Tervetuloa uudet opiskelijat aloittamaan opinnot keskiviikkona 9. elokuuta

Uusien opiskelijoiden lukuvuoden aloitukset:

  • Äänekoski Piilola klo 10.00. Vastuuopettajat kokoavat oman ryhmänsä opiskelijat pääsisäänkäynnin piha-alueella.
  • Äänekoski Opinahjo klo 9.00. Kokoontuminen ala-aulaan ja juhlasaliin.
  • Saarijärvi klo 10.00 päärakennuksen edessä sisäpihalla. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 päärakennukseen.
  • Viitasaari klo 10.00 päärakennuksen (SAKKI -rakennus) aulassa. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 päärakennuksen aulaan.
  • Laukaa klo 10.00 Laukaan Poken tiloissa, Saralinnantie 3. HUOM! Lähihoitajaopiskelijat kokoontuvat klo 9 Poken U-rakennuksessa. Laukaan koulukeskuksen aluekartta täällä pdf-muodossa.

Jatkavat opiskelijat aloittavat pääsääntöisesti maanantaina 14.8.

Ohjeita alkuun

Ota alkuperäiset koulu- ja työtodistukset mukaasi ensimmäisenä opiskelupäivänäsi.  Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkastaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset. Todistuksia tarvitaan opintojen alussa, kun opintoja suunnitellaan kanssasi.

Koulumatkatuen hakeminen uudistuu 1.8.2023 alkaen. Tutustu koulumatkatuen ehtoihin Kelan sivuilla https://www.kela.fi/koulumatkatuki ja tee hakemus verkossa OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Huolehdithan siis ajoissa, että sinulla on käytössäsi tunnukset tai varmenne.

Asuntola Äänekoskella ja Saarijärvellä on tarkoitettu ensisijaisesti pitkämatkalaisille ensimmäisen vuoden oppivelvollisille ja alaikäisille opiskelijoille. Asuntolat ovat Äänekosken Piilolassa ja Saarijärven Tarvaalassa. Hae asuntolapaikkaa Wilmassa heti opiskelupaikan saatuasi. Lue asuntola-asumisesta lisää: https://poke.fi/opiskelijalle/asuminen

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Jos olet kiinnostunut kahden tutkinnon opinnoista, ilmoittaudu opintoihin Wilmassa. Järjestämme syksyn alussa uusille opiskelijoille infotilaisuudet kahden tutkinnon opinnoista, joissa pääset kuulemaan opiskelun käytänteistä. Kahden tutkinnon opinnoissa yhteistyölukiot ovat Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski.

Ohje yhteishaun opiskelupaikan vastaanottamiseen

Olemme lähettäneet valituiksi tulleille opiskelijoille valintakirjeen sähköpostissa torstaina 15.6 siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hakija on ilmoittanut Opintopolussa. Valintakirje on lähtenyt kirjepostina vain niille, jotka eivät ole antaneet suostumustaan sähköpostin lähettämiseen. Mikäli valittu ei ole saanut sähköpostia, kannattaa tarkistaa myös roskapostit.

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 29.6.2023 mennessä Poken Wilmassa. Mikäli opiskelupaikkaa ei ole määräaikaan mennessä otettu vastaan, valinta peruuntuu.

Wilmaan kirjaudutaan selaimen kautta osoitteessa: https//poke.inschool.fi. Opiskelijan Wilma -tunnukset löytyy valintakirjeestä.

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä 29.6.2023 saakka kimmo.raitio(at)poke.fi tai 040 485 9799

Tervetuloa opiskelemaan Pokeen!

Uusien opiskelijoiden tutustumispäivä Saarijärvellä 2. elokuuta

Järjestämme Saarijärvellä uusien opiskelijoiden tutustumispäivän keskiviikkona 2.8.2023 klo 10-12.30. Kokoontuminen päärakennuksen luokassa 12 (Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala).

Tilaisuuden ohjelma:

Klo 10-11.30 aloitus päärakennuksen luokassa 12 (info ja henkilökunnan esittely)

Klo 11.30 lähtien kahvitarjoilu ruokala Tähkässä, jossa suolaista purtavaa

Kello 12 lähtien mahdollisuus tutustua asuntolaan ja kampusalueeseen sekä keskustella ryhmän vastuuopettajan ja ohjaushenkilöstön kanssa.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Pokelle Saarijärven Tarvaalaan uudet opiskelijat ja huoltajat!

Suosituimmat yhteishaun alat olivat logistiikka, metsä ja maatalous

Kevään yhteishaun tulokset selvisivät torstaina 15. kesäkuuta. Pokella aloittaa elokuussa 351 nuorta oman alansa perustutkinnon. Luku on lähes sama kuin viime vuonna, jolloin aloitti 355 opiskelijaa. Tänä vuonna suosituimpia aloja olivat logistiikka, metsä ja maatalous. Lisäksi Laukaan sähkö- ja automaatioalalle sekä rakennusalalle oli runsaasti hakijoita.

-Yhteishaun tulosten julkaisupäivä on varmasti jokaiselle nuorelle jännittävä päivä. Toivottavasti suurin osa pääsi opiskelemaan itselleen mieluisaan ammattiin. Nuorten lisäksi syksyllä aloittaa opinnot moni aikuinenkin. Toivotamme heidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Pokelle, sanoo opinto-ohjaaja Maarit Ikonen.

Suurin osa valituista on oppivelvollisia. Heitä koskee oppivelvollisuuden laajeneminen, joka kestää siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta tai jos hän suorittaa tutkinnon ennen kuin täyttää 18. Heillä on oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, kunnes he täyttävät 20 vuotta

-Oppivelvolliset ovat hyvin kattavasti oman alueemme nuoria. Meidän tavoitteemme on, että voimme tarjota pohjoisen Keski-Suomen nuorille lähellä kotiaan ammatillisen koulutuksen, joka vie nopeasti työelämään, sanoo Ikonen.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien ja vailla toisen asteen tutkintoa olevien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Perustutkintoihin voi lisäksi hakeutua jatkuvan haun kautta, samoin kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.  Lisäksi voi hakeutua oppisopimuskoulutukseen läpi vuoden sekä työvoimakoulutukseen te-hallinnon kautta.

Tällä hetkellä Pokella on vapaita opiskelupaikkoja jatkuvan haun kautta esimerkiksi liiketoiminnan alalla, ravintola- ja cateringalalla, kasvatus- ja ohjausalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.  Myös Viitasaaren yksikköön mahtuu vielä opiskelijoita, kuten myös Piilolan rakennusalalle.

– Jos nuori on vielä ilman opiskelupaikkaa tai haluaa lisäaikaa tulevaisuuden pohdintaan, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli TUVA on silloin hyvä vaihtoehto. Haku TUVAan on 19.6.-30.7., sanoo Maarit Ikonen.

Pokella oli yhteishaussa valittavana 16 perustutkintoa eri yksiköissä Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella. Lisäksi TUVA-koulutusta järjestetään Äänekoskella ja Viitasaarella.

Yhteishaussa valituksi tulleen opiskelijan pitää ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta oppilaitokseen viimeistään 29.6. Ohjeet ovat sähköisessä valintakirjeessä.

Lisätietoja: opinto-ohjaaja Maarit Ikonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 064 6718

 

Heli Romppanen opiskeli mehiläistarhaajaksi, koska lähiruoka ja sen tuottaminen kiinnostavat häntä. Omia pörriäisiä hoitaessaan toimelias kauppias rauhoittuu, sillä mehiläisten kanssa hopusta on vain haittaa.

Hehkuvan voikukkapellon laidalla, vanhan hirsiaitan kupeessa Sumiaisten Vihijärvellä on Heli Romppasen mehiläistarha. Seitsemän pesän ympärillä käy kuhina ja pörinä. Se rauhoittuu heti, kun alkukesän vaihteleva sää tarjoaa pilviä ja muutaman vesipisaran.

Romppanen, Suolahden K-Supermarketin kauppias ja ympäristöoikeuden erikoisjuristi, pukee tarhaajan suojavaatteet ylleen ja napsauttaa pesiä ympäröivän sähköaidan pois päältä.

– Lähialueella on tehty havaintoja karhuista. Olisi harmi, jos ne löytäisivät paikalle, sillä ne yleensä muistavat hyvät apajat, hän kertoo.

Heli Romppasen toi Poken mehiläistarhaajan opintoihin kiinnostus lähiruokaa ja ruuan tuotantoa kohtaan.

– Olen saanut työssäni kaupassa tutustua pientuottajiin ja tarhaajiin, ja heitä on ollut aina mielenkiintoista kuunnella. Tykkään myös tehdä käsilläni, Romppanen kertoo.

Lopullisen sysäyksen opiskeluun antoi – mikäs muu – kuin maailmalla jyllännyt pandemia.

– Muutimme kauppiaiksi Suolahteen 3,5 vuotta sitten, ja pian kaikki menikin kiinni. Onneksi saimme pitää kauppaa auki ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tämmöisille tekeville ihmisille aika oli haastavaa, asuimme vieläpä kerrostalossa, Joensuusta kotoisin oleva Romppanen muistelee.

Heli Romppanen on toiminut asianajotoimistossa, virkamiehenä ja viime vuodet K-kauppiaana yhdessä puolisonsa kanssa. Kiinnostus ruuan tuotantoa kohtaan ei ole laantunut, päinvastoin: tällä hetkellä Romppanen opiskelee agrologiksi.

 

Omaa hunajaa alusta loppuun

Kun opinnot Tarvaalassa pääsivät vauhtiin, Romppanen suoritti ne jouhevasti oman työnsä ohessa. Monimuoto-opinnoissa lähipäiviä oli keskimäärin kaksi kuukaudessa, ja kirjallisia töitä sen lisäksi. Kahden vuoden aikana perehdyttiin perusteellisesti mehiläistarhaamisen perustamiseen, eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä sadonkorjuuseen.

Tutkinnon suorittanut mehiläistarhaaja voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana, yrittäjänä tai työntekijänä alalla. Kiinnostus hunajaa kohtaan on kova, ja Heli Romppasen hunaja viedään käsistä.

 

Valinnaiseksi kurssiksi hän halusi maatalousalan yrittäjänä toimimisen, jossa käytiin läpi kaikki oman hunajan tuottamiseen liittyvä byrokratia kuten EAN-koodien hankkiminen.

Näillä opeilla mehiläistarhaaja Romppanen tekee kaiken itse, nyt jo kolmatta kesää: hoitaa, kerää, linkoaa ja purkittaa hunajan. 44260 Vihijärvi -hunajan etiketitkin hän ideoi itse, ja tuote on luonnollisesti myytävänä omassa kaupassa.

– Asiakkaiden kanssa ollaan tultu tutuiksi ja hekin kyselevät että mitäs mehiläisille kuuluu, Romppanen naurahtaa.

Koulutuksesta Romppasella on vain hyvää sanottavaa.

– Opiskelijat olivat eri alan ihmisiä eri puolilta Suomea, ja se oli tosi mielenkiintoista. Jotkut tulivat Tarvaalaan siksi, koska se on paras paikka, hän kehuu.

Hunaja on niin paljon muutakin kuin vain kukkien medestä peräisin olevaa sokeria. Romppanen on lisännyt Vihijärvi-hunajansa etikettiin tarkan ainesosaluettelon.

 

Pesissä on eroja

Työ mehiläisten parissa vaatii sitoutumista, sillä hoidokkeja on käytävä katsomassa kesällä vähintään kerran viikossa. Romppanen kurkistaa pesiin ja tutkii, mitä katon alla tapahtuu. Onko kennoissa toukkia, onko pesä pysynyt siistinä, miltä emo vaikuttaa, eihän vain näy merkkejä taudeista.

Yhdyskunnissa on eroja esimerkiksi meden ja siitepölyn keräämisen suhteen. Jos kuningatar on kiukkuinen, myös lauma on vaikeammin hoidettava. Äärimmäisessä tapauksessa kuningatar joutuu vaihtoon.

Romppanen kertoo, että kiireellä ja sadesäällä tarhalle on turha tulla.

– Ystäväni ehdotti, että laitat vaan napit korviin ja annat mennä. En missään nimessä voisi kuunnella musiikkia samalla kun hoidan mehiläisiä. Kuuntelen, havainnoin ja yritän ymmärtää mitä pesissä tapahtuu. Pelkkä pörinäkin kertoo, missä esimerkiksi kuningatar on. Kiireessä ja hutaisten en opi mitään, hän kuvailee.

Heli Romppasen mehiläispesät sijaitsevat Vihijärvellä aurinkoisella paikalla pellon laidalla.

Kiinnostuitko mehiläistarhaajan opinnoista? Meillä on jatkuva haku syksyllä alkavaan koulutukseen.

Kesän palveluajat

Oppilaitos hiljenee heinäkuuksi 3.7.2023 alkaen.

Perustutkintokoulutus (kevään 2023 yhteishaku ja jatkuva haku)
Opiskelupaikkoihin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä 1.8.2023 alkaen:

puh. 040 712 0935
hakijapalvelut(at)poke.fi

Työelämäpalvelut mukaanlukien oppisopimuskoulutus
Kesätauolla 26.6. – 28.7.2023. Tänä aikana voi jättää yhteydenottopyynnön sähköpostilla:

myynti(at)poke.fi

Hyvää kesää!

Valtuuston kokous

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous pidetään perjantaina 9.6.2023 klo 13.00 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa keskiviikkona 28.6.2023 virka-aikana.

Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävissä myös www-sivuilla.

Ville Kivimäki
kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja

FutureSkills-hankkeen loppuseminaari 24.-26.5.2023

Hankkeen päätöstapahtuma pidettiin Äänekoskella Painotalolla 24.5. Äänekoskelle saapui hanketoimijoita ja yhteistyökumppaneita Intiasta, Libanonista, Puolasta ja Portugalista.

Poken teknologisen koulutuksen koordinaattori ja hanketyöntekijä Katja Huttunen avasi tapahtuman ja toivotti kaikki tervetulleiksi.

Hankkeen tavoitteena on ollut tutustuttaa nuoria uusiin teknologioihin, kuten tekoälyyn, lisättyyn ja virtuaalitodellisuuteen, 3D-tulostukseen, ohjelmointiin, robotiikkaan ja pelillistämiseen, sekä uudistaa tulevaisuuden työmahdollisuuksien ja yrittäjyyden kuvaa ja edistää kansainvälistä yhteistyötä ja luoda kansainvälisiä verkostoja.

Pääkohderyhmänä olivat alueen nuoret, mukaan lukien perusopetuksen viimeisessä vaiheessa olevat, toisen asteen koulutukseen siirtyvät tai jo siellä opiskelevat nuoret. Hankkeessa kannustettiin nuoria tunnistamaan omaa osaamistaan ja tuotteistamaan esimerkiksi harrastuksella opittuja taitoja.

Sara Abou Afash
Libanonilainen opetusalan tohtori Sara Abou Afash kertoi työstänsä oppimisen parissa

Sara Abou Afash esitteli datan analysointia tekoälyn avulla.

Pekka Ouli, Päivi Hakkarainen, Sara Abou Afash, Monica ja Namya Joshi

Iltapäivällä oli erilaisia työpajoja

Omaa yrittäjyyttään hankkeen avulla aloittaneet Santeri Jauhiainen ja Johanna Pasanen kertoivat kuinka hanke rohkaisi heitä kehittämään yritystoimintaansa ja kokeilemaan yrittäjyyttä.

FutureSkills-hankkeen päätösseminaari
FutureSkills-hankkeen päätösseminaari Äänekosken Painotalolla

Łukasz Gierek, (University of Technology and Humanities in Radom), esitteli kuinka mobiililaitteella voidaan skannata esine tai henkilö ja tehdä siitä virtuaalinen kopio.

Łukasz Gierek, University of Technology and Humanities in Radom

Vesa Liupakka esitteli omaa yritystänsä. Hän toimii Toyotan rallitiimissä drone-kuvaajana ja sisällöntuottajana. Liupakka oli juuri palannut Japanista, jossa hän oli ollut kuvaamassa driftauskilpailujen voittajaa Kalle Rovanperää.

Vesa Liupakka esittelee Sarahille dronea/Vesa Liupakka demonstrates the use of drones to Sara.

Mariusz Utkowski, Radom Technical School Puolasta ohjasi tutustumaan ja kokeilemaan suosittua 3D-tulostuskynää.

Nuori intialainen Namya Joshi kertoi ”EachOneTeachTen” podcastistään ja sen tekemisestä.