Venla Hämäläinen toteutti haaveensa ja lähti opiskelemaan eräoppaaksi. Opinnot ovat vieneet perheenäidin huikeisiin paikkoihin.

Venla Hämäläinen pääsi ensimmäisen kerran vaellukselle Lappiin vajaa kymmenen vuotta sitten, 28-vuotiaana. Siitä syttyi kipinä, joka lopulta otti tulta alleen reilusti yli kolmikymppisenä kahden lapsen äitinä: Hämäläinen opiskelee Pokella eräoppaaksi ja valmistuu tänä keväänä.

– Koulutus on ollut mahtava kokemus. Olen päässyt mukaan niin moneen hienoon juttuun, hän hehkuttaa viimeisten kurssien ollessa jo käsillä.

Hämäläinen on alkuperäiseltä koulutukseltaan restonomi, ja hän toimii Varjolan tilalla Laukaassa ravintolan vuoropäällikkönä. Opintielle hänet ajoi se kaikkien kohtaama pysäyttäjä, korona.

– Meille tuli koronan aikana töissä lomautuksia ja silloin ajattelin, että nyt tai ei koskaan.

Venla Hämäläinen haaveilee käyvänsä kaikissa Suomen 41 kansallispuistossa. Niistä melkein puolet onkin jo käytynä.

 

Töitä ja opiskelua

Hämäläinen sai työnantajaltaan opintovapaata kaksi vuotta, opintojen keston verran. Käytännössä lähiviikko on Saarijärvellä Poken Tarvaalan tiloissa kerran kuussa, ja muut opinnot suoritetaan etänä.

Eikä pidä unohtaa retkiä ja vaelluksia. Ne ovat tietenkin koko koulutuksen suola, tärkeintä antia.

– Vaativan vaelluksen kurssi Lapissa, eräruoka, kalastus, teemalliset luontopalvelut, villiyrttikurssi, kiipeilyä kalliolla ja jäällä, hiihtovaellus Salamajärvellä… Hämäläinen luettelee innostuneena.

Moni suorittaa tutkintoa töiden ohella. Myös Venla on ollut joitakin jaksoja töissä kahden viime vuoden aikana. Tutkintoon on mahdollisuus saada työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea, ja sitä Hämäläinenkin on saanut.

Venla Hämäläinen osaa tehdä tulet tuluksilla, kerätä metsästä itselleen syötävää ja rakentaa itselleen majoitteen. Eräopaskoulutus antaa valmiuksia niin vaativien vaellusten suunnitteluun ja vetämiseen kuin tyhy-toiminnan ohjaamiseen.

 

Oppia ohjaamiseen

Eräopaskoulutuksen vastuuopettaja Teemu Nieminen kertoo, että opiskelusuoritukset perustuvat näyttöihin. Niinpä jokaiselle opiskelijalle tulee kohdalle oman retken suunnittelu ja ohjaaminen alusta loppuun.

Venla Hämäläiselle se oli viiden päivän vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa viime syksynä.

– Vaellus oli opettavainen kokemus, sillä kelit olivat kurjat koko retken ajan. Mutta se oli hyvä, sillä muuten en tietäisi, millaista se voi pahimmillaan olla, hän pohtii.

Ohjaamisen harjoitteleminen onkin Teemu Niemisen mukaan yksi tärkeimpiä koulutuksen sisältöjä.

– Tarvittavat erätaidot oppii kyllä jokainen, mutta tärkeintä on saada kokemusta ihmisten ohjaamisesta ja erilaisten tilanteiden kohtaamisesta, hän sanoo.

Eräoppaaksi haluavan ei siis tarvitse olla valmiiksi eräjorma, jo syntynyt vaelluskengät jalassaan?

– Ei tarvitse, kokemus kertyy opintojen myötä. Tietenkin kiinnostus luonnossa olemiseen on tärkeää, Venla Hämäläinen nauraa.

Hän on nauttinut myös erityisesti retkiruokaan liittyvistä kursseista, ja niitä oppeja hän on päässyt jo testaamaankin työhyvinvointi-iltojen järjestäjänä.

– Olemme opiskelukaverini kanssa tarjonneet sivutoimisesti eräoppaan palveluita, ja sitä toimintaa on tarkoitus jatkaa. Haluaisin myös jatkossa hankkia retkeilytarvikkeita, joita voi vuokrata vaellusasiakkaille siinä vaiheessa, kun alan vetämään vaelluksia, hän suunnittelee.

Hämäläinen kannustaakin ihmisiä matalan kynnyksen retkille. Kaikkia varusteita ei tarvitse omistaa itse, eikä aina tarvitse lähteä kauas korpeen.

– On paljon ihmisiä, jotka eivät uskalla lähteä metsään tai poiketa poluilta. Täällä on kuitenkin kaunista luontoa lähellä. Keski-Suomessa on paljon hienoja paikkoja, hän kannustaa.

Työn vastapaino

Venla Hämäläiselle itselleen luonto on rauhoittumista varten.

– Kun tekee hektistä työtä, luonnossa on hyvä olla, olkoon se metsä, järvi tai tunturi, hän sanoo.

Valmistumisen jälkeen Hämäläinen aikoo palata työhönsä Varjolaan. Tilalla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, ja talon palkkalistoilla on myös eräopas. Myös Venla on päässyt muutamia kertoja mukaan järjestämään muun muassa lumikenkäretkiä ja maalaisolympialaisia, ja pian hänellä on niihin koulutus.

Kiinnostuikto sinä eräoppaan koulutuksesta? Lue lisää ja hae mukaan mahtavaan luontoalan ammattitutkintoon Saarijärven Tarvaalaan!
Eräopaskoulutuksen kuvia ja tunnelmia sekä käytännön faktaa koulutuksesta.

 

Earth Hour pysäyttää meidät jälleen lauantaina 25.3. antamaan tunnin arjestamme maapallolle. Sammutetaan valot ja sytytetään kynttilä silloin klo 20.30-21.30.

”POKEssa kestävän kehityksen laatutyöhön on panostettu ja hiilineutraalisuustavoitta kohti mennään. Mm. ruokailussa syntyvää biojätettä on saatu vähennettyä jo huomattavasti, ylijäämäruokaa myydään ja kasvisruokavaihtoehto on aina tarjolla. Yhdessä toimimme ilmaston ja luonnon puolesta.”

Tarja Hyötyläinen, lehtori POKE

Lue lisää Earth hour -tapahtumasta wwf.fi -sivuilta.

Laukaan yksikön hakijamäärä yli kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna.

Poke kasvatti yhteishaun hakijamäärää hieman verrattuna viime vuoteen. Tämän kevään yhteishaussa Pokelle haki yhteensä 638 nuorta, joista ensisijaisia hakijoita oli 353. Tiedot ovat Opetushallituksen ennakkotietoja, ja luvut tarkentuvat vielä.

Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on ilmoittanut ykköstoiveekseen opiskelupaikaksi. Kaikkiaan hakija pystyi hakemaan enintään seitsemään hakukohteeseen. Suurin osa Poken ensisijaiseksi valinneista pääsee opiskelemaan Pokelle.

Laukaan yksikkö lisäsi suosiotaan tänä vuonna yli kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Eniten hakijamääriä kasvattivat Laukaassa logistiikka-, rakennus- ja sähköala. Yhteensä Laukaassa oli 63 ensisijaista hakijaa, kun viime vuonna vastaava luku oli 27.

-Olemme laajentaneet toimintaamme Laukaassa vuosien aikana tarpeen mukaan, ja Laukaan kunta on ottanut meidät myönteisesti vastaan. Aikanaan aloitimme Laukaassa rakennusalalla, ja nyt meillä on siellä tarjolla jo viisi alaa. Nyt nuoret ovat löytäneet ammatillisen koulutuksen läheltä eli omasta kunnasta, ja se onkin toimintamme tarkoitus. On hienoa huomata, että Laukaassa tarjontamme on oikeasti tullut tarpeeseen, sanoo Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.

Myös Saarijärven yksikkö Tarvaalassa kasvatti runsaasti hakijamääräänsä, ja nuoria kiinnostivat maatalous- ja metsäala. Myös uutuutena Tarvaalassa alkava hyötyajoneuvomekaanikon koulutus kiinnosti yhteishaussa.

-Hienoa, että maatalous- ja metsäala kiinnostavat, sillä niiden ympärillä olevat ammatit ovat tärkeitä. Ja vaikka maataloutta on pitkään riepoteltu, siitä huolimatta ala kiinnostaa nuoria. Lisäksi henkilökunta on tehnyt hyvää työtä, kun he ovat kiertäneet kertomassa alasta, sanoo koulutusjohtaja Pekka Janhonen Tarvaalasta.

Muista aloista Äänekosken Piilolassa talotekniikka eli putkiala jatkoi suosiotaan. Sen hakijamäärä tuplaantui viime vuoteen verrattuna. Samoin Piilolan ajoneuvo- ja logistiikka-ala kiinnostivat edelleen, kuten aiempinakin vuosina.

-Vaikka nuorten ikäluokka alueellamme oli pienempi kuin viime vuonna, ensisijaisia hakijoita oli silti viime vuotta enemmän. Nuoren kannalta on hienoa, että lähes kaikissa tutkinnoissa pääsee ensisijaiseen toiveeseensa, ja voi aloittaa opinnot mieluisalla alalla, sanoo opinto-ohjaaja Maarit Ikonen.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Lisäksi jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Perustutkintojen lisäksi jatkuvan haun kautta haetaan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.  Lisäksi voi hakeutua oppisopimuskoulutukseen läpi vuoden sekä työvoimakoulutukseen te-hallinnon kautta.

-Meillä on jatkuvassa haussa monipuolinen tarjonta perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joten tervetuloa aikuisetkin meille opiskelemaan, sanoo Ikonen.

Pokella oli yhteishaussa 16 perustutkintoa oppilaitoksen eri toimipisteissä Äänekoskella, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Laukaassa. Lisäksi TUVA-koulutus eli tutkintoon valmentava koulutus järjestetään Äänekoskella ja Viitasaarella.

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 15.6. Opiskelijaksi valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 29.6. Opetushallitus lähettää sähköisen tuloskirjeen ja paikan vastaanottamislinkin hakijalle. Poke lähettää valintakirjeet sähköisesti siihen luvan antaneille ja muille kirjeitse. Luvan antaneiden valittujen nimet julkaistaan nettisivuilla.

Lisätietoja: johtaja Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 1677

opinto-ohjaaja Maarit Ikonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 064 6718

koulutusjohtaja Pekka Janhonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 054 2031

 

Yhteistyötä Biotalouskampuksella – Valtra Unlimited -tapahtuma järjestettiin 15.-16.3.2023

Tarvaalan Biotalouskampuksella Pokella järjestettiin Valtran Unlimited -tapahtuma 15.-16.3.2023. Tapahtumaan saapui Valtran n. 100 ulkomaalaista vierasta 15 eri maasta. Poke vastasi tilaisuuden paikkojen ja tilojen järjestelyistä. Tapahtumassa vieraille järjestettiin koulutusta ja esittelyjä. Aiheina olivat mm. traktoreiden ja uuden tekniikan käyttö maanviljelyksessä, lentokenttätyöskentelyssä, puolustuksessa, metsäalalla ja kunnallisissa palveluissa.

Tapahtumassa oli esittelyssä 16 varusteltua traktoria sekä eri yhteistyökumppaneiden koneita ja laitteita, joilla kohdejoukko sai tehdä koeajoja. Myös Poken henkilöstöä ja opiskelijoita osallistui koeajoon ja koulutukseen.

Unlimited-päivät olivat käytännön yhteistyötä parhaimmillaan!

Biotalouskampus-logo

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä hakee talousjohtajaa

Talousjohtajan tehtäviin kuuluu mm.

  • Talouden ja rahoituksen suunnittelu, seuranta ja raportointi hallitukselle ja valtuustolle
  • Talousarvio- ja tilinpäätösprosessien johtaminen
  • Sijoitusomaisuuden ja likviditeetin hallinta
  • Asioiden valmistelu esim. isompien hankintojen tai omaisuuden myynnin osalta päätöksentekoa varten omalta vastuualueelta
  • Kuntayhtymän hallinto- ja tukipalvelut yksikön esihenkilönä toimiminen

Tehtävässä menestyminen edellyttää soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kokemusta monialaisen ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja lainsäädännöstä sekä näyttöä johtamisesta.

Toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa noudatetaan KVTES:n määräyksiä ja aloitus on sopimuksen mukaan. Virassa noudatetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa. Virkasuhde täytetään ehdollisena, kunnes valittu on esittänyt todistuksen terveydentilastaan.

Hakemukset ja cv:t  Kuntarekry.fi -järjestelmän kautta 28.3. klo 15 mennessä.

Haemme vastaavaa karjanhoitajaa

Tule tekemään merkityksellistä työtä Saarijärven Tarvaalaan Biotalouskampukselle!

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Tarvaalan opetusmaatilan navettaan haetaan vastaavaa karjanhoitajaa toimimaan osana opetusmaatilan tiimiä.

Työn sisältö

Vastaavan karjanhoitajan tehtäviin kuuluu navetan päivittäiset hallinnolliset työt, käytännön eläintenhoito ja muut navetan toimintoihin liittyvät tehtävät. Opetusnavetan karjanhoitajan työ sisältää päivittäistä erilaisten opiskelijoiden ohjaamista.

Vastaava karjanhoitaja on mukana suunnittelemassa ja kehittämässä opetusnavetan toimintoja yhdessä tiimin, asiantuntijoiden ja oppilaitoksen johdon kanssa.

Vastaava karjanhoitaja tekee tiimityönä navetan työvuorosuunnittelua sekä tuotantoeläinopetuksen suunnittelua.

Hän myös seuraa navetan toiminnan laatua, tekee navetan kirjanpitoon liittyviä tehtäviä sekä osallistuu EU-tukien hakuun. Vastaava karjanhoitaja osallistuu tiiviisti jatkossa uuden opetusmaatilan oppimisympäristön suunnitteluun. Tehtäviin kuuluu myös osallistuminen Biotalouskampuksen hankkeisiin.

Tietoa opetusnavetasta

Lypsävien määrä on n. 40. Karjanhoitajalla on vastuullaan pihattonavetassa DeLavalin Classic-lypsyrobotti. Pihatossa rehut jaetaan Varmolla ja Avant-pienkuormaajalla. Hyvä tietotekniikan, erilaisten tuotantokoneiden, automaation sekä teknisten laitteiden hallinta on välttämätöntä.

Opetusmaatilan maito toimitetaan Valiolle. Karjanhoidossa on kaksi vakituista työntekijää, sekä henkilö, joka hoitaa vapaapäivinä sijaisuuksia. Opiskelijoita on navetalla lähes joka päivä oppimassa navettatöitä. Opiskelijoiden ohjaus on tärkeä osa työtä.

Työn vaatimukset

Hakijalla tulee olla vahva käytännön tuotantoeläinten eläintenhoitotyökokemus, kokemusta työnjohdosta ja eduksi katsomme nuorten ohjauskokemuksen. Valmius suunnitteluun, hyvät tiimityö ja vuorovaikutustaidot sekä kehityshakuisuus eläintenhoidon ja siihen liittyvän opetuksen kehittämiseen ovat tärkeitä valintaperusteita.

Palkkaus

Palkkaus KVTES mukaan. Oppilaitoksella on tarjota asunto 2h+kk. Valitun on toimitettava ennen tehtävän vastaanottamista lääkärintodistus ja lain 504/2002 mukainen nuorten kanssa työskenteleviltä vaadittava rikosrekisteriote 30 päivän kuluessa valintapäätöksestä.

Hakemukset

Hakemukset pyydämme toimittamaan 5.4. klo 15 mennessä Kuntarekry.fi -järjestelmän kautta ja hakemusten liitteeksi CV:n.

Kuntarekry.fi -järjestelmään tästä.

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous pe 17.3.

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän valtuuston kokous pidetään perjantaina 17.3.2023 klo 15.00 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä toimistossa keskiviikkona 3.4.2023 virka-aikana.

Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävissä myös ammattiopiston kotisivuilla www.poke.fi.

Ville Kivimäki
kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja

Poken sosiaali- ja terveysala järjesti Opinahjossa Työelämän yhteistyöpäivän tiistaina 7.3.2023.

Päivän tavoitteena oli tarjota kaikkien yksikköjen (Laukaa, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski) opiskelijoille mahdollisuus kuulla toimipaikkojen arjen työstä eri asiakasryhmien ja käytännön työn näkökulmasta. Yhteistyökumppaneista paikalla olivat

  • Lastensuojeluyksikkö Wörtti ja Wartti Ääneseudulta,
  • Attendo (Pihtipudas, Suolahti ja Kalmari),
  • Laukaan varhaiskasvatus,
  • Keski-Suomen hyvinvointialue,
  • Eerolanranta, Äänekoski ja
  • Visio-säätiön Verso-koti Saarijärveltä. 

Esittelijät olivat tavoittaneet hienosti arjen ja käytännön työn näkökulman yksiköiden arjesta ja opiskelijat saivat lisää tietoa ja ajatuksia osaamisalan valitsemisen tueksi.

Kiitos esittelijöille ja osallistujille!

 

Anu Niemi Laukaan varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö
Maarit Pulli-Hattara ja Karoliina Saviniemi Eerolanrannasta
Eeva Hakkarainen ja Auli Rantanen Visio-säätiön Verso-kodilta

Agriventure Finland 2023 järjestetään Biotalouskampuksella Tarvaalassa 7.-8.6.2023.

Kestävän ruoantuotannon ja älymaatalouden veturiyritykset, start up ja scale up – yritykset, kehittäjät ja toimialasta kiinnostuneet sijoittajat kohtaavat kesäkuussa kansainvälisessä Agritech & Sustainable Food Chain Venture Days-tapahtumassa Biotalouskampuksella. Tapahtuman ytimenä on tuoda esille ruoantuotannon kannattavuutta ja kestävyyttä parantavia uusia innovaatioita ja alaa koskettavia haasteita, sekä löytää ja haastaa kokonaan uusia toimijoita ratkaisemaan näitä haasteita.

Tule mukaan tapahtumaan, jossa vauhditetaan kestävien teknologioiden käyttöönottoa ruokaketjussa. Ratkaistaan haasteet yhdessä!

AgriVenture 2023 -tapahtuman tavoitteena on yhdistää kestävä ruoantuotanto, älymaatalous ja rahoitus: lisätä tietoisuutta, tarjota verkostoitumismahdollisuuksia, sekä luoda yrityksille tilaisuuksia yhteistyöhön ja kasvuun – eli vauhdittaa kestävien teknologioiden käyttöönottoa koko ruokaketjussa.

Ohjelmassa mm.
  • inspiroivia puheenvuoroja globaalien yritysten edustajilta ja muilta kansainvälisiltä toimijoilta
  • kovatasoinen pitchauskilpailu startupeille
  • käytännön demonstraatioita Biotalouskampuksen testausympäristöissä
  • tehokasta verkostoitumista alan kuumimpien yritysten, sijoittaijen ja kansainvälisten kollegojen kesken
    Biotalouskampus tarjoaa tapahtumaympäristönä loistavat mahdollisuudet teknologioiden demonstroimiseen ja testaamiseen todellisissa olosuhteissa.

Tapahtuman yhtenä pääpuhujana Johannes Tiusanen

Johannes on 19. sukupolven maanviljelijä, PdD-tieteilijä ja apulaisprofessori, joka on erikoistunut maaperätieteeseen ja elektroniikkaan. Hän on Soil Scoutin perustaja ja johtava tiedeupseeri, johtava maaperän asiantuntijoiden kehittyneimmän langattoman maaperän seurantaratkaisun tarjoaja.
Tule mukaan Johanneksen ja muiden visionääristen ihmisten, yritysten ja järjestöjen joukkoon AgriVentureen!
Lue lisää ja rekisteröidy jamk.fi -sivuilla
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jamk, Poke ja Saarijärven kaupunki

Kouluterveyskysely tuottaa seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avunsaannin kokemuksista.

Kouluterveyskyselyä on toteutettu jo vuodesta 1996 alkaen. Kyselyn tuloksia käytetään koulun toiminnan sekä opiskeluhuollon palvelujen kehittämiseen sekä kansallisen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tietopohjan vahvistamiseen päätöksenteon tueksi ja tieteellisiin tutkimuksiin.

Kyselyyn osallistuvat perusopetuksen 4. ja 5. luokan ja 8. ja 9. luokan oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat. Tutkimus toteutetaan 1.3.–28.4.2023 koko maassa.

Kouluterveyskyselyyn osallistutaan oppitunnin aikana. Kyselyyn osallistuminen on vapaaehtoista. Kyselyssä ei kysytä oppilaan tai opiskelijan nimeä. Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, pohjoissaameksi tai tarvittaessa selkokielellä suomeksi tai ruotsiksi.

Kyselyn tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kaikki aineisto kerätään, tallennetaan, analysoidaan ja raportoidaan siten, ettei yksittäistä vastaajaa voida tunnistaa. Tiedot säilytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Tutkimus on hyväksytty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuseettisessä työryhmässä.

Henkilötietojen käsittelystä kertovan tietosuojailmoituksen löydät osoitteesta: thl.fi/kouluterveyskysely/tietosuojailmoitus.

Lisätietoja Kouluterveyskyselystä

Kouluterveyskyselyn nettisivut
Kouluterveyskyselyn infopuhelin arkisin klo 8.30–15.30, p. 029 524 6082, kouluterveyskysely(at)thl.fi

Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -käsikirja ThingLinkissä!

Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -hankkeessa julkaistiin helmikuussa 2023 Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -käsikirja. Käsikirja on tuotettu yhteistyössä Gradian ja Poken hanketoimijoiden, kestävän yrittäjyyden asiantuntijoiden sekä yritysten kanssa. Käsikirja on suunnattu kaikille kestävästä yrittäjyydestä kiinnostuneille, kuten yrittäjille ja yritysten työntekijöille sekä Gradian ja Poken opiskelijoille.

Käsikirja on toteutettu interaktiivisella ThingLink-sovelluksella. Se on vapaasti käytettävissä, eikä vaadi erillistä kirjautumista. Käsikirjaa voi käyttää opetuksissa, työpaikkaohjaajien valmennuksissa ja esimerkiksi opetushenkilöstön omaehtoisessa tiedon hankinnassa. Käsikirja löytyy Peda.netin kohdasta Vapaat opetusmateriaalit  Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -käsikirja .

Käsikirjassa on viisi teemaa:

  • Kestävyys kilpailuetuna,
  • Kestävät liiketoimintamallit,
  • Vastuullinen arvontuotanto,
  • Kestävät innovaatiot ja
  • Vastuullisuusviestintä.

Jokainen teema sisältää opiskeluaineistot, tehtävät, yritysesimerkin ja lisätietoa-linkit. Teemat voi käydä läpi polun mukaisessa järjestyksessä tai opiskella erillisiä teemoja valintansa mukaan. Tehtävissä on erilaisia vaativuustasoja. Yritysesimerkit edustavat eri aloilla toimivia keskisuomalaisia yrityksiä.

Lisätietoa

POKE, Sarita Jylhä-Rastas
puh. 040 1325 014
sarita.jylha-rastas(at)poke.fi

GRADIA, Markus Vehniäinen
puh. 040 341 6377
markus.vehniainen(at)gradia.fi