Suuren kysynnän vuoksi Poke järjestää hygieniapassitestin ukrainan ja thain kielillä.

Thain kielinen testi järjestetään 17.11. Äänekoskella ja 18.11. Viitasaarella.

Ukrainan kielinen testi järjestetään 17.11. Äänekoskella ja 18.11. Viitasaarella

Oppimateriaali löytyy ukrainaksi täältä.

Hygieniapassi vaaditaan henkilöltä, joka työskentelee elintarvikehuoneistossa, kuten esimerkiksi kahvilassa, pikaruokalassa, suurkeittiössä tai elintarvikemyymälässä ja käsittelee työssään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassi vaaditaan myös elintarvikealan toimijalta, joka omassa elintarvikehuoneistossaan käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita tai opiskelijalta, harjoittelijalta, joka käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita kolme kuukautta tai enemmän.

Ilmoittautumiset: https://poke.fi/koulutushaku?jarjestys=&hakusana=hygieniapassitesti&koulutusala=&tutkinto=&paikkakunta=

Lisätietoja: Anniina Oksanen, p. 040 667 2238, anniina.oksanen@poke.fi

Saku Lampisen mielestä esimieskoulutus saisi olla pakollinen kaikille tiiminvetäjille.

Hihnalla on valtava voimansiirtomötikkä – järeä vaihdelaatikko, jonka ympärille alkaa muotoutua Valtran traktori. Suolahden tehtaalla valmistuu 46 traktoria päivässä. 12 minuuttia per työvaihe, ja parinsadan metrin jälkeen hihnan toisessa päässä traktori on koeajoa vaille valmis. Puola, Ranska, Iso-Britannia… valmiit ajokit siirtyvät ulos odottamaan juna- tai rekkakyytiä maailmalle.

Työnjohtaja Saku Lampinen alaisineen vastaa siitä, että asentajilla on käytössään tarvittavat osat juuri silloin, kun niitä tarvitaan. Valoisassa tehdashallissa suihkivat värikoodein merkityt junat lasteineen.

– Kaikki on tarkkaan mietittyä, jotta asentajalla ei kulu aikaa osien etsimiseen, Lampinen kertoo.

Hyötyä käytännössä

Saku Lampinen on nähnyt traktoritehtaalla monia vaiheita, sillä hän tuli taloon asentajaksi heti armeijan jälkeen vuonna 1996. Eri työtehtävien jälkeen, materiaalin käsittelyn ja varastoinnin työnjohtajana hän innostui opiskelemaan. Lampinen kävi ensin Poken lähiesimiestyön ammattitutkinnon, ja sen tehtyään suoritti vielä tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon.

Mistä tuli into opinpolulle?

– Koulutuksesta on työssä paljon hyötyä. Joskus voi tuntua, että miksi ihmeessä asia tehdään näin, eikö sen voisi tehdä helpommalla tavalla. Kun joutuu asettumaan oman esimiehen asemaan, tajuaa että kyllä tähän on joku syy, hän pohtii.

Lähiesimiestyössä vaaditaan osaamista ihmisten johtamisesta, toiminnan kannattavuudesta ja kehittämisestä. Opiskelu haastaa omaa ajattelua, ja siksi se tuntui ajoittain työläältä, Lampinen myöntää.

– Usein asioita tulee mietittyä liian vaikeasti. Täällä meilläkään ei tarvitse ajatella, että asiakas on ainoastaan traktorin ostaja. Kuka on asiakas juuri oman työn kannalta – esimerkiksi traktoriasentaja, joka tarvitsee osia. Silloin tehtävä on paljon helpompi tehdä, hän kertoo.

Opiskelussa on Lampisen mukaan kyse myös siitä, kuinka osaa itse hakea tietoa.

Käytännön tehtäviä työn ohessa

Varsinainen opiskelu tapahtui työn ohessa. Opintotehtävät ja näytöt pystyi liittämään kätevästi käytännön työhön. Eräänä projektina Lampinen esimerkiksi suunnitteli tuotannosta poistuvan traktorimallin osien poistamisen ja uusien osien varastoinnin.

Myös talon perehdytysmateriaalia Lampinen sai päivitettyä.

Poken kanssa yhteistyö sujui hyvin. Lähipäivistä Pokella työnantaja maksoi Lampiselle palkan.

Tärkeässä osassa esimiesopintoja ovat hänen mukaansa henkilöstöjohtamiseen ja työhyvinvointiin liittyvät sisällöt.

– Koulutus avasi silmiä ja antoi uusia näkökulmia. On tärkeää, että työntekijöiden ideoita kuunnellaan ja että työhyvinvoinnista ja turvallisuudesta pidetään kiinni.

Lampinen innostui opiskelusta lopulta niin, että ohjaa nykyään herkästi myös työkavereita opintojen ääreen.

– Kyllä lähiesimieskoulutus pitäisi olla pakollinen kaikille tiiminvetäjille, hän toteaa.

Kiinnostaako sinua kouluttautua esimiestyössäsi? Vielä ehdit mukaan keväällä alkavaan lähiesimiestyön ammattitutkintoon.

Yläkoululaisille suunnattu hauska ja toiminnallinen Taitaja9-paikalliskilpailu järjestetään Äänekosken Piilolan  ja Viitasaaren kampuksilla 3. marraskuuta.

Kilpailut ovat avoimet kaikille alueen 7.-9.-luokkalaisille peruskoululaisille. Äänekoskelta ja Viitasaarelta jatkoon pääsee kolme parasta joukkuetta kummastakin yksiköstä.

Päivän aikana joukkueet suorittavat 4-5 tehtävää, jotka liittyvät tekniikan ja liikenteen, kaupan ja hallinnon sekä ravintola- ja cateringalan koulutuksiin.

Äänekoskella tehtävät ovat alojen työsaleissa, jolloin peruskoululaiset pääsevät samalla tutustumaan aitoon opiskeluympäristöön.

Viitasaarella kilpailu järjestetään logistiikan hallissa.

-Kilpailussa mitataan kädentaitoa ja nokkeluutta ja tutustutetaan ammatillisen koulutuksen aloihin, sanoo opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio.

Kolme parasta joukkuetta kummaltakin paikkakunnalta pääsee aluekilpailuihin Jyväskylään. Aluekilpailusta parhaat pääsevät puolestaan Espooseen valtakunnalliseen finaaliin, joka järjestetään keväällä.

Taitaja9 -paikalliskilpailut järjestetään torstaina 3. marraskuuta Äänekoskella Piilolassa (Piilolantie 17) kello 9.45-12.30 ja Viitasaaren yksikössä (Teollisuustie 12-14) kello 10-14.

Lisätietoja:

Viitasaarella kasvatusohjaaja Anne Tuliranta-Koitela, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 624 0330

Äänekoskella opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raitio, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 485 9799

Lue lisää Taitaja-kilpailuista.

Taitaja9-kilpailut

 

 

Hakijan oppaamme 2023 on ilmestynyt!

Oppaassa esitellään kevään 2023 yhteishaussa oleva koulutuksemme. Oppaassa on tietoa hakemisesta, opiskelusta, perustutkinnoista ja tutkintokoulutukseen valmentavasta TUVA-koulutuksesta.

Monipuolisessa tarjonnassamme on kaupan ja hallinnon, palvelujen, terveys- ja hyvinvointialojen, maa- ja metsätalouden, ympäristön, tekniikan ja tietotekniikan alojen vaihtoehtoja.

Toimipisteemme ovat Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella Opinahjossa ja Piilolassa.

Paperisena opas jaetaan oppilaitoksiin, ohjaamoihin, etsivälle nuorisotyölle, TE-palveluihin sekä kuntien asiointipisteisiin ja kirjastoihin.

Oppaan jakelevat logistiikan opiskelijamme. Jakelu toimii erinomaisena oppimistehtävänä reittien ja aikataulujen suunnitteluineen ja toteuttamisineen.

Hakijan opas 2023 Pdf-muodossa täällä!

Hakijan opas kansikuva

Virtuaaliset showroomit tutustuttavat sosiaali- ja terveysalan sekä kone- ja tuotantotekniikan alan tutkintoihin, oppilaitoksiin ja työpaikkoihin!

Osaamisella töihin -hankkeessa on rakennettu Poken ja Gradian yhteistyönä virtuaalisia showroomeja Mozilla Hubs- ja ThingLink -ympäristöihin. Showroomeihin pääsee nettiselaimen kautta ilman erillistä kirjautumista.

Showroomissa voit tutustua näiden alojen toisen asteen koulutukseen, tutkintoihin ja työympäristöihin.

Kenelle showroomit on tarkoitettu:

  • kaikille näistä aloista kiinnostuneille
  • opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia etsiville
  • työnhakijoille ja alanvaihtajille
  • omavalmentajille, opinto-ohjaajille, kaikille ohjaustyötä tekeville

Tervetuloa tutustumaan!

Sosiaali- ja terveysalan showroom Mozilla Hubs -ympäristössä

Kone- ja tuotantotekniikan showroom ThingLink -ympäristössä

Virtuaalisia showroomeja on ollut rakentamassa:

Katja Huttunen, Milja Forsman, Mervi Makkula, Taina Perkiö, Pirkko Pinola, Maija Salmelin, Olavi Piispanen, Pekka Kauppinen ja Rauno Viiru (Poke)
Sisko Eskola, Mirva Kaipainen, Kaisa Lassila, Mari Seppänen, Pauli Kuukkanen, Tatu Hirvonen (Gradia)

Sotealan showroom

Lisätietoja:
Maija Salmelin, projektipäällikkö maija.salmelin(at)poke.fi, puh. 040 7083 710
Kaisa Lassila, projektipäällikkö kaisa.lassila(at)gradia.fi, puh. 040 341 5023

Osaamisella töihin -hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Osaamisella töihin -hankkeen tavoitteena on tukea työllisyyden kuntakokeilua. Hankkeessa tuodaan esille ammatillisessa koulutuksessa opiskelua, oppimis- ja työympäristöjä, työtehtäviä ja opiskelutapoja VR-teknologiaa hyödyntäen. Hankkeen tavoitteena on työvoimakoulutusten työllisyysvaikutuksien parantaminen tehostamalla opiskelijoiden HOKS-prosesseja ja tiivistämällä työpaikoilla tapahtuvaa ohjausyhteistyötä. Lisäksi hankkeessa pyritään toteuttamaan yksilöllisiä ja työelämälähtöisiä työvoimakoulutuksia ja tehdään teknologiaa hyödyntäviä pilotteja sosiaali- ja terveys-, kone- ja tuotantotekniikan ja ICT-aloille. Pilottien avulla opiskelija voi tutustua alan työtehtäviin ja työympäristöihin sekä harjoitella työssä vaadittavaa osaamista.

Asiakas showroomissa

Sosiaali- ja terveysalan showroomin sisääntulotila

Kone- ja tuotantotekniikan esittelytilan sisääntulo

Kone- ja tuotantotekniikan Thinglink-esittelytilan sisääntulo

Kone- ja tuotantotekniikan Poken esittely

Kone- ja tuotantotekniikan Poken esittely

Lisätietoja Pokessa antaa

Salmelin Maija
matkapuhelin: 040 7083 710
sposti: maija.salmelin@poke.fi

Kuntayhtymän valtuuston kokous pidetään torstaina 13.10.2022 klo 14.30 alkaen Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän Piilolan yksikön auditoriossa, Piilolantie 17, 44100 Äänekoski.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään
nähtävänä toimistossa maanantaina 31.10.2022 virka-aikana.

Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävissä myös www.poke.fi -sivuilla.

Ville Kivimäki
kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja

Poken Katja Huttunen, Toni Mikkonen, Pekka Ouli ja Jukka Seppänen ovat yhdessä Tampereen yliopiston Juha Eskelisen, Jyväskylän yliopiston opettajan koulutuslaitoksen Merja Juntusen, JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun asiantuntijan Ilona Laakkosen kanssa pitämässä EDUXR-oppimisen retkiä toiseen todellisuuteen -työpajaa to 6.10. ITK-messuilla Hämeenlinnassa.

Työpajan aiheena on XR-teknologiat yhteisöllisten ja immersiivisten kokemusten mahdollistajana erilaisissa oppimistilanteissa ja virtuaalitodellisuuden tapahtumissa.

ITK-messut ovat Suomen suurin digitaalisen koulutuksen tapahtuma. Tänä vuonna teemana on Mitä, miten, missä -oppimisen uudet vaatteet.

Lue lisää tapahtumasta itk-konferenssi.fi -sivuilta.

ITK-logo