Taitaja9-paikalliskilpailut Viitasaarella ja Äänekoskella 7.11.2024

Yläkoululaisille suunnattu hauska ja toiminnallinen Taitaja9-paikalliskilpailu järjestetään Äänekosken Piilolan ja Viitasaaren yksiköissä 7. marraskuuta. Kilpailut ovat avoimet kaikille alueen 7.-9.-luokkalaisille peruskoululaisille. Päivän aikana joukkueet suorittavat 4-5 tehtävää, jotka liittyvät tekniikan ja liikenteen, kaupan ja hallinnon sekä ravintola- ja catering-alan koulutuksiin.

Äänekoskella tehtävät ovat alojen työsaleissa, jolloin peruskoululaiset pääsevät samalla tutustumaan aitoon opiskeluympäristöön. Viitasaarella kilpailu järjestetään logistiikan hallissa.

Kilpailussa mitataan kädentaitoa ja nokkeluutta ja tutustutetaan ammatilliseen koulutukseen. Kilpailu on mukava tapahtuma, johon osallistuu tänä vuonna yli 80 joukkuetta Viitasaarella että Äänekoskella sanoo opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio.

Kolme parasta joukkuetta kummaltakin paikkakunnalta pääsee aluekilpailuihin Äänekoskelle. Aluekilpailusta kaksi parasta joukkuetta pääsee puolestaan Turkuun valtakunnalliseen finaaliin, joka järjestetään toukokuussa 2025.

Taitaja9 -paikalliskilpailut järjestetään torstaina 7. marraskuuta Äänekoskella Piilolassa (Piilolantie 17) kello 9.30-13 ja Viitasaaren yksikössä (Teollisuustie 12-14) kello 10-13.

Lisätietoja:

Viitasaarella opinto-ohjaaja Sari Paananen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 1735 079

Äänekoskella opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 4859 799

Taitaja9-logo

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous

Kokous pidetään perjantaina 25.10.2024 klo 15.00 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen esityslista liitteineen on luettavissa www.poke.fi – valtuuston pöytäkirjat.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa keskiviikkona 8.11.2024 virka-aikana (9-15) sekä ammattiopiston nettisivuilla www.poke.fi – valtuuston pöytäkirjat

Ville Kivimäki

kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja

Niina Liimatainen teki sen, mistä haaveili ja alkoi yrittäjäksi.

Kaksi vuotta sitten kerroimme Niina Liimataisesta, joka vuosien haaveilun jälkeen toteutti unelmansa ja lähti opiskelemaan eläintenhoitajaksi. Tuolloin hän kertoi innostuneena, kuinka tykkää navettahommista, eikä työ tunnu edes oikein työltä.

Miten opintojen kanssa kävi, mitä Liimataiselle kuuluu nyt?

Konginkankaalla on aurinkoinen syyspäivä, ja LoistoLomituksen yrittäjä ja ainoa työntekijä Liimatainen on käynyt tekemässä aamunavetan Hakolan tilalla. Nyt on useampi tunti aikaa hoitaa omia asioita, kunnes illalla on iltanavetan vuoro.

Liimatainen todellakin toteutti unelmansa, jätti palveluohjaajan työt keittiöalalla ja perusti vuoden alussa lomitusyrityksen. Sen jälkeen ei ole tarvinnut miettiä, mitä tekisi.

– En ole ollut työttömänä yhtään päivää. Enemmän saisi tehdä töitä kuin ehtii, hän kertoo tyytyväisenä.

Nainen kävelee lehmien laitumen vieressä.
Niina Liimatainen nauttii työstään lomittajana – niin paljon, ettei se edelleenkään tunnu työltä. Yrittäjiksi haluavia hän kannustaa: aina kannattaa yrittää, mutta halua ja tahtoa se vaatii.

 

Harjoitteluista töihin

Opiskeluaikana Liimatainen sai järjestymään harjoittelupaikat lähialueen tiloille: Hakolan lypsynavettaan sekä Lamminmäen ja Hiekkaharjun lihakarjatiloille. Se kannatti, sillä nämä maatilat työllistävät nyt Liimataisen lähestulkoon 110-prosenttisesti.

– Tiloilla kannustettiin yrityksen perustamiseen. Vuoden verran mietin, että uskallanko ja osaanko. Kesällä ajatus oli sitten kirkkaana mielessä.

Viime keväänä Liimatainen laittoi sähköpostia tiloille ja tiedusteli, olisiko hänen palveluilleen kysyntää. Vastaus kaikilta tuli muutamassa tunnissa: kyllä!

– Pidimme marraskuussa palaverin täällä meillä ja sovimme asioista. Joulukuun viimeinen päivä sanoin itseni irti kaupungilta, ja tammikuun ensimmäisenä päivänä perustin yrityksen.

Apuja yrityksen perustamiseen hän sai kaupungin yritysasiantuntijalta, ja starttiraha auttoi alussa, kun tuloja ei vielä ollut. Liimatainen kehuu myös verottajan palveluita.

– Verottajalta jopa soitettiin minulle ja kysyttiin, miten on alkanut sujua, hän kehuu.

Nainen silittää lehmää navetassa.
Rapsutukset kuuluvat asiaan.

 

Täydet tunnit

LoistoLomituksella ja kolmella asiakastilalla on käytössään yhteinen google-kalenteri, josta kaikki näkevät Liimataisen työpäivät.

Kohteesta riippuen hän tekee joko päivän kaikki tunnit lihakarjatilalla tai kahden talon navettaa saman päivän aikana. Lehmät kutsuvat aamuin illoin.

– Lihakarjatiloilla voin itse päättää, mihin aikaan aamulla menen töihin. Tykkään kuitenkin mennä aikaisin seitsemäksi, jotta päivällä jää aikaa omille asioille. Ja maitotilalle menen aamuisin puoli kuudeksi, hän kertoo.

Tuntimäärät on etukäteen mietitty ja sovittu, ja työtä riittää – vapaapäiviä on ollut koko vuonna vain muutama!

– Olen tästä vuodesta oppinut, että ensi vuodelle laitan muutaman lomaviikon valmiiksi kalenteriin, hän sanoo.

Tuntien laskutus hoituu kuntien yhteisen maatilayrittäjien laskutuspalvelun kautta. Liimataisen ei ole tarvinnut esimerkiksi hinnoitella itseään, sillä lomittajan tuntipalkka on kaikille sama.

Paperitöissä Liimataista auttaa tuttu kirjanpitäjä.

– Helpottaa, kun asiat tulee hoidettua kerralla oikein, hän sanoo.

 

Omar ja muut persoonat

Eläinten kanssa touhuamisesta on tullut arkea, mutta työstään Liimatainen tykkää. Työpäivät kuluvat talikon varressa, siivoten, rehun ajossa, eläimiä tarkkaillen ja tietoja kirjaten.

Puhelimensa Lely-sovelluksella Liimatainen seuraa Hakolan navetan asukkaiden elämää: maitomääriä, ravinteita, märehtimisaktiivisuutta ja syöntiminuutteja. Yhden lehmän kohdalla lukemat ovat punaisella.

– Se on Omar, joka ei ole käynyt lypsyllä. Omar on jo iäkkäämpi, 7-vuotias ja laiska, Liimatainen naurahtaa.

Lehmät ovat persoonia, ja juuri se on työn suola.

Lomittaja ohjlemoi lypsyrobottia.
Lely Horizon -robotti hoitaa lypsämisen Hakolan tilalla. Lomittajan on osattava käyttää maatilan koneita.

 

Kunto kasvaa

Navetassa tarvitaan myös koneosaamista.

– Konepuoli on mielenkiintoista. Lomittaja tarvitsee esimerkiksi pienkuormaajaa, traktoria ja pyöräkuormaajaa. Nykyajan navetassa ei pärjää, jos ei opettele käyttämään koneita ja laitteita.

Kuluneen vuoden aikana loistolomittaja ei ole ollut vielä yhtään kertaa kipeänä. Kunto on kasvanut talikon varressa, mutta itsestään täytyy pitää huolta.

– Työ on fyysisesti raskasta, päivän aikana voi tulla 35 000 askelta mittariin. Pitäisi muistaa oikeat  työasennot paremmin ja venytellä enemmän, hän toteaa.

Kiinnosttuitko eläintenhoitajan työstä? Lue lisää maatalousalan perustutkinnosta ja hae mukaan!

Hakijan opas 2025

Oppaassa esitellään kevään 2025 yhteishaussa olevat koulutuksemme. Meillä on tarjolla 15 perustutkintoa. Toimipisteemme ovat Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella Opinahjossa ja Piilolassa.

Monipuolisessa tarjonnassamme on kaupan ja hallinnon, palvelualojen, terveys- ja hyvinvointialojen, maa- ja metsätalouden ja tekniikan alojen vaihtoehtoja. Uutena tarjonnassamme on tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa hyvinvointiteknologia-asentajan koulutus ja Äänekoskella Piilolassa sähkö- ja automaatioalalla on mahdollisuus suuntautua tuuli- ja aurinkovoima-asentajaksi. Tutkintokoulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta järjestämme Äänekoskella Opinahjossa, Viitasaarella sekä Laukaassa.

Poken Hakijan opas jaetaan oppilaitoksiin, Ohjaamoihin, etsivälle nuorisotyölle, TE-palveluihin sekä kuntien asiointipisteisiin ja kirjastoihin.

Oppaan Keski-Suomen alueen yhteistyökumppaneille jakelevat logistiikan opiskelijamme harjoitustyönään. Jakelu toimii erinomaisena oppimistehtävänä, jossa opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat jakelureitit ja aikataulut.

Tutustu yhteishaussa oleviin perustutkintoihimme!

Hakijan opas 2025

Hakijan oppaan kansikuva