnsaannissa että työn tekemisessä on Paanasen mukaan paljon apua entisestä yrittäjän elämästä.

 – On pitänyt opetella ongelmanratkaisua ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä. Yrittäjyydestä on tullut myös taito verkostoitua ja kohdata ihminen juuri sellaisena kuin on, hän pohtii.

Paananen on myös suorittanut tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon ja opiskelee parhaillaan johtamista. Nykyisessä työssä parasta on vapaus.

– Saan suunnitella itse kalenterini, ja tykkään etätöistä. Jokainen aamu alkaa kuitenkin puolentoista tunnin lenkillä, hän kertoo.

 

Tarjolla kaikille

Hymis-hankkeen pilotointiin tekijät saivat rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Nyt valmennuskonsepti on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen.

– Koulutamme ammattilaisia käyttämään Hymis-materiaaleja työssään, Paananen kertoo.

Hymis on ilmainen ja kaikkien saavutettavissa oleva materiaali, mutta Paanasen mukaan koulutukselle on tarvetta.

– Nepsy-nuoria on nykyään todella paljon. Yhä useammalla on myös vaikeaa lähteä tapaamaan toisia ihmisiä, ehkä koronavuosilla on vaikutusta asiaan, hän pohtii.

Syksyllä on esimerkiksi tulossa ilmainen Hymis-fest Jyväskylässä, jossa esiintyvät Tuuli ja Pilvet pilvet.

www.aspa.fi/kehittamistoiminta/hymis/

Kiinnostaako sinua kasvatus- ja ohjausala tai lähihoitajan koulutus?
Meillä voi myös opiskella pelikasvatusta.
Lue lisää ja hae mukaan!

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous pidetään perjantaina 14.6.2024 klo 13.00 alkaen Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa keskiviikkona 26.6. virka-aikana (klo 9-15) sekä ammattiopiston nettisivuilla.

Ville Kivimäki
kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja

Äänekoskella kerrottiin nuorille tositarinoita liikenteestä

Piilolan yksikön auditoriossa nähtiin toukokuussa kaksi esitystä, joita opiskelijat opettajineen saapuivat seuraamaan. Punainen Liitu -esitys koostuu videotarinasta sekä ammattilaisten tai onnettomuuteen joutuneiden omista kokemuksista. Vaikuttava esitys järjestetään opiskelijoille Laukaan yksikössä ensi syksynä.

Punainen liitu -esitys

Liikenneturvan tiedote 13.5.2024

Mitä on Punainen Liitu

Punainen Liitu -esitys tuo liikenneonnettomuuksien seuraukset nuorten nähtäville ja kuultaviksi koskettavalla tavalla. Ammattilaiset kertovat kukin omasta työkeikastaan, jossa nuoret ovat olleet osallisena vakavassa liikenneonnettomuudessa. Kuulemme pelastajan, ensihoitajan ja poliisin tarinat. Lisäksi videon kautta näemme paikallisen nuoren oman tositarinan.

Punainen Liitu on Liikenneturvan ja pelastuslaitosten yhteistyössä kehittelemä toimintamalli, jossa vaikuttavan ja tunteisiin vetoavan esityksen lisäksi on valmiit purkukeskustelumateriaalit oppitunneille. Esityksen jälkeen nuoret käyvät läpi kokemaansa ja voivat peilata sitä omaan elämäänsä.

”Haluamme kertoa realistisesti, millaiset seuraukset ajattelemattomalla toiminnalla ja väärillä valinnoilla voi olla. Viestimme on kuitenkin nuorten omia turvallisia valintoja tukeva. Kannustamme myös heitä pitämään kaverista huolta sekä tuomaan omat rajansa selvästi esille myös silloin, kun ovat kyydissä”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Punainen Liitu -esitykset kestävät reilun tunnin, ja niissä on mukana paikallisia ammattilaisia tositarinoiden kertojina. Tämäkin tekee esityksistä ainutlaatuisia ja tuovat ne lähelle nuorten elämää. Tositarinoiden lisäksi esitykset koostuvat dramatisoiduista videoista.

Punainen Liitu tehdään yhteistyönä

Äänekosken esitys on toteutettu yhteistyössä Liikenneturvan, Pohjoisen Keski-Suomen Ammattioppilaitoksen, Keski-Suomen hyvinvointialueen Keski-Suomen pelastuslaitoksen, Sisä-Suomen Poliisilaitoksen sekä Punaisen Ristin kanssa.

Taustatietoa nuorista liikenteessä

15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta noin joka neljäs tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen.

Nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. Valtaosa nuorista ei kuitenkaan kuulu riskiryhmään, vaan pyrkii käyttäytymään liikenteessä turvallisesti ja välttämään turhaa riskinottoa. Nuoria riskikuljettajia on eri tutkimusten mukaan arvioitu olevan 10–17 % kaikista nuorista.

Erityisesti nuorten mieskuljettajien riskialttiille ajotavalle ovat ominaista suuret ajonopeudet, lyhyet turvamarginaalit, liikennesäännöistä piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja ajo turvavöittä.

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kuljettajalla on kyydissä kavereita. Tällöin myös näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskejä. Riskinottajat tuntevat olevansa muita parempia kuljettajia ja heidän keskuudessaan esiintyi myös humalassa ajamista enemmän kuin muiden nuorten.

Iiro Nahkamäki, ensihoitoesimies, Keski-Suomen pelastuslaitos
Mikko Thusberg
Mikko Thusberg, palomestari ja vs. valmiuspäällikkö, Keski-Suomen Pelastuslaitos
Teija Kinnunen
Teija Kinnunen, ensihoitaja, Keski-Suomen pelastuslaitos
Jouko Meriläinen
Jouko Meriläinen, vanhempi rikoskonstaapeli
Punainen liitu -ryhmä
Punainen liitu -ryhmä

Lisätietoja
yhteyspäällikkö Tomi Rossi, Liikenneturva,
puh. 020 7282 388

Lisätietoja Pokessa antaa
logistiikan opettaja Tuomas Leppänen
puh. 040 6620 517

Heli Romppanen opiskeli mehiläistarhaajaksi, koska lähiruoka ja sen tuottaminen kiinnostavat häntä. Omia pörriäisiä hoitaessaan toimelias kauppias rauhoittuu, sillä mehiläisten kanssa hopusta on vain haittaa.

Hehkuvan voikukkapellon laidalla, vanhan hirsiaitan kupeessa Sumiaisten Vihijärvellä on Heli Romppasen mehiläistarha. Seitsemän pesän ympärillä käy kuhina ja pörinä. Se rauhoittuu heti, kun alkukesän vaihteleva sää tarjoaa pilviä ja muutaman vesipisaran.

Romppanen, Suolahden K-Supermarketin kauppias ja ympäristöoikeuden erikoisjuristi, pukee tarhaajan suojavaatteet ylleen ja napsauttaa pesiä ympäröivän sähköaidan pois päältä.

– Lähialueella on tehty havaintoja karhuista. Olisi harmi, jos ne löytäisivät paikalle, sillä ne yleensä muistavat hyvät apajat, hän kertoo.

Heli Romppasen toi Poken mehiläistarhaajan opintoihin kiinnostus lähiruokaa ja ruuan tuotantoa kohtaan.

– Olen saanut työssäni kaupassa tutustua pientuottajiin ja tarhaajiin, ja heitä on ollut aina mielenkiintoista kuunnella. Tykkään myös tehdä käsilläni, Romppanen kertoo.

Lopullisen sysäyksen opiskeluun antoi – mikäs muu – kuin maailmalla jyllännyt pandemia.

– Muutimme kauppiaiksi Suolahteen 3,5 vuotta sitten, ja pian kaikki menikin kiinni. Onneksi saimme pitää kauppaa auki ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tämmöisille tekeville ihmisille aika oli haastavaa, asuimme vieläpä kerrostalossa, Joensuusta kotoisin oleva Romppanen muistelee.

Heli Romppanen on toiminut asianajotoimistossa, virkamiehenä ja viime vuodet K-kauppiaana yhdessä puolisonsa kanssa. Kiinnostus ruuan tuotantoa kohtaan ei ole laantunut, päinvastoin: tällä hetkellä Romppanen opiskelee agrologiksi.

 

Omaa hunajaa alusta loppuun

Kun opinnot Tarvaalassa pääsivät vauhtiin, Romppanen suoritti ne jouhevasti oman työnsä ohessa. Monimuoto-opinnoissa lähipäiviä oli keskimäärin kaksi kuukaudessa, ja kirjallisia töitä sen lisäksi. Kahden vuoden aikana perehdyttiin perusteellisesti mehiläistarhaamisen perustamiseen, eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä sadonkorjuuseen.

Tutkinnon suorittanut mehiläistarhaaja voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana, yrittäjänä tai työntekijänä alalla. Kiinnostus hunajaa kohtaan on kova, ja Heli Romppasen hunaja viedään käsistä.

 

Valinnaiseksi kurssiksi hän halusi maatalousalan yrittäjänä toimimisen, jossa käytiin läpi kaikki oman hunajan tuottamiseen liittyvä byrokratia kuten EAN-koodien hankkiminen.

Näillä opeilla mehiläistarhaaja Romppanen tekee kaiken itse, nyt jo kolmatta kesää: hoitaa, kerää, linkoaa ja purkittaa hunajan. 44260 Vihijärvi -hunajan etiketitkin hän ideoi itse, ja tuote on luonnollisesti myytävänä omassa kaupassa.

– Asiakkaiden kanssa ollaan tultu tutuiksi ja hekin kyselevät että mitäs mehiläisille kuuluu, Romppanen naurahtaa.

Koulutuksesta Romppasella on vain hyvää sanottavaa.

– Opiskelijat olivat eri alan ihmisiä eri puolilta Suomea, ja se oli tosi mielenkiintoista. Jotkut tulivat Tarvaalaan siksi, koska se on paras paikka, hän kehuu.

Hunaja on niin paljon muutakin kuin vain kukkien medestä peräisin olevaa sokeria. Romppanen on lisännyt Vihijärvi-hunajansa etikettiin tarkan ainesosaluettelon.

 

Pesissä on eroja

Työ mehiläisten parissa vaatii sitoutumista, sillä hoidokkeja on käytävä katsomassa kesällä vähintään kerran viikossa. Romppanen kurkistaa pesiin ja tutkii, mitä katon alla tapahtuu. Onko kennoissa toukkia, onko pesä pysynyt siistinä, miltä emo vaikuttaa, eihän vain näy merkkejä taudeista.

Yhdyskunnissa on eroja esimerkiksi meden ja siitepölyn keräämisen suhteen. Jos kuningatar on kiukkuinen, myös lauma on vaikeammin hoidettava. Äärimmäisessä tapauksessa kuningatar joutuu vaihtoon.

Romppanen kertoo, että kiireellä ja sadesäällä tarhalle on turha tulla.

– Ystäväni ehdotti, että laitat vaan napit korviin ja annat mennä. En missään nimessä voisi kuunnella musiikkia samalla kun hoidan mehiläisiä. Kuuntelen, havainnoin ja yritän ymmärtää mitä pesissä tapahtuu. Pelkkä pörinäkin kertoo, missä esimerkiksi kuningatar on. Kiireessä ja hutaisten en opi mitään, hän kuvailee.

Heli Romppasen mehiläispesät sijaitsevat Vihijärvellä aurinkoisella paikalla pellon laidalla.

Kiinnostuitko mehiläistarhaajan opinnoista? Meillä on jatkuva haku syksyllä alkavaan koulutukseen.

Kesän palveluajat

Oppilaitos hiljenee heinäkuuksi 1.7.2024 alkaen.

Perustutkintokoulutus (kevään 2024 yhteishaku ja jatkuva haku)

Opiskelupaikkoihin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä 1.8.2024 alkaen:

puh. 040 712 0935
hakijapalvelut@poke.fi

Työelämäpalvelut mukaanlukien oppisopimuskoulutus
Kesätauolla 24.6.–31.7.2024. Tänä aikana voi jättää yhteydenottopyynnön sähköpostilla:

myynti@poke.fi

Hyvää kesää!

Keiteleen ranta Ääneniemestä

Laukaan Rokkakankaan teollisuusalueelle rakennetaan uudet opetustilat logistiikan opetukselle. Laukaan kunnanhallitus on jo myöntänyt poikkeusluvan opetustilojen rakentamiselle. Opetustilojen on tarkoitus valmistua syyslukukaudeksi 2025, jolloin logistiikan opiskelijoiden määrä pystytään tuplaamaan nykyisestä. Tällä hetkellä Laukaassa on 25 logistiikan perustutkinnon opiskelijaa.

-Logistiikka-ala on ollut Laukaassa niin suosittu, ettemme nykyisillä tiloilla ja resursseilla pysty siihen vastaamaan, joten halusimme vastata kysyntään. Alan työllistyminen on jo nyt ja myös tulevaisuudessa hyvä, sillä alalta on eläköitymässä yhdistelmäajoneuvonkuljettajia, sanoo koulutusjohtaja Marko Lahti.

Rokkakankaalle valmistuu enimmillään 300 neliön opetustilat ja lisäksi piha-alueella voi harjoitella ajoa. Tontti vuokrataan Laukaan Puhtaanapito Oy:ltä. Modulaarisen vuokrarakennuksen toimittaja kilpailutetaan tulevana syksynä ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kevätlukukaudella 2025.

Ensi talven yhteishaussa Laukaan logistiikan perustutkintoon on siis tarjolla enemmän opiskelupaikkoja kuin oli tänä talvena. Poke tarjoaa kaikille logistiikan opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa kuorma-autokortin lisäksi yhdistelmäajoneuvokortin.

-Yhteistyö Laukaan ja Laukaan Puhtaanapito Oy:n kanssa on sujunut hyvin. Arvostamme sitä, että kumpikin ymmärtää logistiikkakoulutuksen merkityksen alueelle, sanoo Lahti.

Lisätietoja: koulutusjohtaja Marko Lahti, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 564 0940

Kiinnotuitko Logistiikka-alasta? Lue lisää!

Meiltä on valmistunut jälleen iso joukko alansa uusia osaajia! Julkaisemme luvan antaneiden nimet. Paljon onnea kaikille tutkinnon suorittaneille!

Kesäkuussa 2024 valmistuneet opiskelijat

Äänekoski Piilola

Hius- ja kauneudenhoitoala
Liimatainen Julia, Konnevesi, Nejlik Miia, Muurame

Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Liimatainen Tino, Konnevesi

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, toimitilahuoltaja
Paananen Jutta, Viitasaari, Pasanen Nella, Äänekoski

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja ja automaatioasentaja
Niskanen Nico, Viitasaari

Äänekoski Opinahjo

Kasvatus- ja ohjausala, lastenohjaaja

Antinaho Netta, Äänekoski, Björkman Hanna, Äänekoski, Kinnunen Nelli, Äänekoski, Liimatainen Laura, Äänekoski, Naukkarinen Maija, Laukaa, Vuorinen Viivi, Konnevesi

Kasvatus- ja ohjausala, nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Hiironen Katja, Äänekoski, Kotilainen Laura, Kivijärvi, Pekkarinen Piia, Äänekoski

Liiketoiminnan ammattitutkinto, taloushallinnon osaamisala

Pulkkanen Hanna, Äänekoski

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Ilottu Päivi, Laukaa, Pohjonen Marjo, Karstula

Sosiaali- ja terveysala, lähihoitaja

Kähäri Katariina, Jyväskylä, Liimatainen Senni, Konnevesi, Rahkonen Janita, Äänekoski, Ruotsalainen Silja, Saarijärvi

Saarijärvi

Eläintenhoidon ammattitutkinto, klinikkaeläinhoitaja
Manninen Jaana, Jyväskylä

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, levyseppähitsaaja
Rämänen Hanna, Saarijärvi

Maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaaja
Molnár Robert, Alavus

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja
Hintikka Jessika, Äänekoski, Luoma Vilma, Jyväskylä, Silander Suvi, Korpilahti

Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja
Häkkinen Antti, Saarijärvi, Savolainen Lassi, Konnevesi, Tarvainen Eemeli, Karstula

Valmistuneet opiskelijat 1.1.-31.5.2024

LAUKAA

Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Kotilainen Tapio, Jyväskylä

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja

Argillander Jonna, Äänekoski, Kesänen Kirsi, Muurame, Särkiniemi Liisa, Pori, Tarvainen Niina, Laukaa, Virtanen Hanna, Laukaa

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Ahokas Oona, Laukaa, Kauppinen Tommi, Konnevesi, Leppänen Arttu, Uurainen, Matilainen Eevi, Rautalampi, Musabimana Sam-Guy, Jyväskylä, Piilonen Roope, Laukaa, Rautiainen, Noora, Jyväskylä, Saarnio, Tommi, Laukaa

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Hovilainen Emma, Laukaa, Pasanen Maija, Laukaa
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja ja automaatioasentaja
Hietamies Hannes, Laukaa, Immonen Otto-Pekka, Laukaa, Kauppila Uuno, Laukaa, Lehtonen Elmo, Jyväskylä, Mäkinen Arttu, Laukaa, Popp Richard, Laukaa

SAARIJÄRVI

Ajoneuvoalan perustutkinto, hyötyajoneuvomekaanikko

Heiskanen Tino, Saarijärvi

Eläintenhoidon ammattitutkinto, klinikkaeläinhoitaja

Mörä Viivi, Laukaa, Telkkälä Saana, Jyväskylä

Eläintenhoidon ammattitutkinto, koirahieroja

Kalliolahti Taru, Jyväskylä, Pajula Sara, Alajärvi

Eläintenhoidon ammattitutkinto, trimmaaja 

Halmesaari Jaana, Karstula, Heikkilä Merja, Pihtipudas, Honkonen Minna, Äänekoski, Patana Riikka, Halsua

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja

Järvi Noora, Saarijärvi, Rankinen Henna, Karstula

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonto-ohjaaja

Kivimäki Minna, Toivakka

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja

Hyvönen Anniina, Jyväskylä

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja

Hautala Ella, Jyväskylä, Jokinen Jenina, Saarijärvi, Kankainen Eevi, Äänekoski, Lepistö Pinja, Jyväskylä, Lestinen Tinja, Jyväskylä, Manninen Tanja, Petäjävesi, Nurminen Susanna, Jämsä, Orava Tiia, Pihtipudas, Periviita Inka, Keuruu, Pääkkö Petri, Saarijärvi,
Räihä Isla, Jyväskylä, Suokas Saana, Jyväskylä, Valtonen Sanni, Jyväskylä, Varis Venla, Äänekoski

Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä ja eläintenhoitaja

Mäki-Välkkilä Martta, Muurame

Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä

Halonen Niile, Vesanto, Hänninen Inna, Vesanto, Jokinen Aleksi, Pomarkku, Kauppinen Aatu, Uurainen, Manninen Otto, Petäjävesi, Olander Amanda, Karstula, Paananen Masi, Pihtipudas, Pellonpää Verneri, Saarijärvi

Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja

Huovinen Antti-Samuli, Äänekoski (kaksoistutkinto), Kalliokoski Aleksi, Jyväskylä, Kärki Juho, Saarijärvi (kaksoistutkinto), Laaja Erkko, Keuruu, Lehtomäki Joona, Saarijärvi, Leppämäki Viljami, Saarijärvi, Mörsky Juho, Uurainen, Mäkelä Juho, Kyyjärvi, Pasanen Ukko, Saarijärvi, Pietarila Tuomas, Jyväskylä,

Rautjoki Oskari, Saarijärvi, Rossi Otto, Konnevesi, Terho Elias, Multia, Toivonen Tuomas, Pihtipudas

Metsäalan perustutkinto, metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

Mikkonen Juho, Saarijärvi (kaksoistutkinto)

Metsäalan ammattitutkinto, metsätalousyrittäjä

Nieminen Heidi, Keuruu, Paananen Vesa, Saarijärvi, Saloranta Tuija, Petäjävesi, Tuomi Marjo, Karstula

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, kiinteistönhoitaja

Kumpulainen Arto, Uurainen, Lahti Laura-Maria, Äänekoski, Paananen Pekka, Äänekoski, Porttila Jari, Äänekoski

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Kinnunen Atso, Viitasaari, Kuitunen Juho, Saarijärvi, Kuusela Jere, Saarijärvi, Kuusela Konsta, Saarijärvi, Lehtonen Jarmo, Saarijärvi, Rinne Aleksi, Saarijärvi, Saarela Jaakko, Saarijärvi, Turtinen Joe, Jyväskylä

VIITASAARI

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja

Jokinen Roope, Karstula, Kainulainen Urho, Kivijärvi, Karjalainen Tuomas, Karstula, Pekkarinen Joona, Kivijärvi

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, levyseppähitsaaja

Rautiainen Jonni, Karstula, Siidorow Nuutti, Viitasaari

Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

De Goes Souza Proenca Benjamin, Keitele, Jämsén Jussi, Pihtipudas, Kauppinen Niko, Kannonkoski, Kekki Esa, Saarijärvi, Kyyrä Elias, Viitasaari, Markkula Annukka, Saarijärvi, Paatelainen Miko, Viitasaari, Puranen Emmi, Viitasaari, Saaranen Ilkka, Viitasaari, Tiitinen Toni, Pihtipudas,

Viertamo Arttu, Kyyjärvi, Villman Arttu, Kannonkoski

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Hakkarainen Jami, Viitasaari, Heimonen Otto, Viitasaari, Kunnela Elina, Viitasaari

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Pennanen Anni, Viitasaari, Sahlberg Marika, Vesanto, Viinikainen Sunan, Kivijärvi, Wilhelms Reeta, Viitasaari

ÄÄNEKOSKI OPINAHJO

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, lastenohjaaja

Flemming Noora, Pihtipudas, Laakkonen Siiri, Äänekoski, Palm Nea, Vesanto, Pynnönen Minttu, Äänekoski, Siekkinen Tiia, Äänekoski, Sällinen Lumi, Äänekoski

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Hassinen Touko, Jyväskylä, Heinonen Päivi, Karstula, Hämäläinen Mika, Äänekoski, Kalenius Jani, Äänekoski, Kuitunen Olivia, Jyväskylä, Minkkinen Iida, Jyväskylä, Patronen Kati, Äänekoski, Pääkkönen Selina, Jyväskylä, Savela Annina, Saarijärvi, Tikander Oiva, Äänekoski

Liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin- ja markkinointiviestinnän osaamisala

Leppänen Noora, Kannonkoski, Reiman Charlotta, Saarijärvi

Liiketoiminnan ammattitutkinto, taloushallinnon osaamisala
Pulkkanen Hanna, Äänekoski

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Eerola Marjo, Laukaa, Kemppainen Ada, Äänekoski, Kemppainen Niina, Äänekoski, Keskinen Ville, Saarijärvi, Korhonen Emmi, Konnevesi, Laine Janni, Äänekoski, Lehmonen Anu-Sofia, Karstula, Lindberg Venla, Helsinki, Manner Mirjam, Jyväskylä, Nieminen Aada, Äänekoski,

Svan Hanna, Saarijärvi, Toivonen Anne, Konnevesi, Vuori Anni, Saarijärvi

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Huikari Tia, Äänekoski, Ilottu Päivi, Laukaa, Majala Marjut, Äänekoski, Minkkinen Eevastiina, Saarijärvi, Pohjonen Marjo, Karstula, Rahm Henri, Äänekoski, Salminen Reeta, Jyväskylä, Supperi Jenni, Laukaa, Turpeinen Minna, Äänekoski, Vilhunen Janne, Laukaa

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Haarala Emma, Äänekoski, Henttinen Ainu, Saarijärvi, Holm Lottaliina, Viitasaari, Hytönen Dorilene, Äänekoski, Häkkinen Marika, Äänekoski, Hälikkä Nitta, Äänekoski, Jauhiainen Tessa, Viitasaari, Kaipio Milla, Äänekoski, Kannasoja Maria, Viitasaari, Karttunen Mira, Viitasaari,

Kauppinen Pirkko, Viitasaari, Kekki Iida, Äänekoski, Kelonen Jenni, Äänekoski, Keto Susanna, Saarijärvi, Kinnunen Roosa-Maria, Viitasaari, Korkeamäki Jenna, Viitasaari, Koskinen Juuso, Äänekoski, Kunelius Jon-Erik, Viitasaari, Kuukkanen Essi, Laukaa, Käkelä Jasmin, Äänekoski,

Laaksomaa Joni, Viitasaari, Leino Vilhelmiina, Jyväskylä, Liimatainen Iida, Laukaa, Liimatainen Taina, Konnevesi, Lindholm Jutta, Kinnula, Linnakoski Salla, Viitasaari, Lohtaja Kaisa, Äänekoski, Lähteenmäki Pinja, Uurainen, Myyrä Maarit, Saarijärvi, Oksanen Tatiana, Äänekoski,

Ollikainen Mari, Laukaa, Parkkonen Hanna, Äänekoski, Pasanen Heidi, Äänekoski, Pashkova Tatiana, Äänekoski, Perälä Petri, Viitasaari, Piispanen Janika, Kinnula, Pokela Annika, Uurainen, Puranen Irmeli, Pihtipudas, Puttonen Siiri, Jyväskylä, Rahkonen Saana, Saarijärvi,

Rossi Eija, Viitasaari, Siekkinen Janne, Jyväskylä, Sulku Miska, Saarijärvi, Tapper-Räty Heidi, Uurainen, Thirakaranyaphat Charawi, Pihtipudas, Tuhkanen Päivi, Viitasaari, Vehviläinen Ida, Saarijärvi, Vesiaho Julia, Saarijärvi, Wennström Janica, Äänekoski, Zalit Maria, Laukaa

Yrittäjyyden ammattitutkinto

Hintsala Tatjaana, Äänekoski, Hämäläinen Aino, Kannonkoski, Koskinen Satu, Karstula, Paananen Timo, Jyväskylä

ÄÄNEKOSKI PIILOLA

Ajoneuvoalan perustutkinto, automekaanikko

Jämsén Lauri , Pihtipudas

Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

Ilves Joel, Äänekoski, Kauppinen Aksu, Äänekoski, Nieminen Oskari, Äänekoski, Niskanen Konsta, Viitasaari, Paananen Aatu, Saarijärvi, Rautiainen Kimi, Äänekoski, Sormunen Ville, Äänekoski

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi

Kautto Judith, Äänekoski, Koivula Piitu, Muurame, Lumela Pinja, Jyväskylä, Oksanen Nelli, Äänekoski, Orbinski Annukka, Laukaa, Siikki Jonna, Jyväskylä, Tolvanen Inkalea, Jyväskylä, Tourunen Sari, Jyväskylä

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneasentaja

Hiekkala Tino, Äänekoski, Honkonen Santeri, Äänekoski, Kauppinen Vertti, Konnevesi, Kinnunen Petrus, Laukaa, Kymäläinen Elmeri, Äänekoski, Liekkinen Arttu, Laukaa, Liimatainen Ukko, Konnevesi, Mujunen Miro, Äänekoski, Nieminen Ville, Vesanto, Närhi Jimi, Äänekoski, Ojanen Kalle, Äänekoski, Salonen Vertti, Konnevesi

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja

Lähteenmäki Tanja, Saarijärvi

Logistiikan perustutkinto, autonkuljettaja

Kinnunen Atro, Laukaa

Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Heinänen Leo-Matti, Äänekoski, Honkonen Kristian, Äänekoski, Huttunen Miika, Äänekoski, Kotilainen Oskari, Uurainen, Laakkonen Immo, Keuruu, Lahnamaa Juuso, Saarijärvi, Monthan Ukko, Äänekoski, Mutanen Oskari, Uurainen, Raassina Jere, Äänekoski, Santala Eeli, Äänekoski,

Suopellonmäki Matias, Äänekoski, Sääksniemi Miska, Keuruu, Toikkanen Aaro, Konnevesi, Vakoniemi Renny, Sumiainen, Väisänen Eeli, Äänekoski

Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja

Kananen Samu, Viitasaari, Kaski Hannele, Uurainen, Nurmiranta Aada, Jyväskylä, Pasanen Jaakko, Pihtipudas, Pekkala Jori, Äänekoski, Rautiainen Kimi, Viitasaari, Uski Eetu, Äänekoski, Voudinmäki Marja, Äänekoski

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, laitoshuoltaja

Ainesmaa Duangduean, Äänekoski, Lamminen Anne, Karstula, Tolppanen Elisa, Äänekoski

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, toimitilahuoltaja

Apponen Kirsi, Äänekoski, Konttinen Jesse, Saarijärvi, Mi Reh, Jyväskylä, Paananen Jutta, Viitasaari, Pasanen Nella, Äänekoski
Välipakka Heli, Viitasaari

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto

Rämänen Suvi, Karstula, Skantz Krista, Pihtipudas

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Kinnunen Saana, Jyväskylä, Mäkinen Sanni, Äänekoski, Salonen Janica, Äänekoski

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Finni Reija, Äänekoski, Karttunen Sandra, Äänekoski, Leppänen Teemu, Äänekoski

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja

Heinäaho Roni, Konnevesi

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja ja automaatioasentaja

Autioniemi Niklas, Äänekoski, Fredriksson Tomas, Äänekoski, Gröhn Joonatan, Äänekoski, Hiiri Erkki, Äänekoski, Huuskonen Juha, Jyväskylä, Kaijalainen Arvo, Äänekoski, Kallioinen Krista, Laukaa, Laitila Marius, Äänekoski, Leppänen Nico, Äänekoski, Marttinen Miska, Pihtipudas,

Nikki Petrus, Kannonkoski, Paananen Marko, Pihtipudas, Pasanen Mikko, Äänekoski, Pihlainen Heikki, Uurainen, Raatikainen Jesse, Äänekoski, Sikstus Sonja, Äänekoski, Sorsa Heikki, Karstula, Varala Roni, Uurainen, Virtanen Matias, Äänekoski

Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

Hakonen Jussi, Äänekoski, Karttunen Jeremias, Uurainen, Kinnunen Aaro, Äänekoski, Lamberg Tommi, Äänekoski, Lax Mikko, Äänekoski, Lehtonen Jaakko, Jyväskylä, Tallerma Jüri, Äänekoski

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, It-tukihenkilö

Blomberg Niklas, Saarijärvi, Kalliokoski Vili, Saarijärvi, Klasila Johannes, Konnevesi, Lilja Arttu, Jyväskylä, Linna Nikolas, Äänekoski (kaksoistutkinto), Myllyvirta Viljami, Äänekoski, Penttinen Aatu, Äänekoski

 

Stipendejä Poken opiskelijoille ovat myöntäneet:

Chaine des Rotisseurs Jyväskylä ry
Einari Koskisen opintorahasto
Einari Vidgrenin säätiö
JHL, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto
Keski-Suomen Koneyrittäjät
Keski-Suomen maataloussäätiö
Keski-Suomen Maitotilayhdistys ry
Kinnunen Oy
Konneveden kunta
KVVY-tutkimus
LC-Suolahti; Lions Club Suolahti
LC-Karoliina
LC-Viitasaari
LC-Äänekoski ja Kotakennäs
Maarla Oy
Markkamäki Ry
Metsä Group
Metsämiesten säätiö
Metsä-Multia
Miraculos Oy
Paavon Pojat – säätiö
PAM Ääne-saari-alueen osasto 072
Pihtiputaan Rotaryklubi ry
Ruotinkylän kyläyhdistys Ry
SAK:n Ääneseudun paikallisjärjestö
Suolahden Martat
Super, Äänekosken seudun ammattiosasto 420
Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen Piiri ry
TEHY
Teknologiateollisuus – Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Toveriliitto
Viitasaaren kaupunki
Viitasaaren Rotaryklubi ry
Viitasaaren Yrittäjät ry
Vähittäiskaupan ammattikasvatussäätiö
Äänekosken sotaveteraanit