Poke järjestää valtakunnalliset NYO-verkostopäivät 10.-11. marraskuuta Äänekoskella. Tapahtumaan osallistuu yhteensä 70 nuoriso- ja yhteisöohjaajien kouluttajaa sekä Opetushallituksen ja alan työelämätoimikunnan edustajaa kehittämään koulutusta, kohtaamaan toisiaan ja verkostoitumaan.

Tänä vuonna verkostopäivillä työstetään uudistuvaa kasvatus- ja ohjausalan tutkinnon perustetta. Pääesiintyjänä on nuorisotutkija Antti Maunu, joka puhuu hyvästä ja turvallisesta ohjaamisesta.

Myös Poken eri alojen opiskelijat osallistuvat tapahtuman järjestelyyn. Logistiikan opiskelijat kuljettavat vieraita, kokkiopiskelijat valmistavat juhlapäivällisen, kasvatus- ja ohjausalan opiskelija striimaa esitykset ja visualistit rakentavat Opinahjon vitriineihin katsauksen nuorisotyön eri vuosikymmeniin ja tulevaisuuteen. Keittiöhenkilökunta vastaa lounastarjoilusta. Lisäksi Opinahjon Digiahjossa esitellään uutta pelikasvattajakoulutusta.

-Nuorisotutkija Antti Maunun esitys on erittäin ajankohtainen. Hän puhuu siitä, miten hoidamme opetus- ja ohjaustyötä niin, että opiskelijoilla on turvallinen olo yhteisössä ja että he pystyvät keskittymään opiskeluun. Aihe liittyy kaikkeen yhteiskunnassa tehtävään kasvatus- ja ohjaustyöhön. Mitä paremmin voivia lapsia ja nuoria me ohjaamme, sitä parempaa tulevaisuutta rakennamme meille kaikille, sanoo kasvatus- ja ohjausalan opettaja Tanja Kuitunen.

Antti Maunun esitys on perjantaina 11.10. klo 9.30 Opinahjon auditoriossa, Opinahjontie 1, Äänekoski.

-Verkostopäivillä tehdään myös uutta opetussuunnitelmaa. Tämän työn pohjalta uudet tutkinnon perusteet lähtevät kommenttikierrokselle työelämään ja kaikille oppilaitoksille. Elokuun alussa vuonna 2024 aletaan sitten kouluttaa uusilla perusteilla kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa, sanoo Kuitunen.

Lisätietoja: kasvatus- ja ohjausalan opettajaTanja Kuitunen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 198 5761, tanja.kuitunen@poke.fi

Pokella on oma oma osasto Äänekosken kaupungin järjestämässä Rekrytapahtumassa Äänekosken lukiossa (Kuhnamontie 5).  Tapahtuma järjestetään tiistaina 4. lokakuuta klo 13-15. Paikalla on työnantajia ja eri oppilaitoksia kertomassa opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sinne ovat tervetulleita kaikki.

 

Tilaisuuden ohjelma:

Juontajana toimii omavalmentaja Minna Heinonen.

Klo 13.00 Tilaisuuden avaus, kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Klo 13.10 Vinkkejä työhakuun, Keski-Suomen TE-toimisto Vilja Paavola (asiantuntija)

Klo 13.20-15.00 Lyhyitä infoja/nostaja tapahtumasta, omavalmentaja Minna Heinonen.

 

Rekrytapahtumassa on ilmoitustaulu, jonne työnantajat ovat voineet jättää avoimen työpaikkailmoituksen.

Tule tutustumaan avoimiin työpaikkoihin, opiskelumahdollisuuksiin, työkokeilupaikkoihin, yritysneuvontaan ja alueen työllisyystoimijoihin.

Mukana ovat seuraavat työnantajat: Valtra Oy Ab, Äänekosken kaupunki, Kurikka Timber Oy, Biisoni Oy, Kesport Niskanen /Power Äänekoski, Barona Oy, ABC Hirvaskangas / Keskimaa, Hemcare / JST Konserni, Konnekuljetus Oy ja Kosken Megawatti Oy,

Mukana ovat seuraavat hankkeet: Kykyä työelämään -hanke, Luotsi-hanke / Väentupa ry, Osaajaks-hanke, Kotopaikka 2-hanke, Nuorten työpajatoiminta (Äänekoski), Opsopankki-hanke, Töitä työttömille -hanke / Suolahden työttömät ry ja Jyväskylän maahanmuuttajien osaamiskeskus -hanke (ESR)

Mukana ovat seuraavat oppilaitokset: Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE, Jyväskylän koulutuskuntayhtämä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, Äänekosken lukio, Jyväskylän kristillinen opisto (JKO), Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Avoin yliopisto

Mukana ovat vielä seuraavat työllisyystoimijat: 4H yhdistys, Sovatek ry ja Äänekosken Katulähetys ry

Lisätietoja: Rekrytapahtuma 2022 Äänekoskella (aanekoski.fi)

Meillä alkaa tänä syksynä runsaasti eripituisia koulutuksia työttömille ja työttömyysuhan alla oleville Äänekoskella, Saarijärvellä, Laukaassa, Viitasaarella ja Konnevedellä. Olisiko aikaa opiskella uusi ammatti tai täydentää osaamista?

 • Myynnin ja markkinoinnin koulutuksia, kuten visualisti, markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto, työvälineohjelmat ja työyhteisötaidot sekä yrittäjyyttä kohti -tutkinnon osa
 • Uutuutena pelikasvattajakoulutus
 • Suositun tulevaisuuden teknologiat -koulutuksen uusi ryhmä käynnistyy
 • Asiakaspalvelu, merkonomi, taloushallinto, palkanlaskenta ja kirjanpito
 • Kokki tai ravitsemispalveluissa toimiminen
 • Kiinteistönhoitaja, toimitila- ja laitoshuoltaja
 • Huoneistosaneeraaja
 • Talonrakentaja
 • Putkiasentaja
 • Koneistaja tai levyseppähitsaaja
 • Sähkö- tai automaatioasentaja
 • Prosessinhoitaja
 • Sahaprosessinhoitaja, puuseppä tai teollisuuspuurakentaja
 • Ammatillinen tutkinto valmiiksi. Tämä on sinulle, jonka tutkinto on jäänyt kesken.

 

Lyhytkurssit ja korttikoulutukset ovat hyödyllisiä työnhakutilanteessa.

 • Tulityökorttikoulutus
 • Työturvallisuuskorttikoulutus
 • SPR ensiapukurssi EA1
 • Alkoholilainsäädännön koulutus ja -testi
 • Hygieniapassikoulutus

Lisätietoja ja ilmoittautumiset TE-palvelujen sivulta.

Lisätietoja myös: hakijapalvelut@poke.fi
p. 040 7120 935

www.poke.fi

 

 

HUOM!

Teknisten vaikeuksien vuoksi www-sivujemme koulutushaku ei toimi normaalisti. Kaikki koulutukset löytyvät:

Ilmoittautuminen koulutuksiin

Hyvä työnantaja,

Alle 20-vuotiaiden ilman toisen asteen tutkintoa olevien ammatillista perustutkintoa suorittavien nuorten oppisopimuksiin on saatavilla erillisrahoituksella korotettuja koulutuskorvauksia eri puolilla Suomea.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä jaetaan 5 miljoonaa euroa vuonna 2022 harkinnanvaraista korotusta oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun. Kokeilun toteuttamiseksi on ammatillista koulutusta koskeva asetus väliaikaisesti muutetussa muodossa voimassa 1.1.2022 – 31.12.2024 välisenä aikana (A 1150/2021).

Työnantajalle erillisrahoituksena maksettava koulutuskorvauksen korotus koskee nuorta, joka on oppisopimuksen aloituspäivänä

 • ammatillista perustutkintoa suorittava opiskelija ja
 • on alle 20-vuotias ja
 • ei ole suorittanut ylioppilastutkinnosta annetussa laissa (L 502/2019) tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (L 537/2017) tarkoitettua tutkintoa taikka niitä vastaavaa Ahvenanmaalla suoritettua tai ulkomaista koulutusta.

Rahoitus myönnetään kalenterivuosittain oppilaitoksille ja kullekin oppilaitokselle myönnetty erillisrahoituksen €-määrä määräytyy kohderyhmän nuorten oppisopimusopiskelijoiden aiemmin toteutuneen määrän perusteella.

 • Erillisrahoituksesta maksettava koulutuskorvauksen korotus maksetaan vakiokoulutuskorvauksen lisäksi Poken kohderyhmän alkaviin oppisopimuksiin ajalla 1.9.2022-31.5.2023. Rahoitus on käytössä tuona aikana niin kauan kuin myönnettyä erillisrahaa riittää.
 • Koulutuskorvauksen korotuksen €-määrä/kk tiedotetaan oppisopimuksen solmimisvaiheessa ja se näkyy oppisopimusasiakirjassa.
 • Koulutuskorvauksen korotus maksetaan työnantajalle oppisopimuksen päättyessä käyttöajalla tai käyttöajan 1.9.2022- 31.5.2023 päättyessä.

Työnantaja, jos mielenkiintosi heräsi ja haluat palkata alle 20-vuotiaan nuoren oppisopimuksella, ole yhteydessä Pokelle ja kysy työnantajalle myönnettävistä koulutuskorvauksista.

Pienrakennuksia mittatilaustyönä

Tarvitsisitko pihaasi tai mökillesi roskakatoksen, puuvajan, leikkimökin, ulkohuussin, pyöräkatoksen tai kenties jotain muuta?​

Äänekosken Piilolan rakennusalan opiskelijat aloittavat lähiviikkoina rakentamaan erilaisia pienrakennuksia mittatilaustyönä. Rakennukset valmistuvat Poken rakennushallissa talven aikana ja toimitetaan ja asennetaan paikoilleen keväällä.

Ota yhteyttä opettaja Jussi Kaistoon, puh. 040 6464 621.
Opiskelijoiden rakentamia pienrakennuksia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikkien vuosikurssien kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat lähtivät yhdessä Äänekosken Kapeenkoskelle viettämään yhteistoimintapäivää. Tavoitteena oli tutustua muihinkin kuin oman ryhmän opiskelukavereihin.

-Tavoitteena oli tutustua toisiimme opiskelijoina, opettajina ja ihmisinä. Kun lähdetään pois koululta luontoon, tullaan läheisemmin tutuiksi ja yhteiset pelit ja leikit ryhmäyttävät. Aiemmin näitä retkiä on tehty oman luokan kanssa, mutta nyt päätimme kokeilla yhdessä koko alan kanssa. Se on tärkeää siksikin, että eri vuosikurssien opiskelijat käyvät myös samoja kursseja jossain vaiheessa, sanoo opettaja Tanja Kuitunen.

Yksi syy tapahtumaan oli Kuitusen mukaan myös se, että kouluterveyskyselyssä nousi huoli siitä, miten yhteisö voi.

-Meillä on kasvatus- ja ohjausalalla kaikki työkalut ryhmäyttämiseen. Parhaimmillaan tämmöinen päivä kantaa pitkälle ja tukee hyvää oloa ja turvallisuutta opiskeluarjessa, hän sanoo.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelija Jani Kalenius oli tyytyväinen päivään.

– Opiskelukavereihin tutustuu paremmin vapaamuotoisen päivän aikana. Tuntui, että Kapeenkoskella pystyin juttelemaan kaikkien kanssa. Löysin porukasta jopa vanhoja peruskoulukavereita, sanoo Kalenius.

Päivän tavoitteena oli myös oppia omaa alaa. Ensin opiskelijat suunnittelivat koulussa ohjelmaa muille. Suunnitellessa jo ryhmäydyttiin ja tutustuttiin.

-Kaikki suunnittelivat muun muassa oman tavan esitellä oma ryhmänsä. Päivä oli mielestäni turvallinen ohjaustilanne kaikille. On tärkeää joskus lähteä pois kouluympäristöstä, sillä uudessa ympäristössä toimiminen tukee välitöntä vuorovaikutusta, sanoo Kuitunen.

Myös opettajat olivat valmistelleet oman esityksensä, jossa he esittäytyivät opiskelijoille.

Opiskelijat olivat suunnitelleet lisäksi toiminnallisia ohjauksia, kuten tutustumisharjoituksia, leikkejä ja tansseja. Kapeenkoskella nähtiin muun muassa disko ja ihmisbingo.

-Ryhmäytyminen on prosessi, johon kannattaa varata aikaa ympäri vuoden. Aloittavien opiskelijoiden kanssa vietämme vielä omat retkipäivät, sanoo Kuitunen.

-Loistava päivä kaikin puolin. Sain uusia tuttuja, joten nyt kun kävelee koulun käytävällä, on paljon uusia tuttuja , joita tulee moikkailtua ja joiden kanssa tulee juteltua pienemmällä kynnyksellä, sanoo Jani Kalenius.

Kiinnostuitko kasvatus- ja ohjausalasta? Lue lisää lastenohjaajan ja  nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksista ja hae mukaan!

Tule tutustumaan Biotalouskampuksen toimintaan lauantaina 10.9.!

Nähtävää Valtran traktoreista drooneihin ja hevosista mustasotilaskärpäsiin!

 • Eläintilat avoinna yleisölle
 • Puoti Kultavilja avoinna klo 10-15
 • Yritykset ja työnhakijat kohtaavat päivässä Mahdollisuuksien markkinoilla
 • Lähiruokapäivä, lähituotetori Poken keskusympyrässä, päärakennuksen läheisyydessä
 • Simulaattorit Forestorissa
Tervetuloa tutstumaan! Uuraistentie 240, Tarvaala (Saarijärvi).
Saarijärven kaupunki tarjoaa maksuttoman bussikuljetuksen Saarijärven keskustasta. Bussit lähtevät Saarijärven Monitoimitalon/Aarresaaren parkkipaikalta (Sivulantie 6) lauantaina alkaen klo 10. Oman auton voi jättää parkkipaikalle.
Lähtöajat tasatunnein klo 10, 11, 12, 13 ja 14, paluu Biotalouskampukselta klo 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 ja 15.00. HUOM! Bussi pysähtyy mennen tullen Rajalan teollisuusalueella Hyönteiskasvattamolla. Voit jäädä tutustumaan mustasotilaskärpäsiin ja jatkaa tunnin kuluttua matkaa seuraavalla bussilla.
Näytteilleasettajat:
 • Lampaamo
 • Leader Viisari ry
 • Sahinahon hunaja
 • Roppilax
 • Kuukkajärven Kasvimaa
 • Ahontuvan Tarhat
 • MLL Saarijärvi
 • Valtra
 • Benet / Keski-Suomen energiatoimisto
 • Metsä Group
 • InWeb
 • Lähipuoti Elo
 • Saarijärven Maa- ja Kotitalousnaiset
 • Voimavalokuva
 • SPR
 • YmpyräKS, Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuusverkosto
 • Liikelataamo
 • Saarijärven Hevosystäväin seura
Yhteistyössä: Jamk Biotalousinstituutti, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke ja Saarijärven kaupunki