Pokessa ICT-alaa opiskeleva Santeri pääsi jatkoon 16.2. Jyväskylässä Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa. Hän voitti Paras Liikeidea -sarjan yrityksellään Santeridahlia NY.

Jyväskylän aluetapahtumaan osallistui yli 30 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja lähes 80 nuorta. Santerin yritys tuottaa erilaisia 3D-malleja piristämään ja modernisoimaan esimerkiksi yritysten mainontaa.

Palkintoperusteet

Yritys on lähtenyt liikkeelle käytännön ongelmasta ja tunnistanut hyvin kohderyhmänsä. Markkinassa runsaasti potentiaalia, taloudellinen kannattavuus nähtävissä ja skaalautuvuutta löytyy.

Paljon onnea Santeri! Juhlakahvit juotiin Äänehubissa maanantaina 20.2.

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa.

 

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaminen antaa monipuoliset valmiudet ja osaamisen esimiestyöhön, työryhmän työskentelyn ohjaamiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Koulutus soveltuu lähiesimiestyötä tällä hetkellä tekeville ja niille, jotka ovat vasta siirtymässä esimiestehtäviin. Tutkinnon suorittamisen aikana opiskelijan työtehtäviin pitää sisältyä esimiestehtäviä.

Opinnot voit suorittaa kokonaan myös etäopintoina verkossa ja omalla työpaikallasi käytännön esimiestehtävissä toimien.

Kysy lisää verkko-opintojen käytännön toteutuksesta!

Ota yhteyttä

Mika Sjöberg
puh. 040 567 7974
mika.sjoberg(at)poke.fi

Koulutuskorvaukseen lisärahoitusta

Hyvä työnantaja,

alle 20-vuotiaiden ilman toisen asteen tutkintoa olevien ammatillista perustutkintoa suorittavien nuorten oppisopimuksiin saatavilla korotettuja koulutuskorvauksia eri puolilla Suomea

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä jaetaan harkinnanvaraista korotusta oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun.

Työnantajalle maksettava korotettu koulutuskorvaus koskee nuorta, joka on oppisopimuksen aloituspäivänä

 • ammatillista perustutkintoa suorittava opiskelija ja
 • on alle 20-vuotias ja
 • ei ole suorittanut ylioppilastutkinnosta annetussa laissa (L 502/2019) tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (L 537/2017) tarkoitettua tutkintoa taikka niitä vastaavaa Ahvenanmaalla suoritettua tai ulkomaista koulutusta.

Kokeilun toteuttamiseksi on ammatillista koulutusta koskeva asetus väliaikaisesti muutetussa muodossa voimassa 1.1.2022 – 31.12.2024 välisenä aikana (A 1150/2021). Rahoitus myönnetään kalenterivuosittain oppilaitoksille ja €-määrä määräytyy kohderyhmän nuorten oppisopimusopiskelijoiden aiemmin toteutuneen määrän perusteella. Erillisrahoituksen käyttöaika on 31.12.2024 asti. Rahoitus on käytössä Pokella tuona aikana niin kauan kuin myönnettyä erillisrahaa riittää.

 • Lisärahoituksen €-määrä tiedotetaan oppisopimuksen suunnitteluvaiheessa
 • Lisärahoitus maksetaan työnantajalle päätöksen perusteella oppisopimusjakson tai käyttöajan päättyessä 31.12.2024.

Työnantaja, jos mielenkiintosi heräsi ja haluat palkata alle 20-vuotiaan nuoren oppisopimuksella, ole yhteydessä Pokelle,
p. 040 7120 935 tai hakijapalvelut@poke.fi
ja kysy työnantajalle myönnettävistä koulutuskorvauksista.

 

Poke ja Valtra aloittavat yhdessä koneistajan oppisopimuskoulutuksen helmikuussa. Idea koulutuksesta tuli Valtralta, jolla on tarve palkata lisää voimansiirron koneistajia Suolahden tehtaalle, sillä Valtralla halutaan turvata kasvavan kysynnän tuotantokapasiteettia.

-Hienoa, että saamme olla mukana kouluttamassa nykyaikaisille koneille ja laitteille tulevaisuuden tekijöitä. Samalla opimme itse nykyaikaisesta tekniikasta ja siitä, kuinka ala kehittyy koko ajan, sanoo kone- ja tuotantotekniikan lehtori Seppo Pietarila Pokelta.

Opiskelija suorittaa oppisopimuksella kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon. Koulutukseen haetaan Poken nettisivuilta, jonka jälkeen Valtra valitsee jatkoon päässeet haastatteluun. Valtra tekee valittujen kanssa työsopimuksen ja Poke toimii oppisopimuskouluttajana. Opiskelija työskentelee Valtralla, jossa hänellä on työpaikkaohjaaja, ja koulutuksen lähiopiskelupäivät järjestetään Poken tiloissa Äänekoskella. Koulutukseen valitaan noin kymmenen hengen ryhmä.

-Oppisopimuskoulutus kestää vuodesta kahteen riippuen opiskelijan koulutustaustasta ja aiemmasta osaamisesta. Toivomme, että hakijoilla olisi joku koulutus taustalla, esimerkiksi teknisen alan perustutkinto, mutta se ei ole välttämätöntä, sanoo Seppo Pietarila.

Koneistuksen osaajista pulaa

Valtralla idea lähti liikkeelle pitkäaikaisesta työvoimapulasta, erityisesti koneistuksen osaajista on pulaa.

-Meillä on ollut Poken kanssa jo pitkään hyvää yhteistyötä muun muassa nuorten kanssa, joille on rakennettu polku Valtralle opiskeluaikana, mutta nyt haluttiin kokeilla tällaista oppisopimusmallia. Valtran tulevaisuuden näkymät ovat positiivisia ja siksi tarvitsemme työntekijöitä. Lähivuosina on tulossa lisäksi luonnollista poistumaa, kuten eläköitymistä, mikä tuo lisää haasteita, sanoo koneistuksen päällikkö Ismo Luttinen Valtralta.

Hänen mukaansa Valtralla on hyviä kokemuksia ja tuloksia oppisopimuskoulutuksista, muun muassa kahden viime vuoden aikana oppisopimuksella on työllistetty kolme ihmistä.

-Lupaamme työpaikat oppisopimusopiskelijoille. Tulevaisuudesta ei tietenkään koskaan tiedä, mutta nyt tilanne näyttää hyvältä, sanoo Luttinen.

Hän rohkaisee kiinnostuneita hakemaan koulutukseen. Tärkeintä on, että opiskelija on motivoitunut alaan ja oppimishaluinen. Plussaa on, jos hakijalla on aiempaa kosketusta teollisuuteen.

-Meillä on tavoitteena jatkaa oppisopimuskoulutuksia tulevaisuudessakin, koska osaavaa henkilöstöä on erittäin haastavaa löytää, sanoo Luttinen.

Päiväkirjasovellus tukee ohjausta

Pokella on otettu käyttöön uudenlainen päiväkirjasovellus helpottamaan yhteydenpitoa Poken ja Valtran välillä.

-Päiväkirjan avulla olemme paremmin selvillä koululla, mitä opiskelija on työpaikalla oppinut. Sovelluksessa tehdään työpaikkaohjaajalle listaus, mitä opiskelijan pitää tehdä seuraavaksi.  Päiväkirja on ohjauksellinen työkalu, jonka tarkoitus on tukea työpaikkaohjaajaa. Kun tiedämme, mitä opiskelija on työpaikalla oppinut, voimme suunnitella lähipäivät koululla järkevämmin, sanoo Seppo Pietarila.

Valtra on Keski-Suomessa merkittävä työnantaja, jonka Suolahden tehtaalla tuotetaan traktoreita kotimaan tarpeisiin sekä vientiin. Suolahden tehtaalla tuotetaan myös traktoreiden voimansiirtoja paitsi Valtran omaan traktorikokoonpanoon, myös muihin AGCO-konsernin tehtaille ympäri maailman.

Lisätietoja:

kone- ja tuotantotekniikan lehtori Seppo Pietarila, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 667 1312

koneistuksen päällikkö Ismo Luttinen, Valtra, p. 040 641 27 46

https://poke.fi/koulutus/kone-ja-tuotantotekniikan-perustutkinto-valtra-oppisopimus

 

Kesätyö voi olla osa opiskelijan opintoja. Solmi oppisopimus tai koulutussopimus POKEn opiskelijan kanssa.

 • Mahdollisuus työllistää motivoitunut kesätyöntekijä.
 • Opiskelija pääsee tekemään oman alansa töitä ja saa arvokasta työkokemusta.
 • Rakennatte tulevaisuuden työvoimaresurssia.

Oppisopimus

 • Solmit opiskelijan kanssa  määräaikaisen työsopimuksen, jossa työtä on vähintään 25h/vko.
 • Sopimuksen kesto voi olla  1 kk – koko kesän ajaksi.
 • Opiskelija on työsuhteessa ja maksat hänelle alan työehtosopimuksen  mukaisen palkan.
 • Opiskelija ei voi työsuhteisena saada KELAn opiskelijaetuja oppisopimuksen ajalta.
 • Opiskelija on yhteydessä KELAan  oppisopimukseen siirtymisestään ennen oppisopimuksen alkua.
 • Työnantajalle maksetaan 50 €/kk  koulutuskorvausta opiskelijan  ohjaamisesta ja arvioinnista. Kysy myös mahdollisuutta korotettuun koulutuskorvaukseen.
 • Oppisopimus suunnitellaan yhdessä opiskelijan, työpaikan ja  oppilaitoksen kanssa.

Koulutussopimus

 • Solmit POKEn kanssa määräaikaisen koulutussopimuksen.
 • Sopimuksen kesto voi olla muutamasta viikosta koko kesän ajaksi
 • Opiskelija ei ole työsuhteessa, vaan  opiskelijana POKElla ja on oikeutettu
 •  opintotukeen, koulumatkakorvaukseen ja maksuttomaan ateriaan.
 • Opiskelijalle ei makseta palkkaa, opiskelija oppii työssä työnantajan ohjauksessa. Ohjauksesta ei makseta erillistä korvausta työnantajalle.
 • Koulutussopimus suunnitellaan ja tehdään yhdessä työpaikan ja oppilaitoksen kanssa.

Kysy lisää!

hakijapalvelut@poke.fi, puh. 040 7120 935 tai katso www.poke.fi

Varmista yrityksesi tulevaisuuden työvoiman saatavuus!

Tämä tiedote pdf-muotoisena esitteenä tästä:

Haemme kokkia Saarijärven yksikköömme

Poken Saarijärven yksikön opiskelijaruokala Tähkässä on avoinna kokin tehtävä. Opiskelijaruokala Tähkä palvelee Saarijärven Biotalouskampuksen opiskelijoita, henkilökuntaa sekä vieraita.

Työ on 2 vuorossa tapahtuvaa ja päivätuotannon aikana toteutetaan aamupala lähes 100 opiskelijalle, lounas 150-300 opiskelijalle sekä henkilökunnan jäsenelle sekä päivällinen n. 100 opiskelijalle. Tähkässä on myös kahvio avoinna.

Kokin tehtäviin kuuluu ruokien sekä myös erikoisruokavalioiden valmistus. Työpaikalla toteutetaan työvuorojen puitteissa myös tehtävien kierrätystä linjaston hoidon, astiahuollon ja asiakaspalvelun osalla.

Työehdot ja palkkaus määräytyvät KVTES:n mukaan. Koeaika on kuusi (6) kuukautta.
Valitun on toimitettava ennen tehtävän vastaanottamista lääkärintodistus ja lain 504/2002 mukainen nuorten kanssa työskenteleviltä vaadittava rikosrekisteriote 30 päivän kuluessa valintapäätöksestä.

Hakemukset 6.3. klo 10 mennessä Kuntarekry.fi -järjestelmän kautta. Tästä Kuntarekry.fi-sivulle.

Mervi Kontio halusi työhön, jolla on merkitystä. Lähihoitajan opinnot Pokella veivät hänet juuri sinne, keskelle lasten ja nuorten elämää.

Mervi Kontio, 47, tiesi pitkään, että jokin muutos oli tulossa. Kiireinen kaupan ala tulosvaatimuksineen ei tuntunut enää omalta.

– Sanoin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten ensimmäisen kerran ääneen, ettei minua enää kiinnosta kassakone, kertoo Kontio.

Takana oli kymmenen vuotta työtä yrittäjänä kukkakaupassa ja viime vuodet hallinnollisissa tehtävissä kaupan alalla.

Vaati kuitenkin pitkää kypsyttelyä ja oman sisimmän tutkiskelua ennen kuin aika oli oikea alanvaihdokselle. Siinä välissä Kontion neljä lasta ehti kasvaa aikuisiksi 15-vuotiasta kuopusta lukuun ottamatta. Perhe palasi Keski-Suomeen ja Äänekoskelle Rovaniemellä vietettyjen vuosien jälkeen.

Lopulta pandemia koitui Kontion kohtaloksi, hyvällä tavalla.

– Kun korona pysäytti maailman, minäkin pysähdyin. Ajattelin, että nyt minä sen teen. Sanoin itseni irti ja pidin kaikki pitämättömät lomat. Minulla oli kymmenen kuukautta aikaa selvitellä, mitä ryhtyisin tekemään.

Lopulta hän päätti hakea Pokelle opiskelemaan lähihoitajaksi.

 

Kaupan alan kiire ja tuloksen tekeminen jäi taakse. Nyt lähihoitaja Mervi Kontion työhön kuuluu turvallisena aikuisena olemista lapsille ja nuorille.

Miten selviän?

Jos alanvaihdos oli pitkän kypsyttelyn tulos, niin myös opiskelemaan ryhtyminen vaati reipasta mieltä ja rohkeutta.

– Jännitin, miten selviän ja osaanko enää opiskella, kun aikaisemmasta tutkinnosta oli niin kauan aikaa, floristiksi kouluttautunut Kontio kertoo.

Pelot osoittautuivat pian turhiksi. Kontio oli päiväopiskelijana ryhmässä, jossa ikäjakauma oli juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneista yli viisikymppisiin ihmisiin. Kontio kehuu vuolaasti opiskelukavereitaan ja porukan ryhmähenkeä. Kaikki auttoivat ja kannustivat toisiaan, ja erilaiset lähtökohdat saivat aikaan herkullisia keskusteluja.

– Ryhmässämme oli mahtavia nuoria, jotka ravistelivat meitä vanhempia ja antoivat omalle pääkopalle ajateltavaa.

Poken opetukseen Mervi Kontio on myös tyytyväinen. Ja vaikka opinnot lähtivätkin sujumaan hyvin, mitenkään helpolla hän ei päässyt.

– Toki opinnoissa piti nähdä vaivaa. Antoisaa oli sellaisten opettajien kanssa, jotka vaativat meiltä. Esimerkiksi äidinkielen tehtävän opettaja haastoikin tekemään podcastina, ei kirjoittamalla.

Kontio sai opintoihinsa Kelan harkinnanvaraista omaehtoisen opiskelun tukea.

Hyvät harjoittelut

Mervi Kontio erikoistui mielenterveys- ja päihdepuolelle ja valmistui lähihoitajaksi joulukuussa. Hän kertoo olleensa onnekas myös harjoittelupaikkojen suhteen.

– Kiitos opettajien, pääsin harjoitteluun lastensuojelun puolelle. Tiesin alusta asti, että haluan keskelle kriisejä ja kyyneleitä, Kontio sanoo.

Harjoittelu meni niin hyvin, että Kontio on saanut tehdä työvuoroja yksityisissä Wörtti ja Wartti -lastensuojeluyksiköissä siitä lähtien. Hän tekee sijaisuuksia myös esimerkiksi kouluissa. Tällä hetkellä Kontio nauttiikin keikkatyöläisen elämästä, jolloin työvuoroja voi sovitella itselle parhaiten sopiviin aikoihin. Töitä lähihoitajalle riittää.

Ja kun vauhtiin pääsee, niin miksei opintoja voisi jatkaakin? Sosionomin tutkinto saattaa olla seuraava tavoite. Yksi asia kuitenkin on, mistä Mervi Kontio ei enää halua tinkiä.

– Nykyään ymmärtää työyhteisön merkityksen. Hyvässä työyhteisössä on hyvä esimies, ja siellä tuetaan toinen toisiamme, hän pohtii.

Haluatko sinä uusille urille? Meillä on jatkuva haku moniin erilaisiin tutkintoihin.

 

Opetusravintola Oppikokki ja myymälä Kokinpuoti ovat kiinni

Ilmoittelemme kevään myöhemmästä avautumisesta täällä www-sivuillamme.

 

 

Kesäksi hommia? -YouTube-stream pe 3.2. klo 12-14

Tilaisuudessa mukana 10 Pohjoisen Keski-Suomen alueen työnantajaa kertomassa nuorten kesätyömahdollisuuksista.

Tästä mukaan!

https://bit.ly/kesaksihommia

Ohjelma ja aikataulu

klo 12 Tilaisuuden avaus ja streamin katsojien ohjeistus Milja Kemppainen

12.05  Puuhapuisto Veijari, Saarijärvi, Elina Krook

www.puuhapuistoveijari.fi

12.15   Leader Viisari ry, Sanna Kiuru

https://keskisuomenmaaseutu.fi/viisari/tietoa-meista/

12.25 Kiinteistönhoito Varis Oy, Karstula

www.kiinteistonhoitovaris.fi

12.35 K-Supermarket Minttu, Saarijärvi, Satu Viik

www.k-ruoka.fi/k-supermarket-minttu

12.45 Kesäduuni Op:n piikkiin, K-S:n Op, viestintäpäällikkö Pia Saikkonen

www.op.fi/keski-suomi/kesaduuni

13.00 Metsä Wood Oy, Äänekoski Timo Pynnönen

www.metsagroup.com/Kesatyönhaun yhteystiedot

13.10 Äänekosken kaupunki, kaupungin kesätyöt sekä kesäyrittäjyysseteli, Outi Ojanen, kaupungin kesätyöohjaaja

https://www.aanekoski.fi/tyo-ja-yrittaminen/tyollisyyspalvelut/nuorten-kesatyo

13.25 Proavera Oy, Antti Virmanen 

https://avera.fi/

13.35 S-ryhmän kesätyöt, Katja Hyötyläinen

13.45 Saarijärven seurakunta, Sari Tarvainen

www.saarijarvenseurakunta.fi/avoimet-tyopaikat

Tilaisuuden päätös Milja Kemppainen klo 13.55-14.
Muutokset mahdollisia.

Kouluttaudu HR-asiantuntijaksi!

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, henkilöstötyön osaamisala

Kenelle tämä tutkinto sopii?

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon henkilöstöhallinnon osaamisala on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät henkilöstöhallinnon tehtävissä yrityksissä ja organisaatioissa.

Koulutuksen kuvaus

Henkilöstöhallinnon osaamisalan suorittaneella on osaamista erilaisiin henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja työhyvinvointiin liittyviin tehtäviin sekä palvelusuhdeasioiden hoitamiseen. Hän osaa toimia esimiesten tukena ja asiantuntijana henkilöstöasioissa.

Sisältö

Tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

 • Pakollinen tutkinnon osa:
  Vastuualueen liiketoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen
 • Valinnaiset tutkinnon osat, (valitaan kaksi, joista toisen on oltava joko henkilöstötyö tai henkilöstön osaamisen kehittäminen):
  • Henkilöstötyö
  • Henkilöstön osaamisen kehittäminen
  • Kehittämisprojektin suunnittelu ja toteuttaminen
  • Työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittäminen

Koulutuksen ajankohta

Koulutus on alkanut helmikuussa, mutta mukaan pääsee myöhemminkin.

Lisätietoja antaa

Sjöberg Mika
p. 040 567 7974

Ilmoittautuminen

www.poke.fi/koulutus

Oikean koulutuksen löytäminen tehdään helpoksi työnhakijoille

Kevään aikana toimijat järjestävät yhteistyössä kolme erillistä koulutustapahtumaa eri kohderyhmille. Osaamisen puute on usein syynä työttömyyteen.

Keski-Suomessa on lähes 2000 alle 30-vuotiasta työnhakijaa, joilta puuttuu ammatillinen koulutus. Tähän haasteeseen on tartuttu rivakasti keskisuomalaisten työllisyystoimijoiden voimin ja Kohti koulutusta -tapahtumasarjan aloittaa nuorille suunnattu tapahtuma. Nuoret työnhakijat kutsutaan koolle 8.2. kello 15–17 Veturitalleille Jyväskylään osoitteeseen Veturitallinkatu 6.

Kaikissa kevään Kohti koulutusta -tapahtumissa saa tietoa eri vaihtoehdoista opiskella ja lopuksi on mahdollista keskustella omasta tilanteesta oppilaitosten edustajien tai koulutusohjaajien kanssa. Tapahtuman järjestäjät lupaavat auttaa jokaista opiskelusta kiinnostunutta löytämään reitin kohti sopivaa koulutuspaikkaa.

Tapahtumissa saa tukea oman reitin löytämiseksi

Keski-Suomessa Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski, Jämsä, Keuruu ja Saarijärvi kuuluvat valtakunnalliseen työllisyyden kuntakokeiluun. Kuntakokeiluissa tuetaan erityisesti työttömiä työnhakijoita, joiden työnhaku on pitkittynyt erilaisista syistä.

Esimerkiksi lyhytkestoisilla opinnoilla voi olla merkittäviä vaikutuksia sopivan työpaikan löytymiseksi. On myös tärkeää tunnistaa arkielämässä opitut taidot ja miten ne ovat kartuttaneet omaa osaamista. Me aiomme jokaisessa kohtaamisessa luoda työnhakijoille uskoa oman reitin löytämiseksi, Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden koulutuskoordinaattori Emma Saaranen kertoo.

Seuraavat Kohti koulutusta -tapahtumat on kohdennettu maahanmuuttaneille työnhakijoille 22.2. ja yli 30-vuotiaille suomenkielisille työnhakijoille vastaava tapahtuma järjestetään 8.3.

Erityisesti aikuisten työnhakijoiden keskuudessa tietoa palkallisesta oppisopimuskoulutuksesta sekä monipuolisista työvoima- ja RekryKoulutuksista tulisi lisätä. Vaihtoehtoja opiskella on paljon, ja erilaisiin elämäntilanteisiin löytyy ratkaisuja jokaiselle, jolla on tarvetta kehittää tai päivittää omaa osaamistaan, Keski-Suomen TE-palveluiden sidosryhmäasiantuntija Vilja Paavola toteaa.

Lisätietoja tulevista tapahtumista löydät täältä tapahtumien tarkentuessa: Tapahtumat (osaajaks.fi).

Tapahtumiin saavat osallistua kaikki koulutuksen vaihtoehdoista kiinnostuneet.

Lisätietoja:

Emma Saaranen
koulutuskoordinaattori
Jyväskylän työllisyyspalvelut
p. 040 661 8636

Vilja Paavola
sidosryhmäasiantuntija
Keski-Suomen TE-palvelut
puh. 0295046110