POKEn uusi, valtakunnallisestikin merkittävä osaamiskeskittymä WindSoLab on valmistunut Piilolan kampukselle. POKE kutsuu Ääneseudun yritysten edustajat tutustumaan uuteen osaamiskeskittymään sekä uusiutuvien energioiden kunnossapidon koulutusmahdollisuuksiin keskiviikkona 5. helmikuuta 2025 klo 14-15.30.
WindSoLab tarjoaa yrityksille koulutuksia ja mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa uusiutuvien energioiden kunnossapitoalaan.
Tilaisuudessa WindSoLab-hankkeen henkilökunta esittelee osaamiskeskittymän ja kertoo, mitä tarkoittaa tuulivoiman ja aurinkoenergian kunnossapito ja mitä mahdollisuuksia yrityksille voidaan tarjota.
Hankkeen päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita. Tavoitteena on myös tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä. Lisäksi tavoitteena on laajentaa ja monipuolistaa POKEn oppimisympäristöjä vastaamaan tämän toimialan ja alueen yritysten osaamistarpeita.
Osoite: Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE, Piilolantie 17, C-siipi, 44100 Äänekoski
Lisätietoja:
Seppo Pietarila, p. 040 667 1312
Antero Leppänen, p. 040 670 0907
Matkalla yrittäjäksi -valmennus alkaa tammikuussa Karstulassa sekä verkossa
Unelmoitko yrittäjyydestä tai oman osaamisesi myymisestä?
Lähde mukaan Matkalla yrittäjäksi -valmennuksiin! Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä ja oman osaamisen myymisestä kiinnostuneille Pohjoisessa Keski-Suomessa.
Järjestämme vuoden 2025 aikana kolme Matkalla yrittäjäksi -valmennusohjelmaa. Ensimmäinen valmennusohjelma käynnistyy tammikuussa Karstulassa ja verkossa, ja siihen ovat tervetulleita kaikki yrittäjyydestä ja oman osaamisen myymisestä kiinnostuneet Pohjoisessa Keski-Suomessa. Valmennusohjelmia tullaan toteuttamaan vuoden 2025 aikana myös Viitasaarella/Pihtiputaalla sekä Äänekoskella. Valmennusohjelman maksuttomat tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden osallistua joko yksittäiseen tilaisuuteen tai kaikkiin.
Poken opiskelijat kertovat työharjoittelustaan Metsä Groupin Äänekosken tehtailla
”Tarkoitus ei ole laittaa harkkareita siivoamaan nurkkia vaan tekemään oikeita töitä. Tiia on täällä treenaamassa sekä oppimassa työelämän juttuja ja on kyllä pärjännyt hienosti.”
Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan aluekunnossapitoinsinööri Timo Borovkoff antaa vilpittömät kehut korjaamolla kaksi kuukautta työharjoittelussa olleelle Tiia Huuskoselle. Pokella toista vuotta kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Huuskonen on yksi lukuisista nuorista osaajista, joiden harjoittelu Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueella päättyi juuri ennen joululomaa.
”On ollut tosi kivaa ja on saanut tehdä monenlaisia hommia. Ei oikeastaan ole mitään moittimista. Työkaverit on olleet mukavia, on otettu hyvin vastaan, opastettu ja perehdytetty. Miksipä tätä ei tekisi tulevaisuudessa ihan työkseen”, Huuskonen hymyilee.
Ensimmäistä työharjoitteluaan Metsällä suorittanut Huuskonen pääsi raaputtamaan Äänekosken tehdasalueen toiminnan pintaa syksyllä 2023, kun hän osallistui 1 300 muun ihmisen tavoin avoimet ovet -tapahtumaan. Työharjoittelussa arki porttien sisäpuolella on kuitenkin avautunut aivan uudella tavalla.
”Kaikki täällä on niin isoa. En ajatellut, että koneet on näin suuria. Esim. kuivaamo on valtava ja kokonaisuutena pelkästään biotuotetehtaan alue on tosi laaja.”
Työharjoittelijat kulkevat aina jonkun kokeneemman työntekijän matkassa, mutta eivät suinkaan vain seuraa sivusta muiden työntekoa. Huuskonen on esimerkiksi kunnostanut laitteita korjaamolla, ollut huoltopäivinä mukana kentällä ja tehnyt ennakkohuoltoja. Onpa hän ehtinyt tehdä yhden näytönkin opintoihinsa harjoittelun aikana. Jatkosta hänellä on selvä visio.
”Tavoitteena on päästä tänne kesätöihin.”
Opiskelijat innoissaan myös kartonkitehtaalla
”Jokaisesta vuorosta on tullut kehuja, että ovat olleet reippaita, aktiivisia ja oma-aloitteisia. Heti ensimmäisenä työpäivänä tulivat paikalle reippaasti tervehtien ja tutustumaan ihmisiin. On kyllä ollut mukava opastaa heitä. Hienosti ovat hoitaneet hommansa.”
Kuten Äänekosken kartonkitehtaan osastoinsinööri Anna Maukosen kuvailusta yllä voi päätellä, nuorten osaajien työharjoittelu ei ole sujunut hullummin kartonkitehtaankaan puolella. Prosessiteollisuutta Pokella opiskelevat Tytti Kananen, Antto Mäntynen, Alica Tapper ja Arttu Vertainen työskentelivät 10 viikon harjoittelunsa aikana sekä kartonkikoneella että arkittamossa.
”Hyvin on mennyt! Työyhteisö on ollut mukava, ja se on kiva, että pääsee oikeasti tekemään kaikkea”, Alica Tapper kertoo.
”Minäkin olen kyllä tykännyt. Parasta on ollut se, että omat mielikuvat työstä on täsmänneet. Tämä on ollut ihan oman tuntuista hommaa”, Tytti Kananen toteaa.
Kananen, Mäntynen, Tapper ja Vertainen ovat kaikki kolmannen vuoden opiskelijoita ja valmistumassa keväällä. Vaikka työharjoittelu Metsällä oli jokaiselle ensimmäinen laatuaan, erityisesti Äänekoskella asuvilla Alicalla ja Artulla oli etukäteen varsin hyvä käsitys, minkälaiseen paikkaan olivatat työharjoitteluun tulossa.
”No joo, mulla on isä täällä töissä ja Alicalla äiti. Samalla kyydillä sitä ollaan isän kanssa kohta töistä pois lähdössä”, Arttu Vertainen myhäilee ja jatkaa sitten omasta harjoittelukokemuksestaan.
”Koulussa mua vielä hieman epäilytti, onko tämä itselle oikea ala. Harkka on osoittanut, että kyllä on.”
Antto Mäntynen on samoilla linjoilla kavereidensa kanssa. Myös hän kertoo harjoittelun sujuneen kaikin puolin hienosti ja kehuu kokeneempia työntekijöitä niin koneella kuin arkittamossa.
”On saatu tehdä asioita ja meihin on luotettu. On ollut myös helppo mennä kysymään, jos on tarvinnut apua. Ja aina on apua saanut.”
Kun keväällä Pokelta valmistuvalta nelikolta tiedustellaan, kuinka moni heistä aikoo hakea kesätöitä Metsältä, on reaktio välitön. Jokaisen käsi nousee saman tien pystyyn.
”Tulevaisuuden osaajien varmistaminen on aivan oleellista Metsä Groupille”
Opiskelijoiden työharjoittelujaksot ovat tärkeitä paitsi opiskelijoille itselleen myös Metsä Groupille. Äänekosken tehdasalueella käy Poken lisäksi harjoittelijoita useista muistakin oppilaitoksista.
Lokakuun ja joulukuun 2024 välisenä aikana Äänekosken kartonkitehtaalla oli yhteensä kuusi harjoittelijaa. Tytti Kananen, Antto Mäntynen, Alica Tapper ja Arttu Vertainen ovat Poken prosessiteollisuuden kolmannen vuoden opiskelijoita. Pokelta harjoittelussa on ollut myös 17-vuotias kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Kosti Kemiläinen. Gradialta harjoittelussa on ollut sähkö- ja automaatioalan ensimmäisen vuoden opiskelija Daniel Pollari. Biotuotetehtaalla harjoittelijoita oli loppuvuonna neljä. Tiia Huuskonen,Tuomas Hämäläinen, Eemeli Sänkiaho ja Eino Taipale ovat kaikki Poken opiskelijoita.
”Oppilaitosyhteistyö ja tulevaisuuden osaajien varmistaminen on aivan oleellista Metsä Groupille. Me haluamme tuoda opiskelun ja työelämän lähelle toisiaan, eli tuoda työelämälähtöisyyttä opintoihin ja näyttää meidän arkea nuorille osaajille. Opiskelijat ovat antaneet palautetta, että tämä konkretisoi hyvin sitä, mitä se työelämä oikeasti on. Opiskelijoiden palaute on meille äärimmäisen arvokasta ja sitä kuunnellaan herkällä korvalla”, kertoo kartonkitehtaan henkilöstöpäällikkö Reetta Punta.
Teksti ja kuvat: Henri Berg
9.1.2025
Kesätyö voi olla osa opiskelijan opintoja ja yritykselle mahdollisuus löytää motivoitunut kesätyöntekijä.
Ohjaatte käytännön työssä nuoria osaaviksi ammattilaisiksi.
Opiskelija pääsee tekemään oman alansa töitä ja saa arvokasta työkokemusta.
Oppisopimus
Solmit opiskelijan kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jossa työtä on vähintään 25h/vko.
Sopimuksen kesto voi olla kuukaudesta muutamaan kuukauteen.
Opiskelija on työsuhteessa ja maksat hänelle alan työehtosopimuksen mukaisen palkan.
Oppisopimus suunnitellaan yhdessä opiskelijan, työpaikan ja oppilaitoksen kesken.
Opiskelija ei voi työsuhteisena saada KELAn opiskelijaetuja oppisopimuksen ajalta.
Opiskelija on yhteydessä KELAan oppisopimukseen siirtymisestään ennen oppisopimuksen alkua.
Koulutussopimus
Solmit POKEn kanssa määräaikaisen koulutussopimuksen opiskelijan työpaikalla opiskelusta.
Sopimuksen kesto voi olla muutamasta viikosta koko kesän ajaksi.
Opiskelija ei ole työsuhteessa, vaan opiskelijana POKElla ja on oikeutettu opintotukeen, koulumatkakorvaukseen ja maksuttomaan ateriaan koulutussopimuksen aikana.
Opiskelijalle ei makseta palkkaa, opiskelija oppii työssä työnantajan ohjauksessa. Ohjauksesta ei makseta erillistä korvausta työnantajalle.
Koulutussopimus suunnitellaan ja solmitaan yhdessä työpaikan ja oppilaitoksen välillä, opiskelija osallistuu suunnitteluun.
Kysy lisää!
hakijapalvelut@poke.fi, puh. 040 7120 935 tai katso www.poke.fi
Varmista yrityksesi työvoiman saatavuus nyt ja tulevaisuudessa!
Pokella opiskelee paljon metsureiksi haluavia. Piia Piilonen innostui alasta häälahjan saatuaan, ja Tommi Pahkala haluaa ymmärtää omaa metsäänsä.
Piia Piilonen on kasvanut maalla Saarijärven Lannevedellä, ja taimien istutus on hänelle tuttua puuhaa jo nuoruudesta. Kun Piia ja hänen puolisonsa saivat häälahjaksi metsää muutama vuosi sitten, kiinnostus metsänhoitoon heräsi uudella tavalla.
– Olimme muuttaneet takaisin kotiseudulle ja tiesimme, että vanhaan metsään on hakkuita suunnitteilla. Menin käymään metsänhoitoyhdistyksellä, sillä halusin ymmärtää enemmän. Sitten se alkoi oikeasti kiinnostaa, hän kertoo.
Piilosen nykyään 4- ja 6-vuotiaat pojat olivat tuolloin pieniä, ja kotihoidontuki oli loppumassa.
– Tiesin, että töitä olisi, mutta en halunnut kolmivuorotyöhön pienten lasten kanssa, lähihoitajaksi aikaisemmin valmistunut Piilonen, 28, kertoo.
Niinpä hän tarttui raivaussahaan ja aloitti metsäalan opinnot Pokella Tarvaalassa. Aluksi suunnitelmissa oli käydä vain Pikaväylä metsuriksi -koulutus, johon kuuluu kaksi tutkinnon osaa.
– Hurahdin, ja päätin käydä koko koulutuksen, hän kertoo.
Omassa tahdissa
Ensimmäinen kevät oli Piilosen mukaan pääosin teoriaopintoja, ja kesällä hän aloitti palkallisen harjoittelun Saarijärven metsänhoitoyhdistyksellä. Ja hups, hän jäi sille tielleen!
Metsuri-metsäpalvelun tuottajan työhön kuuluu vuodenaikojen mukaan taimikonhoitoa, istutusta, ennakkoraivausta sekä nuoren metsän hoitoa ja kunnostusta. Opinnoista on Piilosella jäljellä käytännössä yhteiset tutkinnon osat eli yto-aineet.
– Vien aamulla lapset hoitoon ja saan periaatteessa mennä metsään omien aikataulujen mukaan. Tykkään siitä, että työ on itsenäistä ja saan itse päättää, miten haluan tehdä. Kesän kuumimpina jaksoina tein töitä yöllä, Piilonen kertoo.
Hänen mukaansa raivaussahan työn jälki on palkitsevaa. Metsuri ei suinkaan vedä kaikkea sileäksi, vaan luonnon monimuotoisuudelle täytyy jättää tilaa.
– Raivattavaan alaan jätetään riistatiheikköjä linnuille esimerkiksi kaatuneiden puiden ympärille. Palstalla mitataan koealoja eli on jätettävä tietty määrä puita pystyyn hehtaaria kohden.
Metsurilla pitää olla hyvä fyysinen kunto, jotta raivaussaha pysyy liikkeessä 6-7 tuntia päivässä.
– Pitäisi kuitenkin venytellä, sillä työasento on yksitoikkoinen. Istuttamisen olen opetellut alusta asti molemmilta puolilta.
Vaihtelevaa liikettä Piilonen saa poikiensa kanssa touhutessa sekä tallitöissä. Kotona Kyyrän kylällä asustaa ihmisten lisäksi kolme hevosta ja poni, neljä lammasta, kissa, koira ja lauma kalkkunoita.
Tommi Pahkalan toi Poken metsäalan opintoihin kiinnostus oman metsän hoitamiseen. Autokorjaamossa työskentelevä Pahkala valitsi metsäenergian tuottajan suuntauksen, jossa keskitytään metsäkoneen sekä ajokoneen kuljettamiseen ja huoltoon.
– Aikanaan kun opiskelin nykyiseen ammattiin, metsäpuoli oli myös harkinnassa. Sen aika tuli nyt, Pahkala, 42, sanoo. Opinnot alkoivat tämän vuoden tammikuussa.
Konepuolen sisällöt eli huolto ja korjaaminen ovat asioita, joissa petäjävetisellä Pahkalalla on kovasti hyötyä päivätyöstään autokorjaamolla. Hän on saanut myös hyväksiluettua joitakin aikaisempia suorituksia, esimerkiksi ajoneuvon kuljettamiseen liittyviä direktiivikoulutuksia. Mutta uuttakin opinnoista on löytynyt.
– Luonnonhoitokortin suorittaminen avarsi ajattelua paljon, puulajeja ja kasveja katsoo eri kulmasta. Metsässä kävelee nyt vähän eri silmin ja miettii, mikä on metsäluonnon hoidossa tärkeää, hän kertoo.
Metsäkoneen ohjaamoon hän on myös kiivennyt ensimmäistä kertaa.
– Ensin harjoitellaan simulaattorissa luokassa, ja vasta sitten oikealla koneella. Kuljettajalla on iso vastuu koneella liikkuessaan, sillä metsä on omistajalle arvokas ja tärkeä asia, hän pohtii.
Pahkalalla ei ole mielessä alanvaihto, enemmänkin lisäoppi ja itsensä sivistäminen.
– Urakoilla ollaan yksin ja kaikenlaisissa olosuhteissa kelien armoilla. Metsäkoneen kuljettajana tekee työtä, jossa pitää pärjätä itsensä kanssa, hän sanoo.