Avoimet ovet Teknologiatiistaina 26.11.2019

Poken Äänekosken toimipisteissä vietetään jälleen avoimia ovia ja valtakunnallista Teknologiatiistai-tapahtumaa tiistaina 26. marraskuuta klo 9-14. Kaikki alat esittäytyvät Piilolan ja Opinahjon toimipisteissä. Lisäksi Piilolassa toimintaansa esittelevät monet Poken yhteistyöyritykset Teknologiatiistain hengessä, ja Opinahjossa esittäytyvät kaupan alan yritykset.

Päivän aikana Piilolassa ja Opinahjossa vierailee noin 800 yhdeksäsluokkalaista ympäri pohjoista Keski-Suomea. Avoimiin oviin ovat tervetulleita ihan kaikki.

Äänekosken Piilolassa,
Piilolantie 17, esittäytyvät tekniikka, tietotekniikka, logistiikka, ravintola- ja catering -ala, hiusala ja Saarijärven Tarvaalan metsä- ja raskaskoneala.

Äänekosken Opinahjossa,
Opinahjontie 1, esittäytyvät sosiaali- ja terveysala, kasvatus- ja ohjausala, kaupan ja hallinnon ala, Viitasaaren toimipisteen ravintola- ja catering-ala ja logistiikka, Saarijärven Tarvaalan toimipisteen eläintenhoito, maatalous ja ympäristöala.

Esittelemme myös uusimpia digitaalisia oppimisympäristöjämme. Päivän aikana voi kokeilla mm. logistiikka- ja metsäalan simulaattoreita sekä virtuaali- ja hololaseja.

Kutsumme mukaan kaikki ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneet tutustumaan Poken monipuoliseen koulutukseen sekä moderneihin oppimismenetelmiimme.

Olette lämpimästi tervetulleita meille!

Lisätietoja: viestintäsihteeri p. 040 170 6207

Puoti Kultavilja

Puoti on avoinna keskiviikkoisin klo 14-17.30

Myynnissä uutuustuotteita ja vanhoja tuttuja:

 • Ke 6.11. saatavilla taas kysytyt uunituoreet ruisleivät! Tarvaalan keittiön valmistamat 100% ruisleivät koulutilan uuden sadon rukiista.
 • Poken opetusmaatilalta ruisjauhoa ja hunajaa
 • Konneveden myllyn vehnä- ja grahamjauhot
 • Crenoco Greenin palkittuja uutuustuotteita
 • Kalevantulen kynttilöitä syysiltojen iloksi ja lahjaksi

Katso yhteystiedot täältä.

Kultavilja teet

KoskiLAN-tapahtuma tulee taas!

Tapahtuma on avoin kaikille pelaamisesta kiinnostuneille pe 8.11. klo 17-21 (ei ilmoittautumista). Yön yli pelaamaan voivat jäädä kaikki yli 13-vuotiaat. Yöksi jäävien tulee ilmoittautua osoitteessa www.aanekoski.fi/lan ja alle 18-vuotiaat palauttavat paperilla huoltajan luvan. Lue lisää ilmoittautumislinkistä.

Tapahtuman järjestävät:

 • Äänekosken nuorisopalvelut
 • Äänekosken seurakunnan nuorisotyö
 • Äänekosken nuorisovaltuusto ja
 • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto.

Hakijan opas Yhteishaku 2020 on luettavissa sähköisessä muodossa www-sivuillamme. Paperisena se jaetaan peruskouluihin, lukioihin ja kansanopistoihin, TE-palveluihin, kuntien asiointipisteisiin, etsivälle nuorisotyölle, Ohjaamoihin ja kirjastoihin.

Hakijan oppaassa esitellään Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa keväällä 2020 oleva koulutustarjontamme.  Tarjolla on 16 perustutkintoa ja VALMA-koulutus.  Perustutkintoja on monipuolisesti kaupan ja hallinnon, palvelujen, terveys- ja hyvinvointialojen, maa- ja metsätalouden, ympäristön, tekniikan sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilta.

Oppaan jakelevat logistiikan opiskelijamme. Jakelu toimii erinomaisena oppimistehtävänä reittien ja aikataulujen suunnitteluineen ja toteuttamisineen.

Selaa tästä: Hakijan opas 2020

Hakijan opas 2020

 

Massiivipuuelementeistä rakennettu omakotitalo on tulevaisuuden ekologinen tapa tehdä taloja

Poken rakennusalan perustutkinnon opiskelijat rakentavat omakotitaloa Laukaaseen CLT-elementeistä. Talo on ensimmäinen oppilaitostyönä valmistuva massiivipuuelementtitalo Suomessa.

”Halusimme opettaa opiskelijoille elementtitalon rakentamisen. Rakentamistapa eroaa perinteisestä tavasta niin, että elementit tulevat millimittaisina rakennustyömaalle. Perustukset ja katto tehdään ensin valmiiksi ja ne on mitoitettava tarkkaan”, sanoo opettaja Ismo Permikangas.

Hänen mukaansa Pokella aiotaan jatkossakin opettaa massiivipuurakentamista, koska se on tulevaisuudessa yleistyvä tapa tehdä taloja. Ristiliimatusta puusta tehdyt elementit ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä juuri pitkäikäisyytensä vuoksi.

”Voisi sanoa, että nämä talot ovat hiilinieluja juuri kestävyytensä vuoksi, sillä puu pysyy paikallaan pitkään eikä vapauta hiiltä ilmakehään. Elementtitaloissa on puuta saman verran kuin hirsitaloissa”, sanoo Permikangas.

Kerrostaloja ja julkisia rakennuksia on jo tehty elementeistä, ja Permikangas uskoo, että ne yleistyvät tulevaisuudessa myös omakotitaloissa.

”Teollinen puurakentaminen on tulevaisuuden mahdollisuus. Oikein hyödynnettynä sillä pystytään alentamaan rakentamisen kustannuksia. Meillä opiskelijat oppivat modernin, tulevaisuuden tavan tehdä taloja”, hän sanoo.

Elementit nostetaan päivässä paikalleen, kun ne tulevat rakennustyömaalle. Siihen mennessä katto on tehty valmiiksi, ja se nostetaan saman tien seinien päälle, jolloin talo on säältä suojattu.

Poke järjestää yhdessä Rakennetaan puusta -hankkeen kanssa Laukaan Lahnajärvellä CLT-talon pystytysnäytöksen tiistaina 5. marraskuuta klo 11.30. Paikalle on opasteet Lahnajärvenkadulta, Laukaa. Tervetuloa seuraamaan näytöstä ja haastattelemaan asiantuntijoita sekä opiskelijoita.

Rakennetaan puusta -hankkeen päätoteuttaja on Metsäkeskus. Hankkeen tavoitteena on edistää teollista puurakentamista Keski-Suomessa. Lue lisää hankkeesta metsakeskus.fi -sivuilta.

Lisätietoja: opettaja Ismo Permikangas, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 707 3398


Tervetuloa Pankkarin Bisnesaamuun torstaina 28.11.2019 klo 8.30-12.00. Tapahtumapaikkana toimii Äänekoski Areena Pankkarin kahvila, Vanha Vaasantie 426, 44100 Äänekoski.

Tapahtumassa viritetään ajatuksia yksilön muutoskykyisyyteen, organisaation kasvuun ja oppimiseen. Bisnesaamussa päivität tietämystäsi Keski-Suomen elinkeinoelämän kuulumisista ja tapaat verkostoa.

Aamupäivän ohjelma:
Klo 8.30-9.00 Aamukahvit. Virittäydy päivään nauttimalla kahvia tai teetä mukavassa seurassa.
Klo 9.00-12.00 Aamupäivän puheenvuoroissa teemoina ovat yksilöiden, organisaatioiden ja alueen muutoskykyisyys, oppiminen ja kasvu.

Esiintyjät

Ulrika Björkstam, valmentaja- kirjailija, GoodCo: Kasvun paikka

Elämä ei aina mene niin kuin sitä itse suunnittelee. Muutokset ja yllättävät tilanteet koettelevat ihmismieltä ja haastavat tapaamme katsoa kohti tulevaa. Mistä muutoskykyisyys, eli resilienssi, kumpuaa? Kuinka kasvattaa muutoskykyisyyttä tiukkojen paikkojen varalle? Miten suhtautua tulevaisuuteen toiveikkaasti muutostenkin keskellä ja pitää omista unelmista kiinni?

Resilienssi antaa ihmisille vahvuutta kohdata ja ottaa vastaan ongelmia, mutta sen osa-alueet ovat elementtejä, joita tulee työyhteisössä rakentaa pitkin matkaa. Kuinka kehittää niin omaa kuin organisaation muutoskykyisyyttä?

Ulrika Björkstam on ratkaisukeskeinen valmentaja ja kirjailija, jonka työn keskiössä ovat resilienssi eli muutoskykyisyys, itsen johtamisen taidot sekä parempi työelämä. Puheenvuoroissaan hän haastaa kuulijansa ajattelemaan, minkälaista tulevaisuutta luomme niin yksilötasolla kuin organisaatioissakin. Lisätietoja: https://www.goodco.fi

Minna Liminka, hyvän työelämänkehittäjä: Jatkuvan oppimisen kulttuuri

Toimintaympäristömme muuttuu jatkuvasti, joten menestymisen yksi tärkeimmistä edellytyksistä on organisaation kyky oppia uutta. Mitkä tekijät vaikuttavat oppimiskykyyn, miten jatkuvan oppimisen kulttuuria rakennetaan arjen keskellä? Minna Liminka on hyvän työelämän kehittäjä, joka on mukana POKEn hallinnoimassa Invest In Staff – IVS -hankkeessa, jota tehdään yhdessä Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan yritysten kanssa. Lisätietoja: https://poke.fi/hankkeet/ivs

Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Keski-Suomen kauppakamari:
Keski-Suomi kasvun maakunta

Millaiselta Keski-Suomen elinkeinoelämä näyttää juuri nyt ja minne ollaan matkalla? Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen avaa puheenvuorossaan Keski-Suomen kasvun näkymiä ja nykytilaa muuttuvassa maailmassa. Hiltunen on monialainen ekspertti, jolla on vahva Keski-Suomen elinkeinoelämän tuntemus. Hiltusella on vankka kokemus muun muassa johtotehtävistä, hankkeiden läpiviennistä ja muutosjohtamisesta. Kauppakamari on yritysten alueellinen, valtakunnallinen ja globaali yhteistyöverkosto. Kauppakamari edistää yritysten toimintaa ja kasvua sekä huolehtii, että yritysten ääni kuuluu. Lisätietoja: www.kskauppakamari.fi/

Pankkarin bisnesaamussa keskustellaan ja inspiroidutaan asiantuntijoiden puheenvuoroista. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille persoonille, organisaatioille ja yrityksille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Pankkarin Bisnesaamu toteutetaan yhteistyössä ÄäneHub, Äänekosken kaupunkin elinvoimayksikkö, Äänekoski Areena Pankkari, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto/Työelämäpalvelut, Keski-Suomen Yrittäjät ja Keski-Suomen kauppakamari kanssa.

Ilmoittaudu mukaan 14.11.2019 mennessä osoitteessa: https://forms.gle/1L7khXY1A1mgGURK8

Äänekosken kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsi Viiskulman kiertoliittymän tai­de­teok­sek­si Jari Suurosen teoksen ”Metsästä nousee kurki”. Voittajan valintaan vaikuttivat tulevan teoksen näyttävyys, toteutuskelpoisuus sekä kaupungin vaakunan he­ral­dii­kan ja sillan kurkiaiheiden huomioiva kokonaisuus, jotka täyttävät kilpailun edellyttämät kestävyys- ja liikenneturvallisuusvaatimukset. Lisäksi perusteluissa mainittiin moderni ote ja se, kuinka metalli on kiinnostavasti yhdistetty luonnonmateriaaliin.

Suuronen haluaa toteuttaa suuren metallisen taideteoksensa yhdessä Poken kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden kanssa.

” Yhtäkkiä välähti, että pyydän nuoria, tulevia metallialan ammattilaisia tekemään tämän kanssani. Poke ja nuoret ovat lähellä sydäntäni, sillä olen myös paikallisessa metallialan neuvottelukunnassa. Lisäksi tarvitsemme Valtralla jatkuvasti uusia metallialan osaajia, joten tätä kauttakin on hyvä tutustua”, sanoo Suuronen.

Pokella pyyntö otettiin vastaan innostuneesti.

”Tämä on opiskelijoille hieno oppimisen mahdollisuus, sillä toteutuksessa tarvitaan monenlaisia tekniikoita ja työvaiheita. Uskon, että innokkaita opiskelijoita löytyy”, sanoo kone- ja tuotantotekniikan opettaja Seppo Pietarila.

Voittajateoksen suunnitellut Jari Suuronen on Äänekosken Taiteilijaseuran jäsen ja töissä Valtran henkilöstöosastolla. Metalli materiaalina on hänelle uusi tuttavuus, mutta kurki lintuna ja sen olemus erityisen tuttu: Suuronen on viettänyt lukemattomat hetket keväisin ja syksyisin mystistä lintua tarkkaillen ja valokuvaten. Valokuvien määrä kurjista on tuhansissa, mutta yhä keväisin kurki kutsuu häntä todistamaan kevään tuloa alaville peltoaukeille kiikarin ja kameran kera.

”Kurki on valtavan kaunis, uljas ja monimuotoinen lintu ja osan siitä yritin saada pysäytettyä tekemääni teokseen kaartelemaan läpi vuoden. Tämä kurki tykkää Äänekoskesta ja jää kaartelemaan kehittyvän kotikuntansa ylle,” Suuronen sanoo.

 

Lisätiedot:

lehtori Seppo Pietarila, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 667 1312

koulutusjohtaja Hannu Pönkä, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 054 9288

vs. kulttuurituottaja Laura-Kristiina Moilanen, Äänekosken kaupunki, laura-kristiina.moilanen@aanekoski.fi, p. 040 186 3276

vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, Äänekosken kaupunki, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi, p. 020 632 3259

 

Jari Suuronen voitti Äänekosken Viiskulman kiertoliittymän taideteoksen suunnittelukilpailun. Hän haluaa toteuttaa taideteoksen yhdessä Poken metallialan nuorten kanssa.

Poke käynnistää ensi syksynä kolme perustutkintoa Laukaan lukion tiloissa

Jos kysyntää on, Poke on valmis lisäämään koulutusta Laukaassa

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke aloittaa ensi syksynä Laukaassa uusina aloina sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon eli lähihoitajakoulutuksen sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon, jossa voi valita sähköasentajan koulutuksen. Lisäksi Poke jatkaa rakennusalan perustutkinnon opetusta, jota on Laukaassa järjestetty jo kuutisen vuotta.

Tutkinnot tulevat auki ensi kevään yhteishaussa nuorille. Jos paikkoja jää vapaaksi, koulutukset tulevat auki myös jatkuvassa haussa aikuisille.

 • Laukaa on Poken suurin omistajakunta ja siksi haluamme laajentaa tarjontaamme siellä. Yksi tehtävämme on viedä koulutusta lähelle opiskelijoita. Lukion laajennus mahdollisti meille hyvät tilat. Yhteistyö Laukaan kunnan kanssa on sujunut hienosti ja he ovat ottaneet meidät myötämielisesti vastaan, sanoo koulutusjohtaja Hannu Pönkä.

Poken haluaa laajentaa toimintaansa Laukaassa myös siksi, että Laukaa on kasvava kunta, jossa on tulevaisuudessakin nuoria. Laukaalaisia nuoria ja aikuisia opiskelee jo nyt runsaasti Poken toimipisteissä Äänekoskella ja Saarijärvellä. Viime kevään yhteishaussa Pokelle haki lähes 50 nuorta eri aloille.

 • Näin aluksi halusimme aloittaa Laukaassa koulutuksia aloille, joilla on tasainen työvoimatarve. Jos kysyntää on, olemme valmiita lisäämään aloja Laukaassa, sanoo Pönkä.

Laukaassa opiskelee tällä hetkellä noin 40 rakennusalan opiskelijaa. Ensi syksynä, kun uudet alat aloittavat, Poken opiskelijoiden määrä nousee jopa 75:een.

Hannu Pönkä on tyytyväinen tiloihin, joita Poke sai Laukaan lukiosta.

 • Meillä on siellä suuret ja nykyaikaiset luokkatilat. Yhdestä kerroksesta saimme tavallaan oman siiven, jossa on kolme 60 neliön luokkaa. Jokaiseen luokkaan mahtuu 25 opiskelijaa.

Poke ja lukio ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Lukion opettajat ovat opettaneet pokelaisille yhteisiä eli yleissivistäviä aineita ja tämä yhteistyö jatkuu myös ensi syksynä. Lisäksi Poken opiskelijat ruokailevat lukiossa.

Suunnitteilla on monenlaista yhteistyötä lukion ja laukaalaisten yritysten kanssa.

 • On tarkoitus pohtia yhteisiä projekteja, kuten esimerkiksi yrittäjyyskasvatusta ja yhteisiä kursseja lukion kanssa. Lisäksi yritysten kanssa aiomme tehdä muun muassa erilaisia oppimispolkuja opiskelijoillemme, sanoo Pönkä.

Laukaaseen siirtyy myös Poken opettajia. Nyt Laukaassa työskentelee kaksi rakennusalan opettajaa. Ensi syksynä heidän lisäkseen Laukaaseen siirtyy sähköalan opettaja Äänekoskelta. Lisäksi tarvitaan yksi sosiaali- ja terveysalan opettaja.

 

Lisätietoja

koulutusjohtaja Hannu Pönkä

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 0400 549 288

Osta syksyyn kahvi ja pulla, POKElle Kokinpuotiin kannattaa tulla!

Tervetuloa nauttimaan erilaisia sadonkorjuu- ym. leivonnaisia. Myös gluteenittomia!

 • Pannukahvi vie muistot menneeseen & erikoiskahvit nykyhetkeen!

Opiskelijoiden kahvio avoinna

 • Tiistaista torstaihin 8.-10.10.
 • klo 11.30 – 13.45
 • Myymälä Kokinpuoti, Piilolantie 17, Äänekoski

Tervetuloa!

Myymälä Kokinpuoti

Nyt on Poken huikea musavideo vihdoin valmis ja ensi-ilta on ollut Instagramissa @meollaanpoke sekä Poken Youtube-kanavalla. Musavideon on käsikirjoittanut, kuvannut ja tuottanut Aava&Bang ja se on tuotettu OPH:n VIRITY_hankkeen rahoituksella. Musavideota ovat olleet ideoimassa myös nuoret itse ja esiintyjät ovat Poken opiskelijoita Saarijärven Tarvaalan luonnonvara-alalta sekä Äänekosken Piilolan ja Opinahjon kampukselta. Musavideo on suunnattu 8.- ja 9.-luokkalaisille ja sen tarkoitus on kertoa, että olemme ylpeitä osaamisestamme Pokella. Meiltä valmistuu joka vuosi 16 perustutkinnosta oman alansa huippuammattilaisia.

Video näkyy tapahtumissa, elokuvateattereissa, some-kanavissa ja Youtubessa. Seuraa kanaviamme!

 

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä 150 000 euroa koulutuksen kehittämiseen puu- ja rakennustuotealan yrityksissä

Uudenlaisella kokeilulla halutaan kehittää yhdessä kumppanuusyritysten kanssa alan ammatillista koulutusta ja saada osaavia työntekijöitä työvoimapulasta kärsiviin yrityksiin

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 150 000 euroa strategiarahaa Ohjaavat mestarit –hankkeeseen, jossa viedään puu- ja rakennustuotealan yrityksiin heille tarpeellista koulutusta ja näin parannetaan yritysten osaavan työvoiman saantia. Pohjoisessa Keski-Suomessa on lukuisia alan yrityksiä, joiden on vaikea löytää ammattitaitoisia työntekijöitä.

 • Meidän on saatava ammatilliset koulutukset mahdollisimman työelämälähtöisiksi. Nyt meillä on mahdollisuus kehittää tätä niin, että saadaan pitkäjänteisempää koulutusta ja kumppanuutta yritysten kanssa. Haluamme myös herättää kiinnostusta alan opiskeluun ja työhön, sanoo hankkeen projektipäällikkö Olavi Piispanen Poken Työelämä- ja yrityspalveluista.

Hankkeessa räätälöidään yrityksiä aidosti hyödyttävä koulutusmalli, jossa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti työpaikalla tapahtuva koulutus eri toimijoiden kanssa. ”Ohjaava mestari” koordinoi koulutuksen toteutusta ja ohjaa ja auttaa koulutettavia sekä työpaikkaohjaajia työpaikalla tapahtuvan koulutuksen toteutuksessa.

 • Uudistunut ammatillinen koulutus antaa yrityksille paremmat mahdollisuudet rekrytoida juuri heille sopivia osaajia, mikä on tärkeää erityisesti työvoimapulasta kärsivillä aloilla. Samaa koulutusmallia tullaan monistamaan eri toimialoille, sanoo Piispanen.

Poke etsii lisää puu- ja rakennusalan yrityksiä kumppaneiksi hankkeeseen. Mukaan ovat jo lupautuneet muun muassa Valwood Oy Karstulasta sekä Kurikka Timber Oy Äänekoskelta.

 • Tämä on mielenkiintoinen hanke. Pääsemme tutustumaan jo opiskeluvaiheessa työntekijään, sillä meille joukkuehenki on tärkeää. Lisäksi toimintamme kehittyy koko ajan, joten työntekijämme tarvitsevat uusia koulutuspalikoita. Minusta tällainen kehitys on yrityksille mahdollisuus. Kannattaa olla itse aktiivinen, niin saa apua työllistämiseen, sanoo yrittäjä Kimmo Valkeinen Valwoodista.

Ohjaavat mestarit –hankkeessa on Poken lisäksi mukana Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä KPEDU ja Järvi-Suomen ammatti-instituutti JAMI. Jokainen oppilaitos sai oman hankerahansa. Tavoitteena on kehittää pohjoisen Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueille rakennustuoteteollisuuden sekä kone- ja metalliteollisuuden pysyvä osaamisverkosto ja samalla​ sitouttaa alueiden yrityksiä kummiyritystoimintaan​. Hanke liittyy myös teknologiateollisuuden valtakunnalliseen kehittämiseen.

Lisätietoja

projektipäällikkö Marko Lahti, Poke, p. 040 564 0940

yrittäjä Kimmo Valkeinen, Valwood Oy, p. 040 702 1224