Kestävän kehityksen toiminnan sertifioinnin auditointitilaisuus maanantaina 20.12.

Pokella Saarijärven yksikössä Tarvaalassa oli virallinen kestävän kehityksen toiminnan sertifioinnin auditointitilaisuus maanantaina 20.12.  Auditoijana oli OKKA-säätiön auditoija Kaisa Karjalainen.

Pokella on tehty itsearviointia sekä valmisteltua kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaa. Auditointikeskustelussa käytiin läpi paljon asioita ja se antoi auditoijalle täydentävää kuvaa toiminnasta. Auditointiin liittyi myös kierros oppimisympäristöissä, kuten navetassa, eläintiloissa ja Forestorissa, joissa havainnoitiin kuinka kestävän kehityksen asioita on käytännössä hoidettu. Auditoija Kaisa Karjalainen tapasi myös opiskelijaedustajia.

Yhteenvetomietinnän aikana Saarijärven Tarvaalan väki odotteli jännittyneenä, mutta loppukuulemistilaisuuden myötä Karjalainen kertoi, että hän esittää Poken Saarijärven yksikölle sertifikaattia. Työtä on tehty paljon. Toimintasuunnitelma tähtää tulevaisuuteen. Yksi tavoite on kestävän kehityksen vahvistaminen koko oppilaitoksessa.

Aiemmat sertifikaatit

Poken luonnonvara-alalle Saarijärven Tarvaalassa on jo myönnetty OKKA-säätiön ympäristösertifikaatti vuonna 2009 ja kestävän kehityksen sertifikaatti vuonna 2011. 

Kestävän kehityksen työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja kehittää kestävän kehityksen toteutumista Pokella. Työryhmää koordinoi luonto- ja ympäristöalan lehtori Tarja Hyötyläinen.

Lue lisää Kestävästä kehityksestä Pokella.

Lue lisää kestävän kehityksen sertifioinnista koulujaympäristö.fi -sivuilta.

Auditointikierros Poken Forestori-hallissa.

 

Auditointi päätöksessä
Auditoija Kaisa Karjalainen OKKA-säätiöltä ja luonto- ja ympäristöalan lehtori Tarja Hyötyläinen Pokelta.

 

 

Sertifikaatit aiemmilta vuosilta
Aiemmat sertifikaatit Poken Saarijärven yksikön päärakennuksen aulassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poke käynnistää uutena alana Laukaassa logistiikan perustutkinnon ensi syksynä. Koulutukseen voivat hakea keväällä peruskoulunsa päättävät nuoret.

-Halusimme viedä myös logistiikan opinnot Laukaaseen, koska laukaalaisten on vaikea kulkea Äänekoskelle. Vuosittain Laukaasta tulee eri alojen opiskelijoita Äänekoskelle, myös logistiikan opiskelijoita, joten on järkevää aloittaa tämänkin alan ryhmä siellä, sanoo koulutusjohtaja Hannu Pönkä.

Lisäksi Laukaassa on suuria logistiikkakeskuksia, joten on perusteltua kouluttaa paikkakunnalla alan osaajia. Pokella logistiikan perustutkinnossa suoritetaan lähtökohtaisesti yhdistelmäajoneuvokuljettajan pätevyys, joka on opiskelijoiden työllistymisen kannalta merkittävä asia. Logistiikan luokkatilat sijaitsevat Poken Laukaan yksikön yhteydessä, ja opetuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Äänekosken yksikön kanssa.

-Tämä on taas yksi askel yhteistyössä Laukaan kunnan kanssa. Vastaamme mielellämme Laukaassa kysyntään. On hienoa, että Laukaan kuntapäättäjät arvostavat toisen asteen koulutusta ja pitävät meitä yhteistyökumppanina, sanoo Pönkä.

Poke käynnistää ensi syksynä Laukaassa uutena alana myös luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon, josta valmistuu ympäristönhoitajia. Tämäkin koulutus on suunnattu kevään yhteishaussa peruskoulunsa päättäville. Ympäristönhoitajaksi on tähän asti voinut opiskella vain Poken Tarvaalan yksikössä Saarijärvellä.

Poke järjestää Laukaassa myös sosiaali- ja terveysalan, rakennusalan sekä sähköalan koulutusta. Kaikkiin aloihin voi hakea kevään yhteishaussa, joka on 22.2.-22.3.2022.

Tutustu tarkemmin logistiikan perustutkintoon ja hae meille opiskelemaan alaa Laukaan lisäksi Äänekoskelle tai Viitasaarelle!

Lisätietoja: koulutusjohtaja Hannu Pönkä, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 054 9288

Biotalouskampuksen joulutapahtuma torstaina 16.12.2021

Tarvaalan eli Biotalouskampuksen joulutapahtuma oli tarkoitus alun perin järjestää avoimena kaikelle kansalle tarkoitettuna tapahtumana. Valitettavasti korona-ajan vuoksi piti tilaisuus pitää Tarvaalan ja POKEn omien opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken, mutta järjestelyitä se ei haitannut. Haluttiin myös varmistaa, ettei lukukauden viime metrillä aiheuteta opiskelijoille eikä muillekaan tartuntavaaraa.

Joulutapahtumaan valmistauduttiin jo hyvissä ajoin laittamalla jouluvaloja kampukselle, kuusikin ehdittiin asentaa ja valostaa sekä sisä- ja ulkotilat aina navettaa ja eläintiloja myöten.

Tarvaalan 2021 joulutapahtuman valmisteluja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiskelijoilla oli oma vahva osuutensa paikkojen kauniiksi laittamisessa – se sisällytettiin eri tavoin opintoihin.

Varsinainen joulutapahtuma lähti liikkeelle opiskelijoiden tutustumisella vielä paremmin eri koulutusalojen toimintoihin. Opiskelijat kiersivät kampusta useiden pisteiden kautta, ja pisteisiin liittyvien tehtävien kautta tutustuivat toistensa opetusaloihin ja sisältöihin. Kaikista luonnonvara-alan koulutusaloista oli omat pisteensä. Ja opiskelijat kiersivät todella aktiivisesti eri pisteet. Mukana oli myös ammattitutkintolaisia – mm. erä- ja luonto-oppaat pitivät kahvi- ja makkaranpaistopistettä kukkulan kodalla.

Kuuden aikaan eläinkulkue lähti liikkeelle arvoisan vieraan Joulupukin johtamana (Eläinten kulkue videossa Poken Facebookissa nähtävänä täällä.) Tämän jälkeen kokoonnuttiin upeasti jouluvaloin koristellut Sinisen talon terassin eteen. Tilaisuutta riemastutti opettajien lauluyhtyeen Luvattomien esitykset (Luvattomien esitys Poken Facebookissa videona täällä), jonka jälkeen Saarijärven Riistanhoitoyhdistyksestä Kari Kunelius suoritti Tarvaalan eläinten joulurauhan julistuksen perinteisen kaavan mukaisesti.

Tapahtuma oli lämminhenkinen ja sujui mitä upeimman sään vallitessa, kuutamossa ja pikkupakkasessa. Toivotaan, että ensi vuonna saataisiin pitää tilaisuus kaikille avoimena.

Koulutusjohtaja, 
Pekka Janhonen

 

Tarvaalan joulupukki ja muori
Sinisen talon jouluvalaistus
Tarvaalan suuri joulukuusi
Navetan valaistusta
Navetan jouluvalaistusta
Tarvaalan joulutapahtuma 2021 pihapiiri

Opso ry:n Yrittäjyysjaoksen toiminnan ytimessä ovat Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen ja Mentoripankkitoiminnan valtakunnallinen kehittäminen. Yhteistyötä tehdään muun muassa OKM:n ja OPH:n kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) opetusneuvos Mari Pastila-Eklund vieraili Suomen Oppisopimusosaajat ry:n (Opso ry) Yrittäjyysjaoksen kuukausikokouksessa marraskuussa.

Mari Pastila-Eklund toi terveisiä ja vastauksia kysymyksiin Yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta. Kysymykset heräsivät taannoisessa Mentoripankkitoimijoiden webinaarissa, jonka osallistujia askarruttivat muun muassa yrittäjän mentorin valintaan ja mentoroinnin ohjauksellisiin työkaluihin liittyvät asiat. Kysymyksiä herättivät myös mentorille maksettavat koulutuskorvaukset, jotka voivat olla tarkastelussa lainsäädännön uudistusten yhteydessä.

– On tärkeää käydä keskustelua, jotta oppisopimuskoulutuksen joustavat mahdollisuudet tulevat hyödynnettyä ja käytännöt ovat yhdenmukaisia. Arvostan sitä, että vuorovaikutukseen ja asioiden kehittämiseen on kiinnostusta, sanoi Pastila-Eklund.

Aitoja arjen tilanteita

Yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja, kehittämisasiantuntija Heli Skantzin (POKE) mukaan jaos kehittää osaltaan Yrittäjän oppisopimuskoulutusta ja pyrkii lisäämään sen tunnettuutta valtakunnallisesti sekä rakentaa, ylläpitää ja vahvistaa yhteistyöverkostoja.

– Me Opso ry:n jaoksessa teemme työtä työelämässä yrittäjän oppisopimuskoulutusasioiden parissa, joten oppisopimuksen ja erityisesti yrittäjän oppisopimuskoulutuksen kysymykset nousevat aidoista arjen tilanteista. Niitä pyrimme jaoksessa selvittämään ja kehittämään yhteisen pohtimisen kautta. Työskentely tapahtuu työn ohella. Tuloksia syntyy Opso ry:n hallituksen, OKM:n ja OPH:n tuella ja vahvistamana, sanoi Heli Skantz.

Yrittäjyysjaoksessa on aiemmin laadittu muun muassa valtakunnallinen Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen esite ja Mentorin manuaali. Työn alla parhaillaan ovat Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen palvelupolun kuvaamisen lisäksi systemaattisen mentorivalmennuksen rakentaminen ja Mentoripankin uudistaminen. Vuonna 2022 luvassa ovat Teams-aamukahvit mentoripankkiväen kesken ja pienimuotoiset webinaarit yrittäjien mentorien kanssa.

Jaoksen jäsenet tulevat ammatillisista oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Suomen Yrittäjät on myös edustettuna jaoksessa.

– Jaos on toimiva tiimi kokeneita ammatillisen koulutuksen ja erityisesti Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen asiantuntijoita. Meillä on yhteinen tahto selvittää ja kehittää yrittäjän oppisopimuskoulutusta. Teemme asioita yhdessä, jaamme tietoa yhdessä ja saamme toinen toisiltamme tukea ja buustia arkityöhön, Heli Skantz toteaa.

Verkostossa jaetaan ja vahvistetaan oppisopimusosaamista

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n hallituksen puheenjohtaja, oppisopimuspäällikkö Liisa Klingen (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) mukaan Opso ry:n tehtävänä on muun muassa varmistaa ja kehittää oppisopimuskoulutuksen laatua valtakunnallisesti, seurata oppisopimuskoulutusta ja sitä tukevaa kehitystä sekä seurata lainsäädäntöä ja näihin liittyvien esitysten ja lausuntojen tekeminen.

– Suomen Oppisopimusosaajat ry:ssä on jäseninä 66 ammatillisen koulutuksen järjestäjää ja lisäksi henkilöjäseniä. Yhdistys toimii kiinteässä yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön ja opetushallituksen kanssa. Oppisopimusosaamista jaetaan ja vahvistetaan tässä verkostossa valtakunnallisesti. Yrittäjyysjaoksen toiminta on hyvä esimerkki yhdessä tehtävästä aktiivisesta kehittämistyöstä, Klinge toteaa.

Teksti: Anne Öhman

 

 

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous

Kokous pidetään perjantaina 17.12.2021 klo 12.00 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Äänekosken Piilolan yksikön auditoriossa Piilolantie 17, Äänekoski.  

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa 4.1.2022 virka-aikana. 

Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävissä myös ammattiopiston kotisivuilla www.poke.fi. 

Ville Kivimäki 

kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja 

Pokella on suunniteltu sote-alalle koulutus, jossa jo työssä olevat asiantuntijat oppivat hyödyntämään digitaalisia toimintaympäristöjä työssään. Tällä hetkellä oppisopimuksella opiskelee lähes 20 hengen ryhmä Mehiläiseen kuuluvien Ykköskotien johtoa ja työntekijöitä Keski- ja Itä-Suomesta. Ykköskodit ovat mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköitä.

Joutsan yksikönjohtaja Anne Nurro ja Jyväskylän yksikönjohtaja Tero Metsälä lähtivät innokkaasti mukaan koko syksyn kestävään oppisopimuskoulutukseen.

-Aiomme hankkia jokaiseen yksikköön omat vr-lasit, 360-kameroita ja Thinglink-lisenssi. Henkilökunta on ollut innoissaan, joten kun me pilottiryhmä valmistumme, voimme sitten opettaa yksiköissämme muita hyödyntämään uusia laitteita kuntoutustyössä, sanoo yksikönjohtaja Anne Nurro Ykköskoti ja Onnikoti Kartanosta Joutsasta.

-Digitaalisuuden hyödyntäminen hoitotyössä on ilmiönä kiinnostanut minua pitkään. Koulutuksessa olen tajunnut, että mahdollisuudet ovat rajattomia. Koulutus herättää ajattelemaan kokonaisvaltaisesti teknologian läpi. Esimerkiksi älyrannekkeella voisi mitata monia asioita, kuten ahdistuneisuutta.
Virtuaalisesti voi vierailla vaikka Tokion yökerhossa tai Machu Picchu -vuorella. Asiakkaan omat rajoitukset, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, eivät estä vierailemasta virtuaalisesti vaikka pankissa tai taidemuseossa. Hoitaminen muuttuu ja teknologisoituu. Miten tämä näkyy tulevaisuudessa hoitoalalla, kun työntekijöistä on pulaa, sanoo yksikönjohtaja Tero Metsälä, Ykköskoti Väylästä Jyväskylästä.

Kuopion Ykköskoti Nosteen toimintaterapeutti Marjo Mikkonen on yllättynyt kuinka moneen uudet teknologiat taipuvat.

-En osannut ajatella, mihin kaikkeen uusi teknologia taipuu. Voin hyödyntää oppimaani omassa työssä moniin asioihin. Esimerkiksi asiakkaan voi viedä virtuaalisesti ulkomaille paikkaan, jossa hän on aiemmin asunut, sanoo Marjo Mikkonen.

Tulevaisuuden oppimista

Lehtori Ulla Martinmäki Pokelta on myös innoissaan digitaalisten toimintaympäristöistä hoitoalalla.

– Tämä on katsetta tulevaisuuteen terveys- ja hyvinvointialalla. Koulutuksessa opitaan digitaalisia ympäristöjä ihan perustasolta. Esimerkiksi lähihoitajien koulutuksessa näitä asioita ei ole vielä paljon opetettu, sanoo Ulla Martinmäki.

Uusien teknologioiden opettaminen vaatii myös opettajalta heittäytyjän luonnetta.

-On tärkeää, että lähtee rohkeasti katsomaan ja kokeilemaan uusia väyliä ja keinoja. Työssä jaksamisenkin kannalta on hyvä, että tulee uusia keinoja tehdä samoja asioita, sanoo Martinmäki.

Teknologisen koulutuksen koordinaattori Katja Huttunen on koulutuksen aivot. Hänellä on vankka osaaminen pelimaailmaan ja muihin digitaalisuuden muotoihin. Huttunen on ollut mukana myös tulevaisuuden teknologiat -koulutusohjelmassa, joka on ollut Poken tarjonnassa jo muutaman vuoden.

– Koulutuksen ydin on uusien välineiden käytännön käyttöönotto. Opetellaan esimerkiksi 360-kuvaamista ja VR-lasien hyödyntämistä. Nämä mahdollistavat uusia elämyksiä, koska on paljon ihmisiä, jotka eivät pääse kokemaan niitä aidosti paikan päälle. Esimerkiksi VR-lasien avulla voidaan mennä luontoon. 360-kameralla kuvatussa kuvassa katsoja saa päättää, mitä haluaa katsoa eli voi katsoa siihen suuntaan, mihin haluaa, sanoo Huttunen.

Pelillistäminen on hyvä keino aktivoida käyttäjää.

-Asumisyksiköissä katsotaan paljon televisiota, joka on passiivista toimintaa. Sen sijaan pelit aktivoivat aivoja. Vähän kuin lukisi kirjaa, mutta olet mukana tarinassa. Peleissä on usein stigma, mutta me lähdemme koulutuksessa katsomaan niitä mahdollisuuksien kautta. Pelaaminen voi olla jollekin ainoa tärkeä asia, joten sen tuomitseminen ei auta, sanoo Huttunen.

Lue lisää koulutuksesta ja lähde mukaan!

Lisätietoa koulutuksesta:

Milja Forsman
Terveydenhuollon opettaja
milja.forsman@poke.fi
040 643 2747

Ulla Martinmäki
Liikunnan opettaja
ulla.martinmaki@poke.fi
0401292856 (ei txtviestejä)