Biotalouskampuksen joulutapahtuma torstaina 15.12.

  • Koulutusinfo Poken päärakennuksen luokassa 12 klo 13 – 15
  • Puoti Kultavilja avoinna klo 15 – 18.30
  • Tinkimaidon myyntiä navetalla klo 15 – 18, oma astia mukaan
  • Ruokala Tähkässä joulupuuroa klo 18 saakka
  • Joulumyyjäiset päärakennuksen luokassa 12, myyjäisten pöytävaraukset jaana.hintikka(at)poke.fi
  • Lue lisää tapahtumasta jamk.fi-sivuilta.

Joulutapahtuman pisteet avoinna kampuksella klo 16 – 18.30:

Eläinten joulukulkue ja eläinten joulurauhan julistus Sinisen talon takana klo 18.30, kauneimmat joululaulut klo 19 alkaen B-talon juhlasalissa. eläintilat avoinna, metsäkonesimulaattori, kädentaitopisteitä, koulutusalaesittelyjä, myyjäiset, joulukahvila, jouluista tunnelmaa, pukki ja muori.

Tervetuloa tunnelmoimaan!

Yhteistyössä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Poke / Saarijärvi sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti     

Poke ja jamk-biotalouskampus-logot

 

Tarvaalan joulupukki ja muori
Navetan jouluvalaistusta
Tarvaalan suuri joulukuusi

Avoimet ovet Laukaassa 30.11.

Vietämme ensimmäistä kertaa avoimia ovia Laukaan yksikössämme keskiviikkona 30.11. Saamme vieraaksemme Laukaaseen ysiluokkalaisia Sydän-Laukaan, Lievestuoreen ja Vihtavuoren peruskouluista.

Laukaassa esittäytyy sähkö-, rakennus, sosiaali- ja terveys, logistiikka ja luonto- ja ympäristöalan koulutukset. Lisäksi Poken Saarijärven Tarvaalan yksikkö esittelee omia tutkintojaan ja oppilaat saavat tietoa myös Poken Äänekosken tutkinnoista.

POKE Laukaa

Pokella on järjestetty tänä syksynä työnohjausta lähihoitajaopiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksojen työpaikkaohjaajille ja arvioijille. Seitsemän työpaikkaohjaajaa Äänekosken ja Viitasaaren kaupunkien henkilökunnasta on osallistunut koko syksyn kestävään ryhmätyönohjaukseen.

-Haluamme tukea työpaikkaohjaajia ja näyttöjen arvioijia heidän ohjaustyössään. Opiskelijoiden ohjaaminen on vaativaa ja usein kuormittavaa työyhteisöjen arjessa. Ohjaajien tukeminen työnohjauksellisesti lisää motivaatiota ohjaustyöhön. Työnohjauksen avulla voimme yhdessä parantaa ohjauksen laatua sekä tukea opiskelijoiden oppimisprosessia ja tutkinnon suorittamista, sanoo sosiaali- ja terveysalan opettaja ja työnohjaaja Tiina Silvennoinen

Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, ja sitä tehdään koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.

-Olemme puhuneet opiskelijoista ja ohjaamisen haasteista, kuten esimerkiksi ujoista ja erityisen tuen tarpeessa olevista opiskelijoista, väsymyksestä ja hoitoalan vetovoimasta eli miten ohjauksen keinoin saataisiin opiskelijat pidettyä alalla. Ryhmään on muodostunut nopeasti turvallinen ja rento ilmapiiri, mikä on tärkeää. On naurettu paljon, sanoo Silvennoinen.

Myös ryhmäläiset ovat kokeneet työnohjauksen hyväksi.

Tässä heidän kommenttejaan:

”Yllätti positiivisesti. Luulin, että tämä on luentoa, mutta ei ollutkaan.”

”Minulla on vähän kokemusta nuorista opiskelijoista. Täällä olen oppinut asettumaan paremmin heidän asemaansa ja siihen, millainen kynnys uusi työpaikka voi heille olla.”

”Olen ymmärtänyt, että pitää antaa aikaa opiskelijalle, että ei tarvitse osata heti. Asioiden sisäistäminen vie aikaa.”

”Rento, samanhenkinen ilmapiiri.”

”Pienellä kynnyksellä ja luottamuksellisesti voi sanoa kaikkea.”

”Ihanat herkut ja kahvit.”

”Suosittelemme kaikille, jotka ohjaavat opiskelijoita. Kannatti lähteä.”

”Vertaisuus työnohjausryhmässä on ihan parasta.”

Työpaikkaohjaajien työnohjauksen pilotointi on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Osaamisella töihin -hanketta. Lisätietoja hankkeesta https://poke.fi/hankkeet/jatkuva-oppiminen

Lisätietoja: Tiina Silvennoinen, voimavarakeskeinen työnohjaaja, mielenterveys- ja päihdetyön opettaja Tiina Silvennoinen, p. 040 589 6960

 

Työnohjaus sote-ala

Avoimet ovet Teknologiatiistaina 22.11.2022

Poken Äänekosken toimipisteissä vietetään avoimia ovia ja valtakunnallista Teknologiatiistai-tapahtumaa tiistaina 22. marraskuuta klo 9-14.

Kaikki alat esittäytyvät Piilolan ja Opinahjon toimipisteissä. Paikalla on myös yrityksiä esittelemässä toimintaansa.

Päivän aikana Piilolassa ja Opinahjossa vierailee lähemmäs 800 yhdeksäsluokkalaista ympäri pohjoista Keski-Suomea.

Äänekosken Piilola, Piilolantie 17
Toimipisteessä esittäytyvät tekniikan alat, tietojenkäsittely ja tietoliikenne, logistiikka, ravintola- ja catering -ala sekä hiusala.

Äänekosken Opinahjo, Opinahjontie 1
Toimipisteessä esittäytyvät sosiaali- ja terveysala, kasvatus- ja ohjausala, kaupan ja hallinnon ala, Saarijärven Tarvaalan toimipisteen maatalous-, metsä-, raskaskone- ja ympäristöala. Lisäksi Opinahjossa on esillä Viitasaaren toimipisteen koulutuksia.

Avoimiin oviin ovat tervetulleita kaikki ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneet.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan meille!

Avoimet ovet-simulaattori2

Simulaattori

Avoimet ovet-opinahjo

Opinahjon avoimet ovet, toimintapiste liikuntasalissa

Avoimet ovet smoothiebaari

Smoothiebaari

Avoimet ovet parturi-kampaajat

Parturi-kampaajat

Opetusravintola Oppikokki ja myymälä Kokinpuoti

Opetusravintola Oppikokki ja myymälä Kokinpuoti avautuvat tiistaina 29. marraskuuta!

Aukiolo

  • Ravintola ja myymälä ovat avoinna 15.12. saakka.
  • Suljettuna ma-ti 5.-6.12.
  • Oppikokki on avoinna klo 11-13
  • Myymälän avoinna klo 12.30-13.45
  • Oppikokin ruokalista täällä.

Jouluateria

  • Oppikokin perinteinen jouluateria on tarjolla 14.-15.12.
  • Jouluaterian hinta on 35€/henkilö.
  • Menu täällä.

Tervetuloa lounaalle!

Opetusravintola Oppikokki tarjoaa opiskelijoille ravintolatyön oppimisympäristön, jossa harjoitellaan ruuan ja annosten valmistamista, tarjoilun järjestämistä, kattausten tekemistä, ravintolaympäristön somistamista, sekä tietenkin asiakaspalvelua ja tarjoilua.

Yhteystiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Opetusravintola Oppikokki
Piilolantie 17, 44100 Äänekoski
puh. 040 7120 922
oppikokki(at)poke.fi

Oppikokin jouluateriakattaus

Hakuaika on päättynyt.

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä hakee koulutusjohtajaa

 

Johtoryhmän jäsenenä toimivalta koulutusjohtajalta edellytetään kokonaisvaltaista näkemystä ammatillisen koulutuksen kehittämisestä tekniikan, tietojenkäsittely ja tietoliikenteen (ICT) ja palvelualoilta, näyttöjä johtamisesta sekä yhteistyöstä eri organisaatioiden välillä, vahvaa opettaja- ja työkokemusta sekä toimivia työelämäyhteyksiä.

Arvostamme lisäksi ennakkoluulotonta näkemystä uusien opetusmenetelmien ja -teknologioiden hyödyntämisestä ammatillisessa koulutuksessa.

Haettavana oleva henkilö tulee toimimaan Äänekoski Piilolan koulutusalojen, Viitasaaren palvelu- ja tekniikan alojen sekä Laukaan tekniikan alojen koulutusjohtajana.

Viran kelpoisuusehdot ovat opetustoimen henkilöstön (986/1998) mukainen kelpoisuus tekniikan aloille sekä palvelualoille. Palvelussuhteen ehdot määräytyvät Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti (OVTES). Tehtävässä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Valitun on 30 päivän kuluessa valintapäätöksen tiedoksisaannista esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan sekä lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) tarkoittama rikosrekisteriote, joka ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi.

Hakemukset Kuntarekry.fi -järjestelmän kautta:

Kuntarekry.fi

Taitaja9 -paikalliskilpailut järjestettiin Pokella Äänekoskella Piilolassa ja Viitasaaren yksikössä torstaina 3.11.2022. Kilpailuissa kilpailivat alueen 7.-9.-luokkalaisten peruskoululaisten kolmihenkiset Taitaja-joukkueet. Jatkoon Taitaja9-aluekilpailuihin pääsee kolme parasta joukkuetta Äänekoskelta ja Viitasaarelta. Aluekilpailut järjestetään Jyväskylässä tammikuussa.

Taitaja9 finaali järjestetään keväisin valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä. Kaksipäiväinen kilpailu kilpaillaan 17.-18.5.2022 Isomäki Areenalla Porissa

Äänekosken Piilolan Taitaja9-paikalliskilpailujen tulokset

Pokella Piilolassa Taitaja9 -paikalliskilpailuissa Äänekosken koulunmäen yhtenäiskoulun joukkue vei voiton.
Äänekosken tuloslista

Voittajajoukkue

Koulunmäen yhtenäiskoulu/Koulunmäki 9E

  • Aatos Manninen
  • Iiris Kuorinki
  • Veeti Korhonen

2. sija

Lapunmäen yhtenäiskoulu/ Miks’ ei?

  • Otto Paakki
  • Jalmari Tarvainen
  • Leo Tossavainen

3. sija

Koulunmäen yhtenäiskoulu/Mestarit

  • Miko Jäntti
  • Kasper Kuorinki
  • Miska Wacklin

Viitasaaren Taitaja9-paikalliskilpailujen tulokset

Voittajat

TALIAIVOT

  • Melina Hiekkanen
  • Silja Puttonen
  • Anni Paapio

2. sija

MMBP

  • Alina Närhi
  • Aaro Kahilainen
  • Miika Olkkonen

3. sija

KPS

  • Pyry Leppänen
  • Konsta Kröger
  • Sanni Piispanen

Viitasaaren tuloslista

Onnea voittajille!

Kuvia Äänekosken Piilolan kisoista

Voittajat taitaja9
Taitaja9-voittajat Äänekoski 2022
Talotekniikka tehtava
Talotekniikan Taitaja-tehtävä
Kone- ja tuotantotekniikan tehtävä
Kone- ja tuotantotekniikan tehtävä
Ravintola- ja catering-alan tehtävä
Rakennusalan tehtävä
Taitaja9 palkintojenjako Piilolassa Äänekoskella

Poken opiskelijat työllistyvät valmistuttuaan hyvin oman alansa töihin. Tämä kävi ilmi Poken teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin valmistuneiden työllistymistä. Heti opintojen päätyttyä omalle alalle työllistyi 66 prosenttia opiskelijoista. Yhteensä työssä tai yrittäjänä oli 77 prosenttia kaikista vastaajista.

-Tutkimus vahvisti sen, minkä jo tiesimmekin, että töitä on niillä aloilla, joihin me koulutamme nuoria ja aikuisia, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Tutkimuksesta selvisi myös, että suurin osa valmistuneista jää töihin omalle asuinseudulle. Äänekosken seutukunnalla työskentelee 31 prosenttia, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla 34 prosenttia ja Jyväskylän seutukunnalla 34 prosenttia valmistuneista. Osa Jyväskylän seutukunnalle työllistyneistä työskentelee Laukaassa, joka on Poken omistajakunta ja toiminta-aluetta.

-On todella myönteistä, että niin moni jää kuntayhtymän alueelle töihin. Tulos kertoo sen, ettei työvoima valu seutukunnalta muualle. Kun opiskelijan lähialueella on ammatillista koulutusta, ja työssäoppimispaikat ovat myös lähialueille, on erittäin todennäköistä, että hän jää seudulle valmistuttuaan. Lisäksi meillä Pokella on kaikkein paras asiantuntemus työelämän ja koulutuksen suhteen paikallisesti. Valmistuneiden määrillä ja jäämisellä on suuri merkitys työvoiman saatavuuteen pohjoisessa Keski-Suomessa, sanoo Kurkela.

Työllistyneistä 43 prosenttia oli vakituisessa työssä ja 28 prosenttia määräaikaisessa tai osa-aikaisessa työssä. Yrittäjänä toimi 6 prosenttia. Yhteensä työssä tai yrittäjänä oli 77 prosenttia, kun kaksi vuotta sitten tehdyssä samassa tutkimuksessa vastaava luku oli 67 prosenttia. Loput olivat työttöminä, jatkoivat opintojaan tai olivat työvoiman ulkopuolella, kuten vanhempainvapaalla tai varusmiehinä. Viidesosa opintojaan jatkaneista jatkoi niitä ammattikorkeakoulussa.

Työllistyneistä 74 prosenttia oli jo töissä valmistuttuaan ja loput saivat työpaikan 1-3 kuukauden kuluttua valmistumisesta.  Suurin osa, 72 prosenttia, jatkoi aiemmin saamassaan työpaikassa. Näistä puolet oli ollut töissä samassa paikassa opiskelun aikana työssäoppimassa. Oppisopimuksella opiskeli osittain tai kokonaan 40 prosenttia valmistuneista.

Valmistuneet olivat tyytyväisiä saamaansa opetukseen, 96 prosenttia koki saaneensa täysin tai osittain riittävät taidot työelämään.

Vastaajilta kysyttiin myös kehittämisideoita. Osa toivoi lisää työelämäyhteistyötä ja -taitoja, osa enemmän teoriaopintoja. Yrittäjyyteen tähtääviä kursseja toivottiin lisää. Lisäksi toivottiin enemmän vierailijoita kertomaan työelämästä. Vastaajilta kysyttiin myös, minkälaista tukea toivoisi Pokelta valmistumisen jälkeen. 40 prosenttia ei toivonut mitään tukea, 35 prosenttia toivoi tietoa jatkokouluttautumisesta ja 28 prosenttia toivoi apua työpaikan löytämisessä.

-Ammatillista koulutusta syytetään liiasta työelämälähtöisyydestä (esim. Yle 23.10.). Ainakaan meidän tutkimuksemme perusteella se ei pidä paikkaansa, vaan on päinvastoin erinomainen asia. Meidän tärkeimpiä tehtäviämme on olla mahdollisimman työelämälähtöisiä, muuten opiskelijat eivät valmistuttuaan pääse töihin. Pohjoisessa Keski-Suomessa suurin tarve on ammatillisen koulutuksen osaajista. Sama koskee Suomessa muitakin kuntia, lukuun ottamatta suuria kasvukeskuksia, joissa korkeakoulujen rooli korostuu, sanoo Kurkela.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Pokelta valmistuneet perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelijat, ja se toteutettiin tämän vuoden alusta elokuun loppuun mennessä. Vastausmahdollisuuksia olivat sähköinen vastaaminen sekä puhelinhaastatteluun vastaaminen. Tutkimuksessa oli mukana 568 Pokelta valmistunutta opiskelijaa. Vastauksia saatiin 392 eli vastausprosentti oli 69. Tutkimuksen teki Poken tilauksesta Mikko Kesä Oy.

Korkeakouluun haetaan muutaman työvuoden jälkeen

Pokelta menee noin viisi prosenttia opiskelijoista ammattikorkeakouluihin suoraan valmistumisensa jälkeen. Suurin osa haluaa kuitenkin töihin, ja hakee myöhemmin jatko-opintoihin.

-Ymmärrän, että korkeakoulut haluavat lisää opiskelijoita myös ammatillisesta koulutuksesta valmistuneista, mutta meidän tehtävämme on kouluttaa ensisijaisesti suoraan ammattiin. On hyvä, että on mahdollisuus siirtyä aikanaan työelämästä jatko-opintoihin. Meidän opiskelijamme, niin nuoret kuin aikuiset, haluavat kuitenkin ensin ammatin ja meidän tehtävämme on kouluttaa heistä ammattilaisia, jotka löytävät oman alansa työpaikan, sanoo Jouni Kurkela.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 16 77