Poken yhteishaun hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla. Tämän kevään yhteishaussa Pokelle haki yhteensä 675 nuorta, joista ensisijaisia hakijoita oli 373. Tiedot ovat Opetushallituksen ennakkotietoja, ja luvut tarkentuvat vielä. Toisen asteen yhteishaku päättyi tiistaina 18. maaliskuuta.

Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on ilmoittanut ykköstoiveekseen opiskelupaikaksi. Kaikkiaan hakija pystyi hakemaan enintään seitsemään hakukohteeseen.

Hakijoita kiinnostivat tänä vuonna erityisesti maatalous-, sote-, sähkö- ja hiusala. Maatalous-, sote- ja hiusala kasvattivat eniten hakijoita viime vuoteen verrattuna. Sähköala on ollut jo pitkään yksi suosituimpia hakukohteita Pokella.

-Hienoa, että työvoimapulasta kärsivä sosiaali- ja terveysala kiinnostaa. Koko yhteishaun tulos on meidän kannaltamme hyvä. Olemme iloisia siitä, että ammatillinen koulutus kiinnostaa nuoria, sanoo opinto-ohjaaja Maarit Ikonen.

Maatalous- ja metsäala
houkuttelivat Tarvaalaan

Poken Saarijärven Tarvaalan toimipisteessä voi opiskella maatalous- ja metsäalaa sekä hyötyajoneuvomekaanikoksi. Tarvaalan kaikki alat olivat tänä vuonna suosittuja yhteishaussa.

-Nuoriosasteen koulutuksessa olemme saaneet hyviä tuloksia. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä ja uskon, että peruskoulussa oleville on valunut tietoa siitä, että pidämme opiskelijoista hyvää huolta, annamme hyvää opetusta ja myös käytännön tekemistä, jota nuoret kaipaavat. Lisäksi olemme aktiivisesti kertoneet yläkoululaisille opinnoista sekä ottaneet heitä tutustumaan Biotalouskampukseen, sanoo koulutusjohtaja Pekka Janhonen Tarvaalasta.

Hän korostaa, että Keski-Suomessa, ja muuallakin maassa, on nyt ja tulevaisuudessa hyvin työpaikkoja maatalous- ja metsäalalla sekä erilaisten hyötyajoneuvojen kunnossapidon parissa.

-Metsää tarvitaan yhteiskunnan pyörittämiseen. Metsä työllistää Keski-Suomessa ja sen asema näyttää hyvältä alueellamme. Uusia ammattilaisia tarvitaan toimialalle jatkuvasti muun muassa siksi, että aloilta eläköityy väkeä. Maatalousalalla on myös monenlaisia työmahdollisuuksia, vaikka tilojen määrä pieneneekin. Meidän koulutuksemme antavat laajat eväät ja paljon osaamista työelämään. Keski-Suomessa on monia yrityksiä, joiden palvelut ovat hyötyajoneuvojen parissa, ja nämä työllistävät hyvin, myös valtakunnallisesti, koska kalusto liikkuu ympäri maata. Meillä on Tarvaalassa vetovoimaiset tulevaisuuden alat ja opiskelijoita meille tulee laajasti ympäri maakuntaa, sanoo Janhonen.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Lisäksi jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Pokella oli yhteishaussa 15 perustutkintoa oppilaitoksen eri toimipisteissä Äänekoskella, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Laukaassa. Lisäksi TUVA-koulutus eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus järjestetään Äänekoskella, Laukaassa ja Viitasaarella.

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 12.6. Opiskelijaksi valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 26.6. Opetushallitus lähettää sähköisen tuloskirjeen ja paikan vastaanottamislinkin hakijalle. Poke lähettää valintakirjeet sähköisesti siihen luvan antaneille ja muille kirjeitse. Luvan antaneiden valittujen nimet julkaistaan nettisivuilla.

Lisätietoja: opinto-ohjaaja Maarit Ikonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 064 6718

koulutusjohtaja Pekka Janhonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 054 2031

Metsä-Multian oppimispolulla metsäalan opiskelija saa tukea, kannustusta ja harjoittelupaikan. Kun hommansa hoitaa hyvin, on työpaikka odottamassa. Samalla Metsä-Multia löytää itselleen osaavia tulevaisuuden työntekijöitä.

Metsä-Multia Oy on valtakunnan suurimpia yrityksiä metsäkoneurakoinnissa Keski-Suomessa. Yrityksen verkkosivuihin tutustuessa voisi kuitenkin kuvitella olevansa koulutuksen ja työhyvinvoinnin maailmassa. Metsä-Multian sivuilta nousevat esiin vastuullisuusraportti, läpinäkyvyys sekä sellaiset lauseet kuin ”Jokainen henkilö on arvokas sellaisena kuin on” sekä ”Työn- ja muun elämän yhteensovittaminen elämän eri tilanteissa on meille tärkeää”.

Kyseessä onkin siitä erikoinen metsäkonefirma, että sillä on oma koulutusohjelmansa, Metsä-Multian oppimispolku.

– Koneita kyllä riittää, mutta henkilöstö on meidän voimavaramme, asiakassuhteista ja henkilöstöstä vastaava johtaja Kai Laaja sanoo.

Kai (vas.) ja Aki Laaja ovat toisen polven metsäkonealan yrittäjiä. He arvostavat hyviä ja pitkiä työsuhteita ja ovat siksi valmiita panostamaan nuoriin oppimispolun avulla.

Hyvät kokemukset antoivat kannustusta polun jatkamiselle

Oppimispolku sai alkunsa vuonna 2017. Yrityksessä oli kova tarve työntekijöille, ja metsäalan opettajan Jouni Kauppisen avulla järjestetyn ”Training Campin” seurauksena taloon saatiin kymmenen uutta ammattilaista.

Hyvien kokemusten myötä perehdytys- ja koulutuskäytäntö jäi elämään, ja vuosien varrella polulla on astellut jo 18 opiskelijaa.

Heistä 15 on meillä töissä ja 17 on alalla, Kai Laaja kertoo. Yhteensä Metsä-Multialla on työntekijöitä 120.

Viime syksynä oppimispolulla aloitti multialainen Kalle Karja, 16. Hän tuli taloon yläkoulun tet-harjoitteluun ja sitä myöten kesätöihin. Syksyllä Karja aloitti metsäalan opinnot Pokella Tarvaalassa.

– Tuntuu tosi hienolta ja ainutlaatuiselta mahdollisuudelta päästä mukaan, Karja sanoo tyytyväisenä.

Maatilan kasvatti Karja on tottunut puuhaamaan koneiden ja laitteiden kanssa, ja Fordillaan hän on esimerkiksi tehnyt peltotöitä sekä aurannut teitä 4H-yrittäjänä.

– Metsäalasta olen ollut kiinnostunut siitä lähtien kun isovanhempien tilalla tehtiin hakkuut, hän kertoo.

Kalle Karja opiskelee Pokella metsäenergian tuottajaksi.

Haussa hyvät tyypit

Oppimispolku tarkoittaa Kai Laajan ja toimitusjohtaja Aki Laajan mukaan sitä, että opiskelijalle tehdään Metsä-Multialla henkilökohtainen oppimissuunnitelma. Siinä mainitaan esimerkiksi, missä asioissa hän tarvitsee ohjausta. Kokemusta ei tarvitse olla ennestään, päinvastoin.

– Haluamme tänne hyviä tyyppejä, nuorisoa tai alanvaihtajia, joilla on aidosti halua tulla alalle ja kehittyä. Ja jotka haluavat meille töihin, Kai Laaja sanoo.

Laaja painottaa, että opiskelija tulee työyhteisöön tasavertaisena työkaverina, joka saa harjaantua ammattilaisen työparina.

Metsä-Multialla on laskettu yhden palkkalistoille päätyvän opiskelijan kustannukseksi noin 20 000 euroa.

Investoinnin etuna on se, että esimerkiksi firmassa tehtävien harjoittelujen myötä opiskelija kasvaa sisään yritykseen ja on jo valmiiksi oppinut talon tavoille.

– Koneen käsittely opitaan koulussa tiettyyn pisteeseen asti. Haluamme panostaa tähän, jotta opiskelija oppii nopeammin keskimääräiselle tasolle, hän kertoo.

Opiskelijoilta yhteistyö edellyttää Laajan mukaan sitoutumista siihen, että kouluhommat sujuvat ja suuntana on työpaikka Metsä-Multialla.

Koneet ja metsäalan työt ovat kiinnostaneet Kalle Karjaa pienestä pojasta asti. Metsä-Multian oppimispolku on hänen mukaansa hieno ja ainutkertainen mahdollisuus.

Ammattilaiseksi kehittyy, kun kokemusta kertyy

Kalle Karja opiskelee ensimmäistä vuotta, joten pääpaino on kaikille yhteisissä YTO-aineissa, metsäalan teoria-aineissa ja esimerkiksi moottorisahojen käsittelyssä. Metsäkoneen käyttöä harjoitellaan simulaattorissa tai koulun konekentällä.

Alalla on käytäntönä, että valmistuva metsäenergian tuottaja ottaa ensin haltuun korjuuketjusta metsätraktorin eli ajokoneen.

– Ensin harjaannutaan rauhassa ajokoneeseen, viitisen vuotta. Hakkuukoneen kuljettajalla on oltava kokonaisuuksien hallintaa. Hänellä on työssään iso henkinen paine, sillä lakien ja asetusten lisäksi hänen on pystyttävä perustelemaan päätöksiään, Kai Laaja pohtii.

Eikä pelkkä tekninen osaaminen riitä. Metsän myynti on ainutlaatuinen tapahtuma, joka herättää omistajassa tunteita.

– Metsänomistajissa on monenlaisia persoonia, joten kuljettajalla on oltava sosiaalista silmää, Aki Laaja lisää.

Kalle Karja pohtii, että hyväksi konekuskiksi kehittyy kokemuksen myötä.

– Työmaat ovat erilaisia, pitää osata ajatella ja tehdä itse päätöksiä, hän toteaa.

Kalle Karja on työllistänyt itsensä 4H-yrittäjänä muun muassa auraamalla teitä Fordillaan.

Haluatko tarjota oman polun opiskelijoille? Lue lisää yrityspalveluistamme ja ota yhteyttä! Vai kiinnostuitko metsäalasta? Lue lisää metsäalan perustutkinnosta ja kysy alkavista koulutuksista!

Äänekosken Ateriapalvelukeskus Lipstikassa on hyödynnetty Poken koulutuksia. Tärkeää on saada hajallaan oleva työyhteisö saman katon alle ja päivittää osaamista aika ajoin.

On laskiaistiistai, ja Äänekosken Ateriapalvelukeskus Lipstikassa on aamutuimaan keitetty hernekeittoa lähes koko kaupungin jälkikasvulle. Jotta yhteensä 3 300 nälkäistä päiväkotilaista, koululaista ja lukiolaista saa vatsansa täyteen, tarvitaan isoja kauhoja ja kattiloita. Kun sopat on keitetty, hernekeittoa lähtee kuljetukseen kaupungin eri kulmille kouluihin ja päiväkoteihin.

Ruoka-annokset valmistaa Lipstikan 15 henkilön tiimi, mutta ruuan jakamiseen kouluilla ja päiväkodeissa tarvitaan paljon enemmän henkilökuntaa.

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kertoo, että työntekijöitä on yhteensä 43. Jos joku jakelukeittiöissä sairastuu, Lipstikasta lähdetään apuun. Hernekeittoa keittämässä ollut Minttu Nieminen singahtaakin kahvitauon jälkeen Suolahden yhtenäiskoululle lisäkäsiksi.

Minttu Nieminen ja Konsta Jääskeläinen ovat kuumavuorossa ja keittävät päivän hernekeiton.

Laajalle levinnyt porukka saman katon alle

Ison, hajallaan olevan joukon saaminen yhteen on haaste. Ruokapalveluissa työskennellään työyhteisöissä, joissa on useampi työntekijä ja pienemmissä yksiköissä työskennellään yksin.

Tarve kuunnella henkilökunnan toiveita sai Raija Sällisen ottamaan yhteyttä Poken työelämäpalveluihin, ja viime vuonna henkilökunnalle toteutettiinkin useita räätälöityjä koulutuksia juuri oman väen tarpeisiin.

– Meillä on aina osa porukasta erillään muista, ja sen vuoksi on tärkeää että kokoonnutaan yhteen vaihtamaan ajatuksia. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, Sällinen sanoo.

Koulutusten sisältöinä ovat olleet esimerkiksi toimiva työyhteisö, asiakaspalvelu sekä työyhteisön monipuolisuus ja yhteisöllisyys. Myös excelin käyttöön on saatu oppia.

Kokemukset koulutuksista ovat olleet hyvin myönteisiä. Tehtävät ovat käytännönläheisiä ja asioista puhutaan ymmärrettävästi. Eija Tornikosken mielestä kouluttautuminen on tärkeää ja osaamista on päivitettävä aika ajoin.

– Aina saa uusia ajatuksia ja eri näkökulmia omaan tekemiseen. Se on tärkeää ja opettavaista, hän sanoo.

Lipstikan esihenkilö Kirsi Lähteenmäki kertoo koulutuksista

– Usein koulutuksia järjestetään ensin esihenkilöille ja sitten työntekijöille. Nyt on haluttu tietoisesti tehdä juuri toisinpäin, ja se on hyvä juttu, Kirsi Lähteenmäki sanoo.

Esimieskoulutusta toteutetaan mm. henkilöstön koulutuksissa esiin nousseiden tarpeiden pohjalta, sekä muiden tiedossa olevien tarpeiden ja toiveiden pohjalta.

Lipstikan esihenkilö Kirsi Lähteenmäki iloitsee siitä, että koulutuksia on lähdetty toteuttamaan ensin työntekijöille ja vasta sitten esihenkilöille.

Kouluttautuminen tukee hyvinvointia

Suurtalouskeittiössä työskentelee monenlaisia ihmisiä eri taustoilla. Kirsi Lähteenmäen mielestä on erittäin tärkeää ymmärtää toisen työtä ja tuntea oma porukka. Näin työt sujuvat hyvin.

– Täällä ollaan samassa sopassa kukin omalla persoonalla maustettuna, hän nauraa.

Raija Sällinen näkee kouluttautumisen tärkeänä henkilöstön hyvinvoinnin kannalta. Poke läheisenä yhteistyökumppanina on joustava, laadukas ja kilpailukykyinen.

– Henkilöstö on pääoma meidän toiminnallemme. Haluamme pitää henkilöstön hyvinvoinnista huolta, Sällinen summaa.

Jonna Syngelmä kerää maitotuotteita koulun tilaukseen.

Kiinnostuitko henkilöstösi kouluttautumisesta? Lue lisää ja ota yhteyttä työelämäpalveluihimme, niin suunnitellaan teidänkin työyhteisöllenne innostava koulutus!

Tiedote Kouluterveyskyselystä huoltajille

Kouluterveyskysely tuottaa seurantatietoa lasten ja nuorten koetusta terveydestä, hyvinvoinnista, elintavoista, koulunkäynnistä ja opiskelusta. Kyselyä on toteutettu jo vuodesta 1996 alkaen. Kyselyn tuloksia käytetään koulun toiminnan sekä opiskeluhuollon palvelujen kehittämiseen, kansallisen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tietopohjan vahvistamiseen päätöksenteon tueksi sekä tieteellisiin tutkimuksiin.

Kyselyyn osallistuvat perusopetuksen 4. ja 5. luokan ja 8. ja 9. luokan oppilaat, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat sekä TUVA-opiskelijat. Kysely toteutetaan 3.3.–30.4.2025 koko maassa ja siihen osallistutaan oppitunnin aikana. Kyselyyn osallistuminen on vapaaehtoista, eikä kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Kyselyssä ei kysytä oppilaan tai opiskelijan nimeä. Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai pohjoissaameksi. Kouluterveyskyselyn vuoden 2025 lomake on kolmanneksen aiempien vuosien lomakkeita lyhyempi.

Kyselyn tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kaikki aineisto kerätään, tallennetaan, analysoidaan ja raportoidaan ilman suoria tunnistetietoja. Tiedoista huolehditaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Tietoarkistossa. Tutkimus on hyväksytty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuseettisessä työryhmässä.

Henkilötietojen käsittelystä kertovan tietosuojailmoituksen löydät osoitteesta: thl.fi/kouluterveyskysely/tietosuojailmoitus. Huoltaja voi halutessaan kieltää alle 15-vuotiaan lapsen osallistumisen kyselyyn ilmoittamalla siitä lapsen opettajalle.

Jotkut kysymyksistä voivat mietityttää oppilaita tai opiskelijoita. Heitä neuvotaan puhumaan tarvittaessa vanhemmille, opettajille tai opiskeluhuoltopalvelujen työntekijöille.

Lisätietoja Kouluterveyskyselystä

Kouluterveyskyselyn nettisivut: thl.fi/kouluterveyskysely

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous pidetään perjantaina 14.3.2025 klo 15.00 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa perjantaina 28.4.2025 virka-aikana (9-15) sekä ammattiopiston nettisivuilla www.poke.fi.

Ville Kivimäki
kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja