Rakennusalalta Taitaja2020-finaaliin

Samuel Marjanen, Poken rakennusalan 2-vuoden opiskelija, on päässyt tiistaina 28.1. Tampereella järjestetyistä Taitaja2020-semifinaaleista jatkoon Jyväskylän Taitaja2020-finaaliin.

Onnittelut kilpailijalle!

Taitaja-kilpailut

Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Tämän vuoden Taitaja-tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 11.–14.5.2020. Tapahtuman järjestää Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia yhteistyökumppaneineen.

Taitaja2020-logo vaaka

 

 

 

 

 

Taitaja-kilpailu on startannut tammikuun aikana semifinaaleilla, joihin osallistuu yhteensä lähes 1500 ammattiin opiskelevaa nuorta. Semifinaalit käydään oppilaitoksissa ympäri Suomen pääsääntöisesti viikolla 5. Semifinaaleista kunkin lajin kahdeksan parasta jatkavat Taitaja-finaaliin kilpailemaan ammattitaidon SM-mitaleista yhteensä 44 lajissa.

Lue lisää Taitaja-semifinaaleista.

Taitaja2020

Poken Tulevaisuuden Teknologia -koulutuksessa olevat opiskelijat Maija Hirvanen, Soili Koivumäki ja Pekka Mäenpää järjestävät VR-lasien esittelytilaisuuksia Äänekosken kirjastoissa helmikuussa. Tapahtumat järjestetään pop up -tyylisesti eikä ennakkoilmoittautumisia tarvita. Osallistujat voivat tulla kokeilemaan VR-laseja saapumisjärjestyksessä.

-Virtuaalimaailmaa on vaikea kuvailla, se pitää itse kokea! Laitteiden käyttö on helppoa ja me opiskelijat opastamme vieressä, Maija Hirvanen kertoo.

Virtuaalitodellisuus on keinotekoisesti luotu ympäristö tai maailma, joka voi perustua joko olemassa olevaan maailmaan tai mielikuvitusmaailmaan. Virtuaalista kokemusta voidaan parantaa mm. erilaisten äänimaailmoiden avulla. Virtuaalitodellisuutta sovelletaan lukuisille eri aloille, mm. rakennusteollisuudessa, tieteen työkaluna ja viihde- ja pelialoilla.

-Virtuaalitodellisuus avaa monia uusia mahdollisuuksia, toteaa kouluttaja Toni Mikkonen.

Äänekosken kirjastoissa järjestettävissä esittelytilaisuuksissa on mahdollisuus valita rauhallinen, helposti lähestyttävä luontoaiheinen katselukokemus, liikunnallisempi toimintahetki musiikin parissa tai tulla kokeilemaan piirtämistä virtuaalimaailmassa.

Virtuaalielämykset sopivat melkein kaikille. Henkilöille, joilla on epilepsia, migreeni tai taipumus päänsärkyyn ei suositella virtuaalilaseja. Lapset alle 13-vuotta voivat tulla tutustumaan vanhempien seurassa.

Tule ja pue virtuaalilasit päähäsi ja nauti mieleenpainuvasta virtuaalielämyksestä!

 

 • Äänekosken pääkirjasto 3.2.2020 klo 15.00-18.00
 • Suolahden kirjasto 10.2.2020 klo 15.00-18.00
 • Sumiaisten kirjasto 12.2.2020 klo 13.00-15.00
 • Konginkankaan kirjasto 13.2.2020 klo 13.00-15.00

Lisätietoja:

Pekka Mäenpää, Poke, opiskelija, p. 040 531 0763
Päivi Heinimäki, Äänekosken kirjasto, kirjastotoimenjohtaja p. 020 632 3282
Toni Mikkonen, Poke, kouluttaja, p. 040 595 0811

Oppikokki ja Kokinpuoti avautuvat 3. helmikuuta

Ravintola on avoinna koulupäivisin klo 11 – 13 ja myymälä on avoinna klo 13.00 – 13.45 ajalla 3.2.-14.2. Suljettuina perjantaina 7.2. ja 14.2.

Katso ruokalista täältä.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Piilolantie 17, 44100 Äänekoski

Keski-Suomen Taitaja9-aluekilpailu järjestettiin 16.1. Kauppakeskus Sepässä. Mukana kilpaili Keski-Suomen Taitaja9-paikalliskilpailujen parhaimmisto, 16 kolmen hengen joukkuetta.

Taitaja9 -paikalliskilpailut järjestettiin Pokella Äänekoskella Piilolassa ja Viitasaaren yksikössä torstaina 7.11.2019. Kilpailuissa kilpailivat alueen 7.-9.-luokkalaisten peruskoululaisten kolmihenkiset Taitaja-joukkueet. Pokella paikalliskilpailuissa kilpaillut Koulunmäen joukkue selvitti tiensä finaaliin. Juttu ja kuvia Piilolan paikalliskilpailuista täällä.

Aluekilpailuje kolme parasta joukkuetta olivat:

 1. Mikromekaanikot, Emmi Isopahkala, Emma Virtanen ja Anna Kämäräinen, Petäjäveden yläaste, Petäjävesi
 2. Foxtrot, Verni Laine, Kalle Korhonen, Anni Lindeman, Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
 3. ESA, Emmi Saastamoinen, Samu Huttunen, Atte Niskanen, Koulunmäen yhtenäiskoulu, Äänekoski

Finaali kilpaillaan 12.–13.5.2020 Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtuman yhteydessä Messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa Jyväskylässä.

Lue lisää gradia.fi-sivuilta.

Toisen asteen yhteishaku on tänä keväänä 18.2.-10.3. Pokella on yhteishaussa 16 perustutkintoa. Pokelle voi hakea viiteen eri toimipisteeseen: Äänekoskelle Piilolaan ja Opinahjoon, Saarijärvelle, Viitasaarelle ja Laukaaseen. Laukaassa alkaa ensi syksynä uusina aloina sosiaali- ja terveysalan perustutkinto eli lähihoitajakoulutus sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, jossa voi valita sähköasentajan koulutuksen. Lisäksi Poke jatkaa Laukaassa rakennusalan perustutkinnon opetusta.

Saarijärven Tarvaalassa opiskellaan maa- ja metsätalousaloja sekä luonto-ja ympäristöalaa. Viitasaarella voi opiskella ravintola- ja catering-alan, kone- ja tuotantotekniikan,  logistiikan ja rakennusalan perustutkinnon. Äänekoskella Piilolassa on tarjolla kymmenen perustutkintoa tekniikan, palveluiden ja tietotekniikan aloilta. Opinahjossa opiskellaan liiketoiminnan sekä terveys- ja hyvinvointialojen tutkintoja.

Yhteishaussa hakulomake täytetään Opintopolku-nettisivulla. Yhteishaun tulokset selviävät kesäkuussa, ja hakijat saavat tiedon henkilökohtaisesti.

Poken perustutkinnot

Lisätietoja saa myös Poken oppaasta Hakijan opas – yhteishaku 2020 . Opas on jaettu pohjoisen Keski-Suomen yläkouluissa yhdeksäsluokkalaisille.

Lisätietoja: Hakijapalvelut, hakijapalvelut@poke.fi, p. 040 712 0935

 

ABC Viitasaaren henkilökunta halusi tutustua Poken Viitasaaren kokkiopiskelijoihin ja he ideoivat yhteisen kokkisota-tapahtuman, jossa joukkueet saavat samat raaka-aineet ja niistä valmistetaan alku-, pää- ja jälkiruoka. Ajatuksena oli tulla tutuiksi ja kertoa tekemisen lomassa myös kokin työstä ABC:llä.

Tiistaina Poken Viitasaaren yksikön opetuskeittiössä oli jännitystä ilmassa. ABC:lta kisaan osallistuivat liikennemyymäläpäällikkö Kirsti Partti, apulaisliikennemyymäläpäällikkö Sari Mäkelä ja keittiövastaava Juha Pollari. Opiskelijoita oli mukana yhdeksän. Opettajat olivat hankkineet raaka-aineet. Muodostettiin kolme joukkuetta, joissa jokaisessa oli yksi ABC:n työntekijä ja kolme opiskelijaa. Aikaa oli tunti.

Valmiit annokset olivat huippuravintolatasoa ja tuomareilla oli vaikeaa valita voittaja. Voittajajoukkueeksi valikoitui lopulta Juhan joukkue.

Alla kuvia sekä video valmiista aterioista.

Näistä raaka-aineista joukkueiden piti valmistaa kolmen ruokalajin ateria.
Kokkisodan voittajajoukkueessa kisasivat ABC:n keittiövastaava Juha Pollari ja kokkiopiskelijoista Susanna Karhunen (vas.), Ida Rauhala ja Anne-Lise Paananen.

KoKemus-hankkeen tutkimukset alkoivat Biotalouskampuksella

Maanantaina 13.1.2020 Biotalouskampuksella Saarijärvellä Tarvaalassa aloitettiin POKEn simulaattoriympäristön tutkimus kunnianhimoisen KoKemus-hankkeen toimesta. Opiskelijoiden oppimista mitataan niin simulaattorin antaman palautteen, kuin fysiologisten mittausten avulla.

Jyväskylän yliopiston vetämän hankkeen tavoitteena on kehittää eri tieteenalojen välisenä yhteistyönä simulaattorikoulutusta rohkeasti uusilla tavoilla. Kuvassa opetusteknologian dosentti Mikko Vesisenaho testaamassa aivosähkökäyriä mittaavaa laitteistoa. Kuvassa näkyy myös Mikon päässä olevat virtuaalilasit, joilla opiskelija pääsee sisään simulaatiomaailmaan.

KoKemus-hanke vahvista simulaatio- ja aikuiskoulutuksen aloilla toimivien ymmärrystä aikuisen oppimisesta ja siihen liittyvistä tekijöistä. Aikuiskoulutusta kehitetään tieteenalojen välisenä yhteistyönä ja rohkeasti uusilla tavoilla.

Fysiologiaa mittaavat laitteet viedään koulutustilanteisiin ja kerätään samanaikaisesti tietoa oppijoiden ja kouluttajien kokemuksista. Näin syntyy tietoa kehon, mielen ja tunteiden yhteyksistä oppimisen merkityksellisiin hetkiin, oppija-ohjaajan vuorovaikutukseen ja oppimisprosessiin.

Hankkeella tuetaan inovaatioita yrityksissä ja oppilaitoksissa. Osaamisverkosto rakentuu mm. lennonopetuksen, kuntoutuksen sekä kuljetus- ja metsäalan osaajista.

Lue lisää KoKemus-hankkeesta.

Biotar-hankkeen logot

 

 

 

 

Keski-Suomen liitto -logo

 

 

 

 

Poke, Äänekosken kaupunki ja TE-palvelut järjestävät uudenlaisen Kesätyötreffit-tapahtuman tiistaina 28. tammikuuta Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa. Sinne ovat tervetulleita kaikki kesätöitä etsivät opiskelijat. Olisi hyvä, jos opettajat innostaisivat opiskelijoita lähtemään tapahtumaan tai koko luokka menisi sinne ryhmänä.

Ohjelma

 • Tietoiskut ja kesä- sekä kausityöpaikkojen esittelyt valtuustosalissa
 • Työpaikkoja tarjoavien yritysten ständit/esittelypisteet pääaulassa
 • Esillä myös Äänekosken kaupungin nuorten kesätyöpaikat,, kesätyöseteli ja kesäyrittäjyysseteli
 • CV-klinikka työnhakijoille
 • Työpaikkailmoitusseinä, jossa kootusti kesätyöpaikkoja
 • Tapahtuma striimataan nettiin.
 • Kahvitarjoilu

Haemme kasvatusohjaajaa

Haemme kasvatusohjaajaa Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoon Äänekoskelle toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Tehtävänä on opiskelijoiden ohjaaminen ja tukeminen opintoihin ja arkeen liittyvissä kysymyksissä. Työtä tehdään moniammatillisesti kaupungin opiskeluhuollon ja etsivän nuorisotyön toimijoiden parissa sekä ammattiopiston opettajien, opinto-ohjaajien ja opintosihteerien kanssa. Työ sisältää myös opiskelijoiden opintojen edistymisen seurantaa ja suunnittelua.

Tehtävässä edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, esim. yhteisöpedagogi tai sosionomi (AMK). Lisäksi edellytämme vankkaa kokemusta ohjaus- ja verkostotyöstä. Ammatillisen koulutuksen tuntemus ja kokemus nuorten ohjaamisesta katsotaan eduksi. Tehtävässä vaaditaan hyvää tietoteknistä osaamista sekä kykyä oppia uutta. Käytössä olevan opiskelijahallinto-ohjelman (Primus/Wilma) ja Office365- ympäristön tuntemus ja käyttötaito katsotaan eduksi. Tehtävä edellyttää itsenäistä työotetta ja oman työn suunnittelua, joustavuutta, asiakaspalveluhenkisyyttä ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Tehtävässä palvellaan sekä sisäisiä että ulkoisia asiakkaita ja tehtävän hoitaminen edellyttää hyviä viestintätaitoja niin kasvotusten kuin sähköisessäkin viestinnässä.

Palkkaus on KVTESin mukainen. Tehtävä alkaa sopimuksen mukaan ja tehtävässä noudatetaan 6 kk koeaikaa. Valitun on esitettävä lääkärintodistus terveydentilastaan ja rikostaustaote 30 päivän kuluessa valintapäätöksen tiedoksisaannista.

Lisätietoja antavat

kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela
puh. 040 5891 677
jouni.kurkela(at)poke.fi

opiskelijahuollon koordinaattori Kimmo Raitio
puh. 040 4859 799
kimmo.raitio(at)poke.fi

Hakemukset ja CV pyydetään toimittamaan 27.1.2020 klo 12 mennessä osoitteella:

Äänekosken ammatillisen koulutuksen ky,
PL 41, Piilolantie 17
44101 Äänekoski

tai sähköpostitse toimisto(at)poke.fi

 

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta 1.6. – 31.12.2019 tutkinnon suorittaneet

Huom. valmistuneiden listassa on vain niiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisuun.

Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

Flinkman Kimi, Uurainen
Rossi Toni, Äänekoski
Heikkilä Aaro, Pihtipudas
Keijonen Joonas, Pihtipudas

Eläintenhoidon ammattitutkinto, koirahieronnan osaamisala, koirahieroja

Huhtala Marjo, Vaasa
Kallionsivu Laura, Saarijärvi

Eläintenhoitajan ammattitutkinto, eläinten trimmaamisen osaamisala

Halttunen Elina, Pieksämäki
Mattila-Närhi Bettina, Sastamala

Eläintenhoitajan ammattitutkinto, klinikkaeläinhoitamisen osaamisala

Tapper Tiia, Saarijärvi

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto

Kautiainen Auli, Kangasniemi
Riekko Jaakko, Jyväskylä

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Siekkinen Ella, Viitasaari
Tavaststjerna Toni, Pihtipudas
Tikkanen Rea, Äänekoski
Vakoniemi Maija Äänekoski

Kone- ja metallialan perustutkinto, koneenasentaja

Niskanen Olli, Äänekoski

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, asentaja

Kivipelto Ilmari, Saarijärvi
Lukkari Pyry, Äänekoski
Lustig Jere, Äänekoski
Ruotsalainen Nico, Äänekoski
Karhunen Jasper, Konnevesi
Kotanen Veeti, Saarijärvi
Piilonen Eemeli, Äänekoski

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja

Ahlqvist Heli, Kyyjärvi

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Nissinen Kia, Äänekoski

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Virtanen Saila, Äänekoski

Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvon kuljettaja

Kähäri Olli, Laukaa (tutkinnon osat)
Lempeä Noora, Jyväskylä (tutkinnon osat)
Pynnönen Tuomo, Jyväskylä (tutkinnon osat)
Lepikko Roope, Laukaa

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja

Karvonen Marianna, Jyväskylä

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Hyvönen Juhani, Laukaa
Kaastinen Anne-Mari, Äänekoski
Knuutinen Anne, Jyväskylä
Kuusela Laura, Saarijärvi
Mäkinen Suvi, Salla
Naukkarinen Jarno, Äänekoski
Peltoaho Sinikka, Saarijärvi
Rannasmaa Tuula, Viitasaari
Samotolkov Victor, Laukaa
Santala Jaana, Äänekoski
Wallenius Juhani, Jyväskylä

Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouslomittamisen osaamisala, maatalouslomittaja

Niemonen Mikko, Kinnula

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja

Halttunen Hanna, Jyväskylä
Hytönen Essi, Äänekoski
Karjalainen Saija, Jyväskylä
Karttunen Marika, Saarijärvi
Koski Antti, Saarijärvi
Koski Suvi, Saarijärvi
Lastikka Suvi, Uurainen
Maanselkä Mirva, Jyväskylä
Mård Pia, Jyväskylä
Ojala Elisa, Saarijärvi
Orava Taru, Pihtipudas
Rytkönen Jenna, Äänekoski
Sljahta Nana, Jyväskylä
Storhammar Venla, Jyväskylä
Sundell Heli, Jyväskylä
Talso Jenna, Laukaa
Tammelin Milja, Jyväskylä

Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä

Huuha Samuli, Saarijärvi
Laaksonen Aki, Karstula

Maatalouskoneasentajan ammattitutkinto

Kinnunen Elina, Äänekoski
Moilanen Jari, Äänekoski
Turpeinen Minna, Äänekoski

Mehiläistarhaajan ammattitutkinto

Alapiha Kirsi, Saarijärvi
Haikarainen Mari, Joutsa
Huuskonen Sari, Äänekoski
Kainulainen Jukka, Kannonkoski
Kaipiainen Anna, Rautalampi
Kohvakka Marjo, Uurainen
Könönen Tarja, Kivijärvi
Lapinsuo Matti, Espoo
Nummela Meri, Sipoo
Peräinen Riitta, Jyväskylä
Peuhkurinen Nanne, Äänekoski
Vahteristo Sini, Säkylä

Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja

Alanen Jukka, Keuruu

Myynnin ammattitutkinto

Halonen Amanda, Saarijärvi
Jokimies Jussi, Lappeenranta
Kuisma Tero, Ilmajoki
Lahti Tanja, Äänekoski
Lähdekorpi Hannu, Pori
Pelkonen Jyri, Suonenjoki
Saren Teija, Konnevesi
Selkäinaho Toni, Helsinki
Säkkinen Janne, Sotkamo

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja

Lazar Alexandru, Jyväskylä

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, henkilökohtainen avustaja

Lamberg Satu, Äänekoski

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, toimitilahuoltaja

Demir Anne, Äänekoski
Mäkinen Nongyao, Äänekoski
Saarinen Seija, Äänekoski
Savolainen Elli, Äänekoski

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto

Piilonen Silja, Äänekoski

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Mäkinen Roope, Äänekoski
Poikola Samuel, Laukaa
Saarentausta Kaapo, Äänekoski

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Korhonen Jenna, Äänekoski
Määttänen Kiia, Kempele

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, automaatioasentaja

Ligure Linda, Äänekoski
Fredriksson Henrik, Laukaa
Kotamäki Iiro, Äänekoski (tutkinnon osa)
Salminen Jarkko, Äänekoski

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, automaatioasentaja ja sähköasentaja

Tenhunen Jani-Antti, Pihtipudas

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, sähköasentaja

Varis Lenny, Äänekoski
Vainikainen Jere, Äänekoski

Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

Pakarinen Simo, Konnevesi

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

Korpela-Hytönen Ulla, Äänekoski

Taloushallinnon ammattitutkinto

Hautanen Nella, Saarijärvi
Heimonen Minna, Viitasaari
Kautto Sonja, Jyväskylä
Lahtinen Sini, Äänekoski

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, ICT-asentaja

Karell Joni, Laukaa
Heiskanen Jere, Äänekoski

Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinto

Jokinen Iida, Jyväskylä
Lindeman Laura, Mikkeli
Rantala Mirva, Laukaa

Ympäristöalan ammattitutkinto

Ahonen Mikko, Ähtäri

Ympäristöhuollon ammattitutkinto

Hakala Johannes, Jyväskylä
Tullila Jaana, Äänekoski