Ravintola on avautunut remontin jälkeen uudistuneena!

Olemme avoinna koulupäivisin klo 11 – 13.
Myös myymälä Kokinpuoti on avoinna Oppikokin aukiolopäivinä klo 13-13.45.

Tervetuloa ostoksille ja ruokailemaan!

Katso ruokalista täältä.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Piilolantie 17, 44100 Äänekoski

Yksi Poken Äänekosken Opinahjon kampuksen opiskelija on saanut koronatartunnan. Kyseinen opiskelija ja hänen ryhmänsä ovat viranomaisten asettamassa karanteenissa, ja tartuntaketjua selvitetään. Ryhmä altistui virukselle maanantaina 26. lokakuuta. Oppilaitos sai tiedon asiasta terveysviranomaisilta keskiviikkoiltana 28. lokakuuta. Altistuneelle opiskelijaryhmälle kerrottiin oppilaitoksen toimintaohjeet Wilma-viestillä heti illalla.

Muu työskentely ja opiskelu Opinahjon kampuksella jatkuu toistaiseksi normaalisti, ja tilannetta seurataan.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 5891 677

 

P.O.K.E’S baari aukeaa jälleen Discordissa. Paikalle voit tulla hengailemaan, keskustelemaan, pelaamaan ja tapaamaan meitä P.O.K.E’S Baarin ohjaajia 21.10.lähtien klo 14 – 20 välisenä aikana.

Jos et keväällä käynyt seuraamassa P.O.K.E’S baarin toimintaa niin nyt on erittäin hyvä mahdollisuus mennä kurkkimaan, mitä siellä oikein tapahtuu.

Jokaiselle Poken opiskelijalle laitetaan Wilmassa linkki, minkä avulla pääsee P.O.K.E’S baarin Discord -kanavalle.

Palvelua ylläpitävät kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat.

Hei sinä yrittäjä, esimies tai asiantuntija, tule tunnistamaan ja keskustelemaan kanssamme työelämän uuden normaalin osaamisvaatimuksista ja niihin vastaamisesta.

Työelämän tulevaisuus – millaisella osaamisella eteenpäin? -webinaari

pe 13.11. klo 9.00 – 12.15
Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen – eikä muutos tule enää koskaan olemaan niin hidasta kuin se on nyt. Nämä toteamukset ovat konkretisoituneet meille viime kuukausien korona-poikkeusolojen myötä. Täydellisen tulevaisuuden muutosten hallitsemisen sijaan tarvitaankin valmiuksia yllättävien tapahtumien kohtaamiseen valmistautuneena.​​​

Korona on kiihdyttänyt myös työelämän murrosta, jonka on ennakoitu vaikuttavan niin työn sisältöihin, tekemisen tapoihin kuin työurien luonteisiin. Olemmeko valmiita näihin muutoksiin ja miten varmistamme osaamisemme ja menestymisemme myös tulevaisuudessa?

Ohjelmassa 

Innostavia tarinoita 

 • ketterä koronasta selviytyjä: Minna Savolainen, yrittäjä, Ruusupuu
 • kohti uusia mahdollisuuksia: Anna-Liisa Juurinen, elinvoimajohtaja, Jämsän kaupunki
 • tulevaisuuden työelämä on jo täällä: Tomi Tuuliranta, Studio Tomi Tuuliranta, Kiila lightja Alva
 • työelämän tulevaisuus opiskelijan silmin: Juho Neuvonen, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja Keski-Suomen tulevaisuusryhmä
 • keynote: Miika Lipiäinen, tj. Kyrö DistilleryOy 

Katsaus muutoksen isoon kuvaan

Webinaarin juontaa taiteilija, kulttuurialan yrittäjä Anna-Mari Laulumaa.

Osallistujien tuottamia syötteitä hyödynnetään työuranaikaisen, tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaavan koulutustarjonnan suunnittelussa ja tuotteistamisessa.

Tervetuloa inspiroitumaan ja vaikuttamaan yhteiseen, entistäkin osaavampaan tulevaisuuteemme!

Ilmoittaudu mukaan 11.11. mennessä tästä: https://bit.ly/2Rwc7pJ

Webinaarin järjestävät EduFutura -toimijat: Gradia, Jamk ja Jyväskylän yliopisto. Toimijoina ovat myös: Poke, Jyväskylän kristillinen opisto, Jyväskylän palvelualan opisto, Karstulan evankelinen opisto, Palvelualan opisto Kuopio sekä Itä-Karjan kansanopisto. Webinaarin toteutuksen mahdollistaa Opetushallitus.

Lisätietoja: kehittämisasiantuntija merja.salminen@gradia.fi

 

Poken opiskelijat työllistyvät valmistuttuaan hyvin oman alansa töihin. Tämä kävi ilmi Poken teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin valmistuneiden työllistymistä. Heti opintojen päätyttyä omalle alalle työllistyi 67 prosenttia opiskelijoista.

-Tutkimus vahvisti sen, minkä jo tiesimmekin, että töitä on niillä aloilla, joihin me koulutamme nuoria ja aikuisia, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Tutkimuksesta selvisi myös, että suurin osa valmistuneista jää töihin omalle asuinseudulle. Äänekosken seutukunnalla työskentelee 32 prosenttia, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla 34 prosenttia ja Jyväskylän seutukunnalla 25 prosenttia valmistuneista. Osa Jyväskylän seutukunnalle työllistyneistä työskentelee Laukaassa, joka on Poken omistajakunta ja toiminta-aluetta.

-Meille oli myönteinen yllätys, että niin moni jää kuntayhtymän alueelle töihin. Tulos kertoo sen, ettei työvoima valu seutukunnalta muualle. Kun opiskelijan lähialueella on ammatillista koulutusta ja työssäoppimispaikat ovat myös lähialueille, on erittäin todennäköistä, että hän jää seudulle valmistuttuaan. Lisäksi meillä Pokella on kaikkein paras asiantuntemus työelämän ja koulutuksen suhteen paikallisesti, sanoo Kurkela.

Hänen mukaansa tutkimuksessa korostuu ammatillisen koulutuksen alueellinen merkitys. Jos paikkakunnalla on ammatillista koulutusta, se lisää myös työvoiman määrää. Keskittäminen harvoihin suuriin yksiköihin ei palvele pieniä kuntia eikä harvaan asuttuja seutuja.

-Jos nuoret siirtyvät opiskelemaan suuriin kasvukeskuksiin, he jäävät todennäköisesti sinne töihin eivätkä palaa kotiseudulleen. Ammatillisessa koulutuksessa saavutettavuus onkin elinehto eli jos nuorella on opiskelupaikka lähellä asuinpaikkaa, hän todennäköisesti jää samalle alueelle töihin.

Korona vaikutti vain vähän työllistymiseen

Työllistyneistä 68 prosenttia oli jo töissä valmistuttuaan ja loput saivat työpaikan 1-3 kuukauden kuluttua valmistumisesta.  Suurin osa niistä, jotka eivät olleet heti töissä, olivat armeijassa tai esimerkiksi vanhempainvapaalla. Valmistuneet olivat tyytyväisiä saamaansa opetukseen Pokessa. Vakituisten työsuhteiden osuus oli 36 prosenttia.

-Tutkimuksessa kysyttiin myös koronan vaikutusta tulevaisuudennäkymiin. Lähes 70 prosenttia oli sitä mieltä, ettei koronatilanne ole heikentänyt tulevaisuudennäkymiä, mikä on rohkaiseva tieto. Voidaan sanoa, että työllistyminen on ollut hyvää koronasta huolimatta, sanoo Kurkela.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Pokelta valmistuneet perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelijat, ja se toteutettiin tämän vuoden alusta elokuun loppuun mennessä. Vastausmahdollisuuksia olivat sähköinen vastaaminen sekä puhelinhaastatteluun vastaaminen. Tutkimuksessa oli mukana 532 Pokelta valmistunutta opiskelijaa. Vastauksia saatiin 363 eli vastausprosentti oli 68. Tutkimuksen teki Poken tilauksesta Mikko Kesä Oy.

 

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 16 77

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Pokelle 670 000 euroa lisäsuoriterahaa. Rahoituspäätöksen pohjana on Poken selkeästi kasvanut opiskelijavuosikertymä verrattuna muihin koulutuksen järjestäjiin valtakunnallisesti. Poken yhteishaun tulos oli jo toista vuotta peräkkäin hyvällä tasolla. Lisäksi rahoitukseen vaikutti Laukaan toimipisteen odotettua parempi opiskelijamäärä tänä syksynä.

-Rahoituspäätös oli meille hieno juttu. Se on osoitus siitä, että olemme ylittäneet tavoitteet, jotka on ministeriön kanssa tälle vuodelle asetettu. Lisärahoitusta oli odotettavissa hyvän tuloksen vuoksi, mutta summan suuruus oli kuitenkin hieno yllätys, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Kokonaissummasta 120 000 euroa on kohdennettu koronaepidemiasta johtuvien oppimisvaikeuksien korjaamiseen.

-Annamme tukiopetusta niille opiskelijoille, joiden opiskelu ei sujunut suunnitelmien mukaan korona-aikana. Viime kevään etäopetus ei sopinut kaikille, ja heitä nyt tuemme. Rahoituksella saamme lisäresursseja opetushenkilöstölle, sanoo Kurkela.

Rahoituksesta 400 000 euroa on suunnattu lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen

-Ministeriö kohdentaa valtakunnallisesti lisärahoitusta erityisesti lähihoitajakoulutukseen. Tällä rahalla saamme yhden lähihoitajaryhmän kolmeksi vuodeksi. Kyseinen ryhmä alkoi Laukaassa tänä syksynä.

Lisäksi rahoituksesta kohdentuu 150 000 euroa muiden alojen koulutuksen lisäämiseen. Nämä lisäykset tarkentuvat lähiaikoina.

Lisärahoitus on tarkoitettu vuosien 2021-2023 toimintaan.

 

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 16 77

 

Mahdollisuuksien markkinat -tapahtuma keskittyy tänä vuonna tulevaisuusteemoihin rekrytointimessujen sijaan. Uusi normaali haastaa meitä kaikkia tarkastelemaan niin työtä kuin tulevaisuuttakin aivan uusista näkökulmista. Kutsumme työnhakijat ja työnantajat koolle Zoom-webinaariin 22.10.2020 klo 12.00 alkaen.

Livelähetys toteutetaan ja lähetetään Saarijärven keskustassa sijaitsevan Jyväskylän ammattikorkeakoulun BioPaavo-toimitiloista.  Tilaisuuden aluksi tarjoamme työnhakijoille kattavan katsauksen Saarijärven alueen paikallisiin palveluihin ja ajankohtaisiin asioihin. Kerromme erityisesti uudistuvista palveluista sekä tuoreista työllistymisen mahdollisuuksista paikkakunnalla.   

Kello 14 alkaen keskitymme ideoiden ja inspiraation kipinöihin, joita kutsutaan kuulemaan työhakijoiden lisäksi myös työnantajat ja yritykset. Työelämän muutosta ja uudistuvan työn teemoja kuulijoille puheenvuoroissaan valottavat muun muassa Työn virta -selvityksen DuuniStep-hankkeelle tehnyt Visa Törmälä ja uudistuvan työn asiantuntija, vanhempi neuvonantaja Jaana Villanen Sitrasta.  

Tapahtuman toteuttavat Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto ja Saarijärven kaupunki / DuuniStep -hanke, Saarijärven kaupungin elinvoimapalvelut, Keski-Suomen TE-toimisto ja BioPaavo by JAMK.

BioPaavon iltatilaisuus VR Art goes lande on suunnattu erityisesti digitaalisesta taiteesta kiinnostuneille nuorille. Kello 17 – 19 välisenä aikana BioPaavon toimitiloissa on mahdollista päästä testaamaan VR ja AR -laitteita ja kuulemaan yrittäjyystarinoita. Iltatapahtuman järjestäjinä toimivat Amazing Lande, Saarijärven yrityspalvelut ja Duunistep.

Lisätietoa tapahtumasta sekä webinaarilinkki täältä: https://www.saarijarvi.fi/tyo-ja-yrityspalvelut/tyollisyyspalvelut/mahdollisuuksien-markkinat-2020

 

SaaS-palvelun häiriön takia Primus, Wilma ja Kurre pois käytöstä. Palveluiden tuottaja Visma selvittää asiaa.

Konekilleri

Suomen suurin maatalouden ammattilaisille ja maatalousalasta kiinnostuneille suunnattu Konekilleri 2020 -näyttely pidettiin Jyväskylän Paviljongissa.

Poke oli tapahtumassa mukana omalla messuosastolaan. Konekillerissä oli maatalousalasta kiinnostuneille paljon mielenkiintoista nähtävää! Vuoden 2020 Kone-Killeri keskittyi erityisesti karjatilallisten tarpeisiin.

Lue lisää tapahtumasta www.konekilleri.fi -sivuilta.

Poken esittely.

Äänekosken Viiskulman kiertoliittymän tai­de­teos ”Metsästä nousee kurki” alkaa olla pian valmis metallitöiden osalta. Poken kaksi kone- ja tuotantotekniikan kakkosvuoden opiskelijaa valmistaa teosta Piilolan kampuksella. Koronavirus viivästytti työn alkamista ensin viime keväänä ja nyt alkusyksystä, koska opiskelijat olivat etäopetuksessa, mutta nyt opiskelijat Miska Viik, 17 ja Nuutti Rossi, 17, tekevät teosta täyttä vauhtia. Teoksen on suunnitellut Jari Suuronen. Hän toivoi, että Poken opiskelijat toteuttaisivat teoksen.

-Yhtäkkiä välähti, että pyydän nuoria, tulevia metallialan ammattilaisia tekemään tämän kanssani. Poke ja nuoret ovat lähellä sydäntäni, sillä olen myös paikallisessa metallialan neuvottelukunnassa. Lisäksi tarvitsemme Valtralla jatkuvasti uusia metallialan osaajia, joten tätä kauttakin on hyvä tutustua, sanoo Suuronen.

Pokella pyyntö otettiin vastaan innostuneesti.

-Tämä on opiskelijoille hieno oppimisen mahdollisuus, sillä toteutuksessa tarvitaan monenlaisia tekniikoita ja työvaiheita, sanoo kone- ja tuotantotekniikan opettaja Tuomo Kosunen.

Voittajateoksen suunnitellut Jari Suuronen on Äänekosken Taiteilijaseuran jäsen ja töissä Valtran henkilöstöosastolla. Metalli materiaalina on hänelle uusi tuttavuus, mutta kurki lintuna ja sen olemus erityisen tuttu: Suuronen on viettänyt lukemattomat hetket keväisin ja syksyisin mystistä lintua tarkkaillen ja valokuvaten.

-Kurki on valtavan kaunis, uljas ja monimuotoinen lintu ja osan siitä yritin saada pysäytettyä tekemääni teokseen kaartelemaan läpi vuoden. Tämä kurki tykkää Äänekoskesta ja jää kaartelemaan kehittyvän kotikuntansa ylle, Suuronen sanoo.

Hakijan oppaamme 2021 on ilmestynyt!

Oppaassa esitellään Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa keväällä 2021 olevat 16 perustutkintoa ja ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus. Tutkintoja on tarjolla monipuolisesti kaupan ja hallinnon, palvelujen, terveys- ja hyvinvoinnin, maa- ja metsätalouden, ympäristön, tekniikan sekä tietotekniikan aloilta. Opiskelupaikkoja on Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella Opinahjossa ja Piilolassa.

Paperisena se jaetaan oppilaitoksiin, Ohjaamoihin, TE-palveluihin, kuntien asiointipisteisiin ja kirjastoihin sekä Etsivälle nuorisotyölle.

Oppaan jakelevat logistiikan opiskelijamme. Jakelu toimii erinomaisena oppimistehtävänä reittien ja aikataulujen suunnitteluineen ja toteuttamisineen.

Hakijan opas 2021

Tapahtumassa mukana mm. metsäalan, lennonopetuksen, pelastusalan, hyvinvoinnin, aikuispedagogiikan ja aivotutkimuksen osaajia ja kouluttajia sekä ko. alojen yrityksiä.

Tapahtuma on maksuton ja ennakkotiedoista poiketen se toteutetaan etäyhteyksin. Voit osallistua ohjelmaan, varata näyttelypaikan esittelylle tai tulla työpajaan oppimaan ja kuulemaan lisää simulaatioista ja hankkeen toteuttamista kokeiluista eri aloilla.

Seminaarin ohjelma

KoKemus seminaarin ohjelma 19.11.2020, Biotalouskampus Saarijärvi & online

Aamupäivän ohjelma –  JAMK aulatori / etäyhteys

10:00 Seminaarin avaus, Keski-Suomen Liitto

10:10 Mikä KoKemus on?

Kokemuksellisen oppimisen, simulaation ja fysiologisen mittaamisen mahdollisuuksista, KoKemus –hankkeen tiimi

10:30 Kv. näkökulma hankkeen aihepiiriin (engl.)

10:50 Sykedata vireytymisessä ja oppimisessa, Firstbeat

11:10 VR-ympäristöjen mahdollisuudet, POKE & Valtra

11:20 Iltapäivän ohjelman esittely

11:30-12:30 Lounas & tutustuminen näyttelyihin ja demoihin

12:30-14:05 Näyttelyt, demot (non stop, etäyhteys) yritykset ja oppilaitokset, mukana mm.

 • Aivokäyttöliittymän mahdollisuuksia ja kokeilua
 • Näkökulmia oppimisen fysiologiaan
 • Aistihuone, kuntoutus
 • Robotiikka
 • Simulaatiot peliympäristöissä
 • Hiljainen huone – metsän hyvinvointivaikutus
 • Simulaatio-oppimistilanteet ja koulutus, useita simulaattoreita eri toimialoilta
 • Kollaboratiiviset harjoitteet yli verkon, monipeliympäristöt

12:30-14:05 Työpajat (Forestori / etäyhteys)

12:30 – 13:15 Kokemuksellisen oppimisen paja simulaatio-ohjaajille JY

Asiakaslähtöisyys, digitaalisuus ja robotiikka JAMK

Miten metsäkonesimulaatioita tutkitaan ja kehitetään? POKE & JY

13:20 – 14:05 Simulaatio- ja VR innovaatiopaja, mihin teknologiaa voi hyödyntää? JAMK

Asiakaslähtöisyys, digitaalisuus ja robotiikka JAMK

Miten metsäkonesimulaatioita tutkitaan ja kehitetään? POKE & JY

 

14:10 – 14:50 Paneelikeskustelu simulaatio-oppimisen mahdollisuuksista

14:50 – 15:00 Loppusanat ja yhteenveto, POKE

 

Ilmoittautuminen seminaariin ja työpajoihin.

 

6.10. tiistaina klo 9-10 – Herätys tulevaisuuteen

Järjestäjinä ÄäneHub ja Business Äänekoski

Oletko ajelehtiva yrittäjä, virkamies? Missä liikut? Mihin olet menossa?
Oletko tulevaisuussokea ja innovaatiolaiska?
Lupaan, että aamusi lähtee lentoon ÄäneHubilla!!!
Terveisin Arto Vidgren, Kasvu Openin palkittu sparraaja,
inspiroiva coach.

Äänehub
Piilolantie 17
Työelämäpalvelut, G-rakennus

Tervetuloa!

Tapahtuma aukeaa perjantaina 2. lokakuuta klo 12 ja se on kaikille avoin. Tutustu tapahtumaan ja tilaa maksuton sisäänpääsylinkki virtuaalitapahtumaan! https://www.keksintojenviikko.fi/vierailijat_350

2.-3.10. Keksintöjen Viikko -virtuaalitapahtuma nostaa esiin uusia innovatiivisia tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja. Messuilla voi tutustua moniin elämää helpottaviin ideoihin, löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi luvassa on useita puheenvuoroja, jotka tarjoavat kiinnostavia näkökulmia yrittäjyyteen ja keksintöihin.
Tänä syksynä Keksintöjen Viikko XR -tapahtuma tarjoaa huikean virtuaalimessuelämyksen kun messutapahtuma rakentuu kokonaisuudessaan virtuaaliseen Microsoftin AltspaceVR-ympäristöön. Messuvieraat ja näytteilleasettajat liikkuvat virtuaalisella messualueella avatar-virtuaalihahmoina ja aivan kuten fyysisillä messuilla, voi virtuaalitodellisuudessa tutustua näytteilleasettajien uusiin keksintöihin ja innovaatioihin, keskustella näytteilleasettajien, asiantuntijoiden ja messuvieraiden kanssa sekä kuunnella huippupuhujien ajatuksia herättelevät puheenvuorot.
Saat messuista parhaan mahdollisen elämyksen, kun luot itsellesi oman virtuaalihahmon eli avattaren. Perinteisempi vaihtoehto on seurata messuja Keksintöjen Viikon YouTube-kanavan kautta. Tapahtuma on kaikille vierailijoille avoin ja maksuton!