Elinkeinoministeri Wille Rydman sanoi juhlapuheessaan WindSoLabin avajaisissa, että WindSoLab-koulutushankkeella on mahdollisuus kehittyä Suomen parhaaksi.

Rydman sanoi, että Keski-Suomi on tärkeä alue Suomen hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymisessä ja Pokella on tärkeä rooli tässä kehityksessä.

Uuden WindSoLab-osaamiskeskittymän avajaisia vietettiin juhlavasti keskiviikkona 29. tammikuuta. Lähes 1,4 miljoonan euron hanke on Poken historian suurin ja sen tavoitteena on kouluttaa aurinko- ja tuulivoimaloiden huolto- ja kunnossapidon ammattilaisia.

Rydman sanoi myös, että hanke on kansainvälisestikin ajankohtainen.

– Puhdas siirtymä on noussut maailmanlaajuisesti yhdeksi tärkeimmistä teollisuuspoliittisista kysymyksistä. Monet maat kilpailevat alan investoinneista.

Rydman totesi, että WindSoLab-hanke tuottaa osaajia, jotka pystyvät vastaamaan puhtaan teollisuuden haasteisiin.

– Keski-Suomi on tärkeä alue Suomen hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymisessä ja täällä on loistavat mahdollisuudet hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä. Keski-Suomessa on vahvaa osaamista ja innovaatioita uusiutuvan energian teknologioissa.

Rydmanin mukaan Keski-Suomessa on vahva perinne oppilaitosten ja yritysten yhteistyöstä.

– Puhdas siirtymä vaikuttaa yritysten osaamistarpeisiin ja työvoiman kysyntään. Osaavan työvoiman saatavuus onkin usein kriittinen tekijä teollisuuden uusiutumiselle ja uusille investoinneille.

– Tarvitsemme tulevaisuudessa käytännönläheisiä monitaitureita. Lisäksi tarvitaan syvempään ymmärrystä siitä, miten uusia teknologioita voidaan soveltaa. Näillä aloilla on pulaa osaavasta työvoimasta.

Rydmanin mukaan vuoteen 2035 mennessä tarvitsemme 200 000 uutta ammattilaista.

– Tulevaisuudessa koulutusta pitää suunnata toimialakohtaisiin tarpeisiin. Tässä korostuu myös paikallisten yrityspalveluiden rooli. Työmarkkinoilla on kasvava tarve asiantunteville huolto- ja kunnossapitoammattilaisille, jotka pystyvät toimimaan uudenlaisella energiasektorilla. Näen, että Poke voi kehittyä alallaan jopa Suomen parhaaksi, sanoi Rydman.

Avajaisissa puhui myös Keski-Suomen Liiton kehittämispäällikkö Outi Leppäkangas. Hän kiitteli rahoittajan edustajana Pokea hyvin käynnistetystä WindSoLab-hankkeesta.

-Kiinnostus on ollut laajaa. Sen näkee pilottikoulutuksen hakijoista, joita oli Äkäslompolosta Hankoon, hän sanoi.

WindSoLab-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Olavi Piispanen (vas.), projektipäällikkö Seppo Pietarila, projektiasiantuntija Antero Leppänen ja XR-asiantuntija Katja Huttunen luotsaavat Äänekoskella uutta osaamiskeskittymää.

 

Nuori, kiinnostuitko alasta? Lue lisää ja hae mukaan yhteishaussa 18.2.-18.3.2025

 

WindSoLab-hanketta rahoittaa Keski-Suomen liitto, joka myönsi osarahoituksen hankkeelle Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF:stä syksyllä 2023. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1 350 000 euroa, ja se on suurin hanke Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän historiassa. Hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

WindSoLab-hankkeen päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita.

Tavoitteena on myös tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä.

Lisäksi tavoitteena on laajentaa ja monipuolistaa POKEn oppimisympäristöjä vastaamaan tämän toimialan ja alueen yritysten osaamistarpeita.

Lisätietoja: projektipäällikkö Seppo Pietarila, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 738 7285

Lisätietoa hankkeesta: https://poke.fi/windsolab/tietoa-windsolab-hankkeesta

Haemme kokkia toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen Saarijärven yksikön opiskelijaruokala Tähkään

Opiskelijaruokala Tähkä palvelee Saarijärven Biotalouskampuksen opiskelijoita, henkilökuntaa sekä vieraita.

Kokin työ on 2 vuorossa tapahtuvaa ja päivätuotannon aikana valmistetaan aamupala lähes 100 opiskelijalle, lounas 150-300 opiskelijalle sekä henkilökunnan jäsenelle sekä päivällinen n. 100 opiskelijalle. Tähkässä on myös kahvio avoinna. Kokin tehtäviin kuuluu ruokien sekä myös erikoisruokavalioiden valmistus. Työpaikalla toteutetaan työvuorojen puitteissa myös tehtävien kierrätystä linjaston hoidon, astiahuollon ja asiakaspalvelun osalla.

Pätevyysvaatimuksena tehtävään on ravintola- ja catering-alan perustutkinto tai vastaava aikaisempi koulutus. Eduksi katsotaan työkokemus suurkeittiöalalta. Lisäksi valittavalla tulee olla hygieniapassi suoritettuna.

Lisätietoja ja hakeminen 14.2.2025 klo 15 mennessä Kuntarekry-palvelun kautta.

Tarvaalan päärakennus
Poken Saarijärven yksikön päärakennus.

 

Poke on mukana ensimmäistä kertaa järjestettävässä, valtakunnallisessa Ammattiosaamisen päivässä, jota vietetään perjantaina 31. tammikuuta. Päivän aikana nostetaan esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja juhlistetaan ammattiosaajia sekä ammattiin opiskelevia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea. Opetusministeri Anders Adlercreutz toimii Ammattiosaamisen päivän suojelijana. Päivän organisoijana toimii AMKE.

Päivään on ilmoittautunut 90 ammatillisen koulutuksen järjestäjää sekä muita ammatillisen koulutuksen piirissä toimivia organisaatioita.(Ja lisää ilmoittautumisia tulee koko ajan).

Päivän aikana on luvassa lukuisia erilaisia toimia, esimerkiksi:

  • Somepostaukset ja videot: Julkaistaan opiskelijatarinoita, osaamisen videoita ja blogikirjoituksia eri somekanavissa.
  • Kirjoitukset ja kolumnit: Julkaistaan rehtorin tai toimitusjohtajan kirjoituksia ja kolumneja.
  • Tapahtumat ja tilaisuudet: Järjestetään rekrytapahtumia, työelämäfestareita, avoimia ovia ja messuja.
  • Yhteistyö ja verkostoituminen: Järjestetään tilaisuuksia, joissa opiskelijat ja työelämä kohtaavat.
  • Koulutusalojen esittelyt: Esitellään eri koulutusalojen toimintaa ja opiskelijoiden arkea.
  • Kampanjat ja kilpailut: Kannustetaan opiskelijoita ja henkilöstöä jakamaan omia tarinoitaan ja osallistumaan kilpailuihin.

Lue lisää >> 

Ammattiosaamisen päivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nostaa esiin ammattiosaamisen ja ammatillisen koulutuksen tärkeyttä ja juhlistaa niitä osaajia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea.

Yhteinen viestimme kuuluu näin: Ammattiosaajat tekevät tulevaisuuden – juhlistetaan osaamista yhdessä!

Me julkaisemme eri kanavilla inspiroivia opiskelijatarinoita. Seuraa some-kanaviamme!

Erä- ja luonto-oppaiden koulutus loppuu Saarijärvellä

Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien säästötoimenpiteiden seurauksena luontoalan ammattitutkintoon johtava koulutus lopetetaan toistaiseksi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa.

Lue lisää: https://okm.fi/-/budjettiriihesta-paatoksia-opetus-ja-kulttuuriministerioon-kohdistuvista-saastoista

Koulutus jatkuu vielä nykyisten opiskelijoiden osalta kevääseen 2026 ja päivitämme kuulumisia Instagramiin: https://www.instagram.com/poke_eraopas/

Lisätiedot: Teemu Nieminen, 040 7496 913 / teemu.nieminen@poke.fi

Lue lisää

Venla Hämäläinen toteutti haaveensa ja lähti opiskelemaan eräoppaaksi. Opinnot ovat vieneet perheenäidin huikeisiin paikkoihin. Lue Venlan tarina!

Kaikkea tätä on onneksi vielä melkein kaksi vuotta aikaa opiskella.” Varhaiskasvatuksen opettaja ja toimittaja Maija Voutilalle viimeinen niitti päätökseen hakeutua eräopintoihin oli jutun tekeminen Venlasta! Lue Maijan mietteistä opintojen alkutaipaleella.

Poimintoja aikaisempien vuosikurssien opinnoista

 

Revontulet loistavat Pöyrisjärven erämaan yössä. Kuvassa yksi oppilaitoksen teltoista, joita voi lainata vaelluksille.

 

Syksyn 2024 rinkkavaellus suuntautui Pöyrisjärven erämaa-alueelle Norjan rajan läheisyyteen. Kuvassa päiväretkeillään ilman rinkkoja upealla Buolžžat-harjualueella.

 

Villiyrttikurssi Tarvaalassa
Keväisin uppoudutaan villiyrttien maailmaan: päivän kestävällä tehokurssilla kerätään yrttejä ja kokkaillaan niistä herkullinen ateria. Ajatuksena on inspiroitua ottamaan yrtit käyttöön jatkossa niin arjessa kuin retkilläkin.

 

Melontavaellus Naarajoella
Etelä-Savon metsien ja soiden keskellä kiemurteleva Naarajoki tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden viedä myös aloittelevan melojan kokemaan erämaatunnelmia. Virtapaikat ovat maltillisia, mutta kalastus- ja melontatunnelmat huippua!

 

Tuntsan talvivaellus
Kevään 2024 talvivaellus suuntautui Tuntsan erämaa-alueelle. Viikon kestävän vaelluksen aikana päästiin myös vierailulle Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden hallinnon alla toimivalle Värriön tutkimusasemalle.

 

Eräopasopiskelijat laavulla Saarijärvellä marraskuussa 2023
Marraskuinen metsä tarjosi noin vuorokauden mittaiselle ”selviytymisharjoitukslle” oivalliset puitteet: pientä pakkasta, havuja laavujen rakentamiseen ja makuualustaksi sekä polttopuuta nuotion pitämiseen yön yli. Tavoitteena oli harjoitella pärjäämään yön yli ilman makuupusseja, telttoja ym.

 

Ruokatarvikkeiden valmistelua kuivatusta varten eräopasopiskelijoiden eräruokakurssilla
Eräruokaviikon ohjelmaan kuuluu oleellisena osana perehtyminen retkiruokien ravintoarvoihin, kuivaamiseen ja käyttämiseen. Tässä opiskelijat valmistelevat ruoka-aineita kuivureihin laitettavaksi Venla Hämäläisen opastuksella.

 

Erä- ja luonto-opasopiskelijoiden erämaavaellus Muotkatuntureilla syyskuussa 2023.
Syksyn 2023 viikon vaellus suuntautui ruskan värjäämien Muotkatunturien erämaa-alueelle. Tunturit tarjosivat monenlaisia säitä rankkasateista auringonpaisteeseen, kuten opettavaiseen vaellukseen kuuluukin! Vaelluksen vetäjänä toimi vasta kuukausi aikaisemmin opintonsa aloittanut opiskelijapari, mutta hienosti sujui!

 

Eräopasopiskelijat retkeilevät Pyhä-Häkissä elokuussa 2023
Ikimetsiensä osalta koko eteläisen Suomen merkittävin kansallispuisto Pyhä-Häkki sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Tarvaalasta. Koulutuksen ensimmäinen maastoyö vietettiin ikihonkien katveessa perehtyen retkeilyn ja luonnontuntemuksen perusasioihin.

 

Tapahtuma, jossa tarjoillaan uusille opiskelijoille lounasta Kolkanlahden rantasaunalla.
Elokuussa 2023 aloittaneiden opiskelijoiden ensimmäisen lähijaksoviikon asiakaskeikkana oli järjestää POKE:n uusille opiskelijanuorille eli noin sadalle henkilölle ryhmäytymispäivän tarjoilut tarjoilut Kolkanlahden rantasaunalla.

 

Valmistujaiskekkereitä juhlittiin keväällä 2023 matkailutila Varjolassa asiakaskeikoista saatujen tuottojen turvin. Aktiviteettina ennen savusaunaa oli mm. muutaman tunnin lenkki sahkömaastopyörillä.

 

Kevään 2023 melontavaellus suuntautui Keiteleelle. Olosuhteet vaihtelivat auringonpaisteesta sateisiin, kuten kevääseen kuuluu ja koivun siitepöly teki rantaan omaa taidettaan. Vaelluksen aikana harjoiteltiin melonnan perustaitoja, kuten kajakkiin kiipeämistä melakellukkeen avulla.

 

Erään opiskelijan motorisoidun ohjelmapalvelun näytössä liikuttiin Majoitus & Kalastus Vonkaleen katamaraanilla Ala-Keiteleellä perehtyen jigi-kalastuksen saloihin.

 

Koulutuksen aikana tehdään vähintään yksi pidempi erämaavaellus, jonka opiskelijat itse suunnittelevat ja ohjaavat. Vuonna 2022 syysvaellus suuntautui Koilliskairaan.

 

Oleellisena osana opintoihin kuuluu luonnontuntemus eli eri eliöryhmien sekä luontotyyppien tuntemus. Paljon jää myös oman opiskelun varaan, missä apuna ovat eri vaiheissa opiskelua olevat oppimistehtävät ja tentit. Tässä ensimmäistä viikkoa opiskeleva ryhmä tutustuu suoluonnon ihmeisiin Pyhä-Häkin kansallispuistossa elokuussa 2021.

 

Suppilovahveroita ja trangia
Luonnonantimia pyritään hyödyntämään retkillä aina mahdollisuuksien mukaan.

 

Valmistautumista kevään pidemmälle hiihtovaellukselle Salamajärven kansallispuistossa maaliskuussa 2023. Talvivarusteisiin ja -välineisiin totuttautuminen aloitetaan jo alkutalvesta, jolloin kokemusta talvisista telttayöpymisistä ja liikkumisesta mm. lumikengillä, suksilla ja ahkioilla tulee riittävästi ennen pidempiä talviretkiä.

 

Eräruokaviikolla harjoitellaan tekemään erilaisia ruokia avotulella. Listalla ovat olleet niin perinteiset loimulohet ja rosvopaistit kuin myös esimerkiksi retkiruokien kuivaus ja käyttö.

 

Koulutukseen kuuluu perustietojen ja -taitojen hankkiminen moottori- ja raivaussahoista sekä mönkijän, moottorikelkan ja mahdollisesti myös traktorin käytöstä.

 

Vapaavalintaisiin opintoihin kuuluvalla hirsikurssilla opit hirrenveiston alkeet ja voit jatkaa aiheen parissa valinnaisiin tutkinnon osiin liittyen esim. rakentamalla laavun tai vaikka hirsipöydän ja -penkit.

 

Erilaiset retkeilyvälineet, kuten retkikeittimet tulevat koulutuksessa tutuiksi. Tässä keitetään pannukahvia ananaspurkista tehdyllä spriikeittimellä.

 

Omien tietojen ja taitojen jakaminen kurssikavereille on erittäin oleellinen osa onnistunutta koulutusta. Tässä kalastukseen syvällisesti perehtynyt kokelas opastaa muita pilkkimisen saloihin Korpilahdella talviaiheisilla rastikoulutuspäivillä helmikuussa 2022.

 

Kajakki- ja inkkarimelonnasta saadaan koulutuksessa perustiedot ja -taidot. Tärkeimpiä harjoituksia aloittevalle melojalle ovat itsensä ja kaverin pelastaminen veden varaan joutumisen jälkeen.

 

Koulutuksen aikana osallistutaan erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Samalla saadaan arvokasta kokemusta niiden suunnittelemisesta ja järjestämistä sekä asiakaspalvelutilanteista. Tässä kurssilaiset tarjoilevat Tarvaalan kampuksen avoimien ovien päivinä lettuja ja kahvia vieraille.

 

Valinnaisissa opinnoissa pääsee työstämään erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten nahkaa.

 

Taulan työstöä sytykemateriaaliksi. Prosessi on monivaiheinen ja alkaa etäjaksolla sopivan taulakäävän etsimisellä. Lähijaksolla tehtävänä on mm. käävän pillistön ja kuoren poistaminen, liottaminen lipeävedessä ja taulan muotoilu litteäksi kuivatusta varten.

 

Valinnaisten tutkinnon osien näytöt ovat useimmiten opiskelijoiden omista projekteista lähteviä ideoita. Tässä näytönantaja opastaa erityisryhmälle lumikenkien asennusta ja käyttöä.

 

Joskus parhaimmatkaan valmistelut eivät riitä, vaan suunnitelmat muuttuvat ja voi joutua jäämään metsään yöksi ilman asianmukaisia varusteita. Tällaisia tilanteita varten harjoitellaan suojan rakentamista luonnonmateriaaleista, nuotion tekemistä maastosta löytyvistä tarpeista sekä hätäravinnon hankkimista.

 

Havulaavu rakennetaan luonnosta löytyvistä tarpeista ja sidotaan vitsaksilla.

 

Kevään 2022 talvivaellus suuntautui Pyhä-Luoston maisemiin. Saimme erittäin hyvää oppia varsin hankalista olosuhteista räntäsateen ja paakkuuntuvan lumen muodossa, mutta aurinkokin näyttäytyi ainakin yhtenä aamuna!

Poke järjestää Taitaja9-aluekilpailut torstaina 13. helmikuuta Äänekosken Piilolan kampuksella. Taitaja9-kilpailut on tarkoitettu peruskoulun 7.-9.-luokkalaisille. Aluekilpailussa kisaa yhteensä 16 joukkuetta, jotka ovat päässeet omista paikalliskilpailuistaan jatkoon Keski-Suomen alueelta.

Poken järjestämistä paikalliskilpailuista aluekilpailuun tulee kolme joukkuetta Viitasaarelta ja kolme Äänekoskelta. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian järjestämistä paikalliskilpailuista aluekilpailuun osallistuu kolme joukkuetta Jämsän alueelta ja seitsemän joukkuetta Jyväskylän alueelta. Kussakin joukkueessa on kolme jäsentä.

Aluekilpailussa joukkueet kisaavat nokkeluutta ja kädentaitoja vaativissa erilaisissa tehtävissä. Kaksi parasta joukkuetta pääsee valtakunnalliseen finaaliin, joka pidetään Turussa 6.-7. toukokuuta. Samassa yhteydessä Turussa järjestetään ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja 2025 -kilpailut.

-Taitaja9-kilpailuilla halutaan tehdä tunnetuksi ammatillista koulutusta peruskoulun yläkoululaisille. Tarkoitus on, että aluekilpailu on mukava ja innostava päivä yläkoululaisille ja että heille tulee  onnistumisen kokemuksia. Kaiken kruunaa kahdelle joukkueelle finaalireissu valtakunnalliseen tapahtumaan Turkuun. Se on ollut vuosittain innostava matka, vähän niin kuin luokkaretki tai palkintomatka, sanoo opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio Pokelta.

Poke järjestää aluekilpailut yhteistyössä Gradian kanssa.

Aluekilpailujen järjestämisvastuu on kiertävä Keski-Suomessa ja ne järjestetään vuoron perään Jyväskylässä, Jämsässä ja Äänekoskella.

Haemme asuntolaohjaajaa

Hakuaika on päättynyt.

Haemme asuntolaohjaajaa Saarijärven Biotalouskampukselle toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen työskentelemään asuntola- ja opiskeluhuollon tiimissä. 

Asuntolaohjaaja vastaa asuntolatoiminnasta osana tiimiä ja osallistuu tarvittaessa moniammatilliseen yhteistyöhön opetushenkilöstön ja opiskeluhuollon toimijoiden kanssa. Työtehtäviin kuuluu mm.:

  • Asuntolan viikko-ohjelman suunnittelu ja toteutus yhteistyössä tiimin kanssa.
  • Yhteydenpito opetushenkilöstön, huoltajien ja muiden sidosryhmien kanssa.
  • Opiskelijakuljetusten järjestäminen.
  • Vapaa-ajan toimintojen suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä opiskelijoiden kanssa.
  • Asuntolan päivittäisiin käytännön asioihin ja huoltoon liittyviä tehtäviä.

Työaika on pääsääntöisesti ma-to klo 15-24 ja tarvittaessa sunnuntaisin. Asuntolatehtäviä hoitaa yhteistyössä kaksi henkilöä.

Tehtävään valittavalta edellytämme:

  • vähintään soveltuvaa toisen asteen ammatillista tutkintoa
  • kokemusta nuorten ja aikuisten ohjaamisesta
  • B-ajokorttia
  • erinomaisia sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja
  • kykyä kohdata nuoria turvallisella, empaattisella ja rakentavalla tavalla
  • valmiutta moniammatilliseen yhteistyöhön ja hyviä ongelmanratkaisutaitoja
  • organisointikykyä ja joustavuutta vaihtelevissa tilanteissa

Arvostamme myös kokemusta kasvatuksellisesta ohjauksesta, harrastustoimintojen vetämisestä sekä positiivista, ratkaisukeskeistä työotetta.

Palkkaus on KVTESin mukainen. Tehtävässä on 6 kk koeaika. Valitun on toimitettava ennen tehtävän vastaanottamista lääkärintodistus ja lain 504/2002 mukainen nuorten kanssa työskenteleviltä vaadittava rikosrekisteriote 30 päivän kuluessa valintapäätöksestä.

Tehtävä on mahdollista aloittaa 3.3.2025 tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoja ja hakeminen 6.2. klo 15 mennessä kuntarekry.fi-palvelun kautta.

Kuntarekry.fi/asuntolaohjaaja

Lisätietoja antaa

Koulutusjohtaja Pekka Janhonen, pekka.janhonen@poke.fi, p. 0400 542 031

POKEn uusi, valtakunnallisestikin merkittävä osaamiskeskittymä WindSoLab on valmistunut Piilolan kampukselle. POKE on kutsunut Ääneseudun yritysten edustajat tutustumaan uuteen osaamiskeskittymään sekä uusiutuvien energioiden kunnossapidon koulutusmahdollisuuksiin keskiviikkona 5. helmikuuta 2025 klo 14-15.30.

WindSoLab tarjoaa yrityksille koulutuksia ja mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa uusiutuvien energioiden kunnossapitoalaan.

Kutsuvierastilaisuudessa WindSoLab-hankkeen henkilökunta esittelee osaamiskeskittymän ja kertoo, mitä tarkoittaa tuulivoiman ja aurinkoenergian kunnossapito ja mitä mahdollisuuksia yrityksille voidaan tarjota.

Hankkeen päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita. Tavoitteena on myös tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä. Lisäksi tavoitteena on laajentaa ja monipuolistaa POKEn oppimisympäristöjä vastaamaan tämän toimialan ja alueen yritysten osaamistarpeita.

Lisätietoja:

Seppo Pietarila, p. 040 667 1312
Antero Leppänen, p. 040 670 0907

Lisätietoa WindSoLab-hankkeesta

WindSolab-logo

Matkalla yrittäjäksi -valmennus alkaa tammikuussa Karstulassa sekä verkossa

Unelmoitko yrittäjyydestä tai oman osaamisesi myymisestä?

Lähde mukaan Matkalla yrittäjäksi -valmennuksiin! Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä ja oman osaamisen myymisestä kiinnostuneille Pohjoisessa Keski-Suomessa.

Järjestämme vuoden 2025 aikana kolme Matkalla yrittäjäksi -valmennusohjelmaa. Ensimmäinen valmennusohjelma käynnistyy tammikuussa Karstulassa ja verkossa, ja siihen ovat tervetulleita kaikki yrittäjyydestä ja oman osaamisen myymisestä kiinnostuneet Pohjoisessa Keski-Suomessa. Valmennusohjelmia tullaan toteuttamaan vuoden 2025 aikana myös Viitasaarella/Pihtiputaalla sekä Äänekoskella. Valmennusohjelman maksuttomat tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden osallistua joko yksittäiseen tilaisuuteen tai kaikkiin.

Tarjolla on:

  • Inspiroivia yrittäjätarinoita
  • Maaseutuyrittäjyyden mahdollisuuksia
  • Työkaluja asiakkaiden tunnistamiseen
  • Vinkkejä digitalisaation hyödyntämiseen yritystoiminnassa

Tule mukaan verkostoitumaan, oppimaan ja löytämään yrittäjyyden polkusi!

Lisätietoa ja ilmoittautumislinkki:

Matkalla yrittäjäksi -valmennus alkaa tammikuussa Karstulassa sekä verkossa – Keski-Suomen Leader-ryhmät.

Matkalla-Yrittäjäksi-banneri

EU-osarahoittama -logo

 Poken opiskelijat kertovat työharjoittelustaan Metsä Groupin Äänekosken tehtailla

Tiia Huuskonen on ollut työharjoittelussa biotuotetehtaalla korjaamolla.

 

”Tarkoitus ei ole laittaa harkkareita siivoamaan nurkkia vaan tekemään oikeita töitä. Tiia on täällä treenaamassa sekä oppimassa työelämän juttuja ja on kyllä pärjännyt hienosti.”

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan aluekunnossapitoinsinööri Timo Borovkoff antaa vilpittömät kehut korjaamolla kaksi kuukautta työharjoittelussa olleelle Tiia Huuskoselle. Pokella toista vuotta kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Huuskonen on yksi lukuisista nuorista osaajista, joiden harjoittelu Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueella päättyi juuri ennen joululomaa.

”On ollut tosi kivaa ja on saanut tehdä monenlaisia hommia. Ei oikeastaan ole mitään moittimista. Työkaverit on olleet mukavia, on otettu hyvin vastaan, opastettu ja perehdytetty. Miksipä tätä ei tekisi tulevaisuudessa ihan työkseen”, Huuskonen hymyilee.

Ensimmäistä työharjoitteluaan Metsällä suorittanut Huuskonen pääsi raaputtamaan Äänekosken tehdasalueen toiminnan pintaa syksyllä 2023, kun hän osallistui 1 300 muun ihmisen tavoin avoimet ovet -tapahtumaan. Työharjoittelussa arki porttien sisäpuolella on kuitenkin avautunut aivan uudella tavalla.

”Kaikki täällä on niin isoa. En ajatellut, että koneet on näin suuria. Esim. kuivaamo on valtava ja kokonaisuutena pelkästään biotuotetehtaan alue on tosi laaja.”

Työharjoittelijat kulkevat aina jonkun kokeneemman työntekijän matkassa, mutta eivät suinkaan vain seuraa sivusta muiden työntekoa. Huuskonen on esimerkiksi kunnostanut laitteita korjaamolla, ollut huoltopäivinä mukana kentällä ja tehnyt ennakkohuoltoja. Onpa hän ehtinyt tehdä yhden näytönkin opintoihinsa harjoittelun aikana. Jatkosta hänellä on selvä visio.

”Tavoitteena on päästä tänne kesätöihin.”

Antto Mäntynen (vas.), Arttu Vertainen, Alica Tapper ja Tytti Kananen kartonkikoneella.

 

Opiskelijat innoissaan myös kartonkitehtaalla

”Jokaisesta vuorosta on tullut kehuja, että ovat olleet reippaita, aktiivisia ja oma-aloitteisia. Heti ensimmäisenä työpäivänä tulivat paikalle reippaasti tervehtien ja tutustumaan ihmisiin. On kyllä ollut mukava opastaa heitä. Hienosti ovat hoitaneet hommansa.”

Kuten Äänekosken kartonkitehtaan osastoinsinööri Anna Maukosen kuvailusta yllä voi päätellä, nuorten osaajien työharjoittelu ei ole sujunut hullummin kartonkitehtaankaan puolella. Prosessiteollisuutta Pokella opiskelevat Tytti KananenAntto MäntynenAlica Tapper ja Arttu Vertainen työskentelivät 10 viikon harjoittelunsa aikana sekä kartonkikoneella että arkittamossa.

”Hyvin on mennyt! Työyhteisö on ollut mukava, ja se on kiva, että pääsee oikeasti tekemään kaikkea”, Alica Tapper kertoo.

”Minäkin olen kyllä tykännyt. Parasta on ollut se, että omat mielikuvat työstä on täsmänneet. Tämä on ollut ihan oman tuntuista hommaa”, Tytti Kananen toteaa.

Kananen, Mäntynen, Tapper ja Vertainen ovat kaikki kolmannen vuoden opiskelijoita ja valmistumassa keväällä. Vaikka työharjoittelu Metsällä oli jokaiselle ensimmäinen laatuaan, erityisesti Äänekoskella asuvilla Alicalla ja Artulla oli etukäteen varsin hyvä käsitys, minkälaiseen paikkaan olivatat työharjoitteluun tulossa.

”No joo, mulla on isä täällä töissä ja Alicalla äiti. Samalla kyydillä sitä ollaan isän kanssa kohta töistä pois lähdössä”, Arttu Vertainen myhäilee ja jatkaa sitten omasta harjoittelukokemuksestaan.

”Koulussa mua vielä hieman epäilytti, onko tämä itselle oikea ala. Harkka on osoittanut, että kyllä on.”

Antto Mäntynen on samoilla linjoilla kavereidensa kanssa. Myös hän kertoo harjoittelun sujuneen kaikin puolin hienosti ja kehuu kokeneempia työntekijöitä niin koneella kuin arkittamossa.

”On saatu tehdä asioita ja meihin on luotettu. On ollut myös helppo mennä kysymään, jos on tarvinnut apua. Ja aina on apua saanut.”

Kun keväällä Pokelta valmistuvalta nelikolta tiedustellaan, kuinka moni heistä aikoo hakea kesätöitä Metsältä, on reaktio välitön. Jokaisen käsi nousee saman tien pystyyn.

”Tulevaisuuden osaajien varmistaminen on aivan oleellista Metsä Groupille”

Opiskelijoiden työharjoittelujaksot ovat tärkeitä paitsi opiskelijoille itselleen myös Metsä Groupille. Äänekosken tehdasalueella käy Poken lisäksi harjoittelijoita useista muistakin oppilaitoksista.

Lokakuun ja joulukuun 2024 välisenä aikana Äänekosken kartonkitehtaalla oli yhteensä kuusi harjoittelijaa. Tytti KananenAntto MäntynenAlica Tapper ja Arttu Vertainen ovat Poken prosessiteollisuuden kolmannen vuoden opiskelijoita. Pokelta harjoittelussa on ollut myös 17-vuotias kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Kosti Kemiläinen. Gradialta harjoittelussa on ollut sähkö- ja automaatioalan ensimmäisen vuoden opiskelija Daniel Pollari. Biotuotetehtaalla harjoittelijoita oli loppuvuonna neljä. Tiia Huuskonen, Tuomas Hämäläinen, Eemeli Sänkiaho ja Eino Taipale ovat kaikki Poken opiskelijoita.

”Oppilaitosyhteistyö ja tulevaisuuden osaajien varmistaminen on aivan oleellista Metsä Groupille. Me haluamme tuoda opiskelun ja työelämän lähelle toisiaan, eli tuoda työelämälähtöisyyttä opintoihin ja näyttää meidän arkea nuorille osaajille. Opiskelijat ovat antaneet palautetta, että tämä konkretisoi hyvin sitä, mitä se työelämä oikeasti on. Opiskelijoiden palaute on meille äärimmäisen arvokasta ja sitä kuunnellaan herkällä korvalla”, kertoo kartonkitehtaan henkilöstöpäällikkö Reetta Punta.

Teksti ja kuvat: Henri Berg

Kesätyö voi olla osa opiskelijan opintoja ja yritykselle mahdollisuus löytää motivoitunut kesätyöntekijä.

  • Ohjaatte käytännön työssä nuoria osaaviksi ammattilaisiksi.
  • Opiskelija pääsee tekemään oman alansa töitä ja saa arvokasta työkokemusta.

Oppisopimus

  • Solmit opiskelijan kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jossa työtä on vähintään 25h/vko.
  • Sopimuksen kesto voi olla kuukaudesta muutamaan kuukauteen.
  • Opiskelija on työsuhteessa ja maksat hänelle alan työehtosopimuksen mukaisen palkan.
  • Oppisopimus suunnitellaan yhdessä opiskelijan, työpaikan ja oppilaitoksen kesken.
  • Opiskelija ei voi työsuhteisena saada KELAn opiskelijaetuja oppisopimuksen ajalta.
  • Opiskelija on yhteydessä KELAan oppisopimukseen siirtymisestään ennen oppisopimuksen alkua.

Koulutussopimus

  • Solmit POKEn kanssa määräaikaisen koulutussopimuksen opiskelijan työpaikalla opiskelusta.
  • Sopimuksen kesto voi olla muutamasta viikosta koko kesän ajaksi.
  • Opiskelija ei ole työsuhteessa, vaan opiskelijana POKElla ja on oikeutettu opintotukeen, koulumatkakorvaukseen ja maksuttomaan ateriaan koulutussopimuksen aikana.
  • Opiskelijalle ei makseta palkkaa, opiskelija oppii työssä työnantajan ohjauksessa. Ohjauksesta ei makseta erillistä korvausta työnantajalle.
  • Koulutussopimus suunnitellaan ja solmitaan yhdessä työpaikan ja oppilaitoksen välillä, opiskelija osallistuu suunnitteluun.

Kysy lisää!

hakijapalvelut@poke.fi, puh. 040 7120 935 tai katso www.poke.fi

Varmista yrityksesi työvoiman saatavuus nyt ja tulevaisuudessa!

Kesätyökampanja 2025, Info A4 työnantajalle

Pokella opiskelee paljon metsureiksi haluavia. Piia Piilonen innostui alasta häälahjan saatuaan, ja Tommi Pahkala haluaa ymmärtää omaa metsäänsä.

Piia Piilonen on kasvanut maalla Saarijärven Lannevedellä, ja taimien istutus on hänelle tuttua puuhaa jo nuoruudesta. Kun Piia ja hänen puolisonsa saivat häälahjaksi metsää muutama vuosi sitten, kiinnostus metsänhoitoon heräsi uudella tavalla.

– Olimme muuttaneet takaisin kotiseudulle ja tiesimme, että vanhaan metsään on hakkuita suunnitteilla. Menin käymään metsänhoitoyhdistyksellä, sillä halusin ymmärtää enemmän. Sitten se alkoi oikeasti kiinnostaa, hän kertoo.

Piilosen nykyään 4- ja 6-vuotiaat pojat olivat tuolloin pieniä, ja kotihoidontuki oli loppumassa.

– Tiesin, että töitä olisi, mutta en halunnut kolmivuorotyöhön pienten lasten kanssa, lähihoitajaksi aikaisemmin valmistunut Piilonen, 28, kertoo.

Niinpä hän tarttui raivaussahaan ja aloitti metsäalan opinnot Pokella Tarvaalassa. Aluksi suunnitelmissa oli käydä vain Pikaväylä metsuriksi -koulutus, johon kuuluu kaksi tutkinnon osaa.

– Hurahdin, ja päätin käydä koko koulutuksen, hän kertoo.

Piia Piilonen nauttii itsenäisestä työstä ulkoilmassa. Työpäivän aikana hän kuuntelee äänikirjoja ja yrittää muistaa juoda vettä riittävästi.

 

Omassa tahdissa

Ensimmäinen kevät oli Piilosen mukaan pääosin teoriaopintoja, ja kesällä hän aloitti palkallisen harjoittelun Saarijärven metsänhoitoyhdistyksellä. Ja hups, hän jäi sille tielleen!

Metsuri-metsäpalvelun tuottajan työhön kuuluu vuodenaikojen mukaan taimikonhoitoa, istutusta, ennakkoraivausta sekä nuoren metsän hoitoa ja kunnostusta. Opinnoista on Piilosella jäljellä käytännössä yhteiset tutkinnon osat eli yto-aineet.

– Vien aamulla lapset hoitoon ja saan periaatteessa mennä metsään omien aikataulujen mukaan. Tykkään siitä, että työ on itsenäistä ja saan itse päättää, miten haluan tehdä. Kesän kuumimpina jaksoina tein töitä yöllä, Piilonen kertoo.

Hänen mukaansa raivaussahan työn jälki on palkitsevaa. Metsuri ei suinkaan vedä kaikkea sileäksi, vaan luonnon monimuotoisuudelle täytyy jättää tilaa.

– Raivattavaan alaan jätetään riistatiheikköjä linnuille esimerkiksi kaatuneiden puiden ympärille. Palstalla mitataan koealoja eli on jätettävä tietty määrä puita pystyyn hehtaaria kohden.

Metsurilla pitää olla hyvä fyysinen kunto, jotta raivaussaha pysyy liikkeessä 6-7 tuntia päivässä.

– Pitäisi kuitenkin venytellä, sillä työasento on yksitoikkoinen. Istuttamisen olen opetellut alusta asti molemmilta puolilta.

Vaihtelevaa liikettä Piilonen saa poikiensa kanssa touhutessa sekä tallitöissä. Kotona Kyyrän kylällä asustaa ihmisten lisäksi kolme hevosta ja poni, neljä lammasta, kissa, koira ja lauma kalkkunoita.

 

Tommi Pahkalan toi Poken metsäalan opintoihin kiinnostus oman metsän hoitamiseen. Autokorjaamossa työskentelevä Pahkala valitsi metsäenergian tuottajan suuntauksen, jossa keskitytään metsäkoneen sekä ajokoneen kuljettamiseen ja huoltoon.

– Aikanaan kun opiskelin nykyiseen ammattiin, metsäpuoli oli myös harkinnassa. Sen aika tuli nyt, Pahkala, 42, sanoo. Opinnot alkoivat tämän vuoden tammikuussa.

Konepuolen sisällöt eli huolto ja korjaaminen ovat asioita, joissa petäjävetisellä Pahkalalla on kovasti hyötyä päivätyöstään autokorjaamolla. Hän on saanut myös hyväksiluettua joitakin aikaisempia suorituksia, esimerkiksi ajoneuvon kuljettamiseen liittyviä direktiivikoulutuksia. Mutta uuttakin opinnoista on löytynyt.

– Luonnonhoitokortin suorittaminen avarsi ajattelua paljon, puulajeja ja kasveja katsoo eri kulmasta. Metsässä kävelee nyt vähän eri silmin ja miettii, mikä on metsäluonnon hoidossa tärkeää, hän kertoo.

Metsäkoneen ohjaamoon hän on myös kiivennyt ensimmäistä kertaa.

– Ensin harjoitellaan simulaattorissa luokassa, ja vasta sitten oikealla koneella. Kuljettajalla on iso vastuu koneella liikkuessaan, sillä metsä on omistajalle arvokas ja tärkeä asia, hän pohtii.

Pahkalalla ei ole mielessä alanvaihto, enemmänkin lisäoppi ja itsensä sivistäminen.

– Urakoilla ollaan yksin ja kaikenlaisissa olosuhteissa kelien armoilla. Metsäkoneen kuljettajana tekee työtä, jossa pitää pärjätä itsensä kanssa, hän sanoo.

Kiinnostuitko metsäalasta? Lue lisää ja hae mukaan metsäalan perustutkintoon!